Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandelenkoersen zijn grotendeels hersteld. Tijd voor actie?

Aandelenkoersen zijn grotendeels hersteld. Tijd voor actie?

Met de maand juli achter de rug is het rendement van wereldwijde aandelen opgeklommen tot circa 15%. Voor sommige beleggers ligt hoogtevrees op de loer. Is het tijd om voorbereidingen te treffen voor zwaar weer?

Gunstige economische data

Na een teleurstellend beursjaar in 2022 zijn veel beleggers tevreden met een stevig herstel in 2023. De beursstijging van de laatste weken staat niet op zichzelf; recente data over de Amerikaanse economie bieden een gunstig perspectief voor beleggers.

  • Economische groei

Ondanks de hoge inflatie en het krappe monetaire beleid, weet de Amerikaanse economie zich goed staande te houden. De grootste economie ter wereld groeide in het tweede kwartaal met 2,4% op jaarbasis. Deze groei was sterker dan verwacht en was vooral te danken aan een toename in consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen.

  • Inflatie

Het Amerikaanse inflatiecijfer over de maand juni wist beleggers positief te verrassen. De officiële inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) daalde in juni naar 3% over de afgelopen 12 maanden.

  • Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is nog altijd sterk. De werkloosheid is historisch laag en er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Wel nemen loonstijgingen mondjesmaat af. Dit zijn gunstige ontwikkelingen met betrekking tot de inflatie.

  • Kwartaalcijfers

Inmiddels is meer dan de helft van de Amerikaanse kwartaalcijfers gepubliceerd. Van deze cijfers wist 79% de analistenverwachtingen te verslaan.

Smalle basis

Een kanttekening die we bij de beursstijging kunnen plaatsen is dat de beurs grotendeels werd gedragen door enkele bekende MegaCaps (Amazon, Apple, Meta, Microsoft etc.). Hoe groter de marktwaarde van een bedrijf, des te hoger het gewicht in een naar marktkapitalisatie gewogen index. Door de enorme marktwaarde van deze MegaCaps zijn indices zoals de Amerikaanse S&P500 topzwaar. Zo hebben de 5 grootste bedrijven van deze index een gewicht van maar liefst 28%.

Beleggers zien liever dat de beurs in zijn geheel deelneemt aan de aandelenrally (in plaats van alleen enkele grote bedrijven). Het goede nieuws is dat de laatste maanden steeds meer bedrijven en sectoren zich aansluiten bij de opwaartse beursbeweging.

Opgelopen koerswaardering

Een ander punt is dat door de sterke koersstijging van de MegaCaps de koers/winstverhouding (K/W) van de index is gestegen. Bij een hogere K/W betaalt u als belegger een hogere prijs voor de toekomstige winstverwachtingen. Het is echter lastig om als belegger op basis van deze informatie juiste beslissingen te nemen.

De K/W blijkt historisch gezien geen goede maatstaf om beursbewegingen mee te timen. Aandelen kunnen relatief hoog gewaardeerd zijn maar desondanks nog jarenlang in waarde toenemen. Beleggers die op basis van een koers/winstverhouding aandelen verkopen nemen daarom een serieus risico om rendement mis te lopen.

Stijlfactoren

Het afgelopen half jaar toont aan dat de genoemde MegaCaps – ondanks relatief hoge koerswaarderingen – enorm belangrijk kunnen zijn voor het rendement. Daar staat tegenover dat een koersdaling van deze hooggewaardeerde aandelen uw vermogenswaarde stevig kan raken.

Hoewel de economische vooruitzichten gunstig zijn, kunnen beleggers die zich ongemakkelijk voelen bij de recente koersontwikkeling overwegen om de blootstelling aan MegaCaps te verlagen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw vermogen (gedeeltelijk) te beleggen in zogenaamde stijlfactorfondsen.

Deze fondsen zijn in mindere mate belegd in hooggewaardeerde bedrijven omdat de focus ligt op bedrijven met specifieke kenmerken (aantrekkelijke koerswaardering, lage koersbeweeglijkheid, solide financiële balans etc.). Zodoende kunt u de blootstelling aan MegaCaps verlagen en tegelijkertijd de verwachte rendement/risicoverhouding van uw portefeuille te verbeteren.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 november

    1. Bijeenkomst OPEC+ volitaliteit verwacht
    2. Azerion Q3-cijfers
    3. China - Inkoopmanagersindex industrie en diensten
    4. NL producentenprijzen nov
    5. EU inflatie nov vlpg
    6. Dell - jaarcijfers
    7. VS steunaanvragen wekelijks
    8. VS PCE inflatie volitaliteit verwacht
    9. VS pending home sales okt
  2. 01 december

    1. NL Inkoopmanagersindex industrie nov
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht