Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wees alert

De inverted hammer van dinsdag werd gisterenochtend al snel opgeheven met de beweging onder de 344,20. Dit zorgde voor meer neerwaartse ruimte. Ondertussen brak de stijgende bodemlijn langs de eerdere bodems van 281, 333 en 340 ook op slotbasis. Is dit het begin van een voorzetting van de daling en de start van een forsere correctie?

Op dit moment is daar nog geen aanleiding voor, maar de huidige zwakte zorgt er wel voor dat we alert moeten zijn op verdere verslechteringen. Vooral in Europa is deze zwakte te zien. In de VS blijven de indices bewegen binnen de grenzen van hun stijgende kortetermijntrends.

Waar liggen de belangrijke punten voor de AEX? Het te breken niveau voor een verbetering en volgende opwaartse beweging naar hogere jaartoppen blijft liggen bij de dalende toppenlijn vanaf de recente top van 356,16.

Eerste verzwakking
Deze toppenlijn is krachtig door het grote aantal raakpunten en ligt momenteel bij 350,20. Zodra de AEX daarboven weet te breken zullen de horizontale weerstanden (lagere topjes) tot aan de 356,16 naar mijn mening voor beperkte weerstand zorgen. Deze topjes zijn te vinden bij 352, 353 en 355,30.

Zodra deze toppenlijn wordt gebroken, mag in de daaropvolgende periode een aanscherping van de jaartop worden verwacht en blijft een test van maximaal de 373 (jaartop 2011) mogelijk. Dit blijft vooralsnog mijn visie, zolang er geen verdere verslechteringen optreden. Met de doorbraak onder de genoemde stijgende bodemlijn is wel een eerste verzwakking opgetreden.

Ruimte ontstond daardoor naar de recente bodem van 338. Vlak daaronder ligt verder het 200-daags gemiddelde bij 337,30. Mocht de AEX daaronder zakken dan wordt een volgende neerwaartse beweging ingezet naar de zone 329 – 333 en is er sprake van de tweede correctie in 2013. Het middellangetermijnbeeld krijgt een daadwerkelijke neerwaartse impuls zodra deze zone neerwaarts wordt gebroken.

Alert blijven
Onder de 329 – 333 zijn hogere jaartoppen pas in de loop van dit jaar waarschijnlijk en ontstaat ruimte voor een zeer forse correctie richting de onderkant van de stijgende langetermijntrend (sinds 2009). Zover is het nog niet maar we moeten alert blijven op een verdere verslechtering.

Zolang de AEX in de komende dagen boven zijn 200-daags gemiddelde en recente bodem van 338 weet te consolideren, blijft het bewegingsveld beperkt tussen de 337 – 338 en de dalende kortetermijntoppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
In Europa kreeg liep vooral de DAX een neerwaartse deuk op. Daar waar de STOXX Europe 600 en AEX nog boven hun jaardieptepunten wisten te blijven, zakte de DAX tot net onder dit februari-dieptepunt. Als hij hier in de komende dagen onder weet te blijven, wordt ook een groot hoofd-schoudertoppatroon geactiveerd en ontstaat zelfs potentiele neerwaartse ruimte naar de 7.000 punten.

Het februaridieptepunt ligt bij 7.537. Een opwaartse beweging daarboven zorgt ervoor dat de eerste neerwaartse aanval is afgeslagen en de doorbraak een vals signaal was. Toch moet de DAX boven zijn dalende toppenlijn vanaf de jaartop breken van nu 7.830 om deze terugval te beëindigen.

In het kortetermijnbeeld liggen steunpunten bij de voormalige toppenzone rond 7.450 en het 200-daags gemiddelde van 7.362. We moeten dus zeer alert zijn of deze neerwaartse beweging een vals signaal is, of het begin van een verdere verslechtering in de komende dagen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS
In de VS bleven de S&P 500 en de Nasdaq 100 bewegen binnen de grenzen van hun stijgende trendkanalen (sinds november). Na de recente hogere toppen zie ik deze beweging nog steeds als normale terugtest en is de kans groot dat de opgaande beweging binnen enkele dagen weer wordt vervolgd.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

329 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 april 2013 09:14
    Goedemorgen,

    Op de langere termijn zie je de AEX nog steeds in een stijgende trend op maand, week en dag niveau , maar de intraday bewegingen zijn heftig en zo zag je ook gisteren bijna out of the blue een daling van 6,75 punten.
    Intraday beleggen blijft toch vaak onvoorspelbaar en met dit soort dagen moet je er bovenop zitten.
  2. forum rang 6 JoostVLS 18 april 2013 09:42
    quote:

    Koos investments schreef op 18 april 2013 09:30:

    Waarom Joost? Vind je t te veel gestegen afgelopen dagen? Dit is toch eigenlijk een van de weinige goede bedrijven van NL?
    Zoals ik gisteren al aangaf schuurt de koers tegen zijn ATH. Aan het eind van de dag gisteren ging er alweer 5% af dus niet iedereen is overtuigd. Door de adviesverhogingen vanmorgen gaat het weer even omhoog. Is ASML een goed bedrijf? Ja, dat wel. Maar dat zit wel in de koers. De cijfers waren daarentegen slecht. De koers veert op doordat de verwachting wordt uitgesproken dat het beter zal gaan. Dat is een wens/hoop. De orderportefeuille is werkelijkheid. Zo zie ik het.
    Vergeet overigens niet dat een jaar of 5 geleden de koers 11 deed en het bedrijf op omvallen stond. Zo snel kan het gaan.
  3. forum rang 6 JoostVLS 18 april 2013 09:49
    quote:

    geert97 schreef op 18 april 2013 09:39:

    [...]

    ASML koersdoel omhoog naar EUR75,00 van EUR47,00 - DB

    Pas op hoor Joost!
    Beste Geert, koersdoelen zeggen mij niets, die worden zelden gehaald. Vergeet wat analisten schrijven. Volg je eigen koers.Zie mijn visie inzake ASML post van 10 minuten geleden.
    Apple heeft in september 700 gedaan. Zoals gemeld hier ben ik op 696 short gegaan. Iedereen zi/zat long. Alle analisten schreven op dat moment koersdoelen van 1000 of hoger. Alle analisten hadden/hebben nog steeds een koopadvies. Inmiddels is de koers onder de 400 geweest gisteren. Apple is uit, marges staan onder druk, de jeugd keert Apple de rug toe en dan gaat het snel. Iedereen vergeet dat een jaar geleden Apple ook 400 stond. Kwestie van je gevoel volgen.
  4. Lieftie 18 april 2013 09:52
    quote:

    Ben geld drukken schreef op 18 april 2013 09:37:

    can't touch this..

    short Nikkei Dow Jones DAX en AEX voor komende weken.

    game over.
    Zit ook al een aantal dagen short op AEX - tot hoe laag denkt je dat de AEX kan? 320 of lager? Vanaf wanneer zie een je een bodemvorming? juli/augustus? Dank
  5. [verwijderd] 18 april 2013 10:13
    ik denk AEX ook nog hoger vandaag, morgen expiratie van april opties. Daarvoor staan we nu iets te laag. en zal het vele nieuws aangegrepen worden om de koers iets hoger te zetten, ivm de geschreven opties. Daarna zou het er wel eens anders kunnen uitzien. Maar eerst vandaag en morgen afwachten, voor duidelijk beeld van de grafiek.
  6. [verwijderd] 18 april 2013 10:19
    quote:

    geert97 schreef op 18 april 2013 09:39:

    [...]

    ASML koersdoel omhoog naar EUR75,00 van EUR47,00 - DB

    Pas op hoor Joost!
    Doet mij denken aan de koersdoelen van 75 en 82 euro die vijf jaar geleden voor Arcelor werden afgegeven.

    Analisten zouden hele goede veeartsen zijn; geen enkele schroom om een koe in haar hol te staren...
  7. [verwijderd] 18 april 2013 10:32
    we zijn weer 10 pnt gedaald deze week.
    herstelletje is dan niet gek.
    down down down roepen op 5 minuten basis is een beetje overdreven.
    vergeet niet dat usa is begonnen met corrigeren, een volkomen normale reactie, na de stijgingen van afgelopen maanden.
    jaareinde dow op 16000 en s&p op 1675 blijft de verwachting.
329 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links