Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De beste niet-China-optie

De beste niet-China-optie

De Japanse Nikkei 225-index passeerde vorige week de grens van 30.000 punten. Daarmee staat de index van de Japanse aandelenmarkt op het hoogste punt in 18 jaar en is het tot op heden de best presterende Aziatische graadmeter van dit jaar. De bredere Topix-index doorbrak zelfs het hoogste punt sinds augustus 1990.

De Nikkei-index mag dan bezig zijn aan een prima jaar, het hoogste punt uit de historie is nog ver weg. De jaren ’80 van de vorige eeuw markeerden de hoogtijdagen van beursgenoteerd Japan.

Topjaar 1989

Na een rally van meer dan 500% in tien jaar tijd bereikte de index in 1989 een historische top van 38.957 punten. Op dat moment vertegenwoordigde de Japanse beurs 45% van de totale marktkapitalisatie wereldwijd. De tien grootste bedrijven ter wereld waren alle Japans.

In de jaren erna liep de bubbel genadeloos leeg. De Nikkei-index staat nog steeds ongeveer 20% onder deze top. In dezelfde periode zijn de Amerikaanse indices meer dan vertienvoudigd. Waar de Verenigde Staten tegenwoordig een aandeel hebben van 67% in de MSCI-wereldindex is Japan goed voor slechts 6%.

Beleggers verloren hun interesse

Ondanks het feit dat Japan nog steeds de tweede markt ter wereld is, verloren beleggers hun interesse. Door stagnerende groei en ongunstige demografische ontwikkelingen staat Japan bij velen al jaren niet meer op de radar.

Misschien komt daar verandering in. Van alle landen uit de G7 kent Japan dit jaar de sterkste economische groei. Die bleek over het eerste kwartaal met 1,8% beter dan verwacht. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa heeft Japan niet te maken met een hoge inflatie.

Japanse aandelen zijn niet duur

Japanse aandelen zijn ook niet duur. De ruim tien jaar durende bullmarket in Amerikaanse technologieaandelen heeft een enorme waarderingskloof tussen de Verenigde Staten en Japan gecreëerd. Voor aandelen uit de Nikkei-index wordt slechts 13 keer de winst neergeteld, in tegenstelling tot 18 keer in de Verenigde Staten.

Niet onbelangrijk is het feit dat Japanse bedrijven meer liquide middelen hebben dan schulden. Ze zijn dus positief gevoelig voor een stijgende rente.

Er is meer. Toenemende spanningen met China hebben de belangstelling van de Verenigde Staten voor Japan vergroot. Japan is tenslotte een grote ontwikkelde Aziatische markt die van Chinese groei kan profiteren zonder de geopolitieke risico’s van zijn buurman. Veel Japanse bedrijven hebben een grote exposure in China.

Japan is wel een betrouwbare partner van het Westen. Het zou wel eens de beste niet-China-optie kunnen zijn voor de wereldwijde belegger. De afgelopen weken stroomde er vanuit het Westen meer dan 30 miljard dollar naar de Japanse beurs.

Ook bij Buffett op de radar

Het zal niet verbazen dat een zekere Warren Buffett het land vorige maand met een bezoek vereerde. De vermaarde belegger heeft sinds de begindagen van de pandemie een belang genomen in de sogo shosha, een verzameling beursgenoteerde Japanse handelshuizen.

Hij heeft vorige maand zijn belangen in alle vijf uitgebreid. Het gaat om conglomeraten die een belangrijke rol spelen in de Japanse economie, met een focus op grondstoffen, energie en natuurlijke hulpbronnen. De investeringen vallen op omdat Buffett zelden investeert buiten de Verenigde Staten.

Berg cash

Hoewel de Japanse samenleving vergrijst, blijven bedrijven prima overeind. Ze richten zich in toenemende mate op het creëren van aandeelhouderswaarde, mogelijk omdat Japanse bedrijven door het conservatieve beleid uit het verleden op een berg cash zitten. Denk daarbij aan het inkopen van eigen aandelen.

Automatisering

Omdat Japan van de ontwikkelde landen als eerste de druk van de vergrijzing ondergaat, is de stimulans om te automatiseren er het grootst.

De Japanse robotica-industrie is bijvoorbeeld toonaangevend. Dat is niet vreemd gezien het belang van de automobielindustrie en de vergrijzing.

Ook in de Verenigde Staten en Europa zal een steeds grotere behoefte aan automatisering ontstaan om de gevolgen van het krimpende werknemersbestand te ondervangen. Japan staat bekend als het land van de rijzende zon. Zou de zon ook op de beurs weer gaan schijnen?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 23 juli

  1. LVMH Q2-cijfers
  2. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  3. Investeringen mei (NL)
  4. Acomo Q2-cijfers
  5. AkzoNobel Q2-cijfers
  6. CM.com Q2-cijfers
  7. Randstad Q2-cijfers
  8. Wereldhave Q2-cijfers
  9. Coca-Cola Q2-cijfers
  10. General Motors Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht