Word abonnee en neem Beursduivel Premium
IPO-markt trekt aan: 4 beurskandidaten om in de gaten te houden
Beeld: © iStock

IPO-markt trekt aan: 4 beurskandidaten om in de gaten te houden

Veel marktdeskundigen geloven dat het ergste achter de rug is, nu de inflatie afneemt, aandelen weer aantrekken, de grondstoffenprijzen stabiliseren en het ernaar uitziet dat de rentestijgingen hun hoogtepunt hebben bereikt. Dat kan een voorbode zijn van betere tijden in de IPO-markt, denkt Mark Schwartz van Ernst & Young.

Beursintroducties in de VS komen eindelijk weer op gang. Het aantal IPO's kan flink toenemen, schrijft Brian O'Connell van US News.

Toch is de IPO-markt nog niet uit de gevarenzone. Stevige krimp van de economie of de werkgelegenheid kan genoeg zijn om de IPO-markt te vertragen. Van alle Amerikaanse bedrijven die in het eerste halfjaar van 2023 naar de beurs zijn gegaan, wordt nog slechts 53% verhandeld boven hun introductieprijs.

Donderdag ging Arm naar de beurs en twee recente introducties zijn Kenvue en Nexttracker. Hoe verging het hen en wat zit er nog in de pijplijn? US News zet het op een rij.

IPO-markt trekt weer aan

Amerikaanse beursintroducties nemen weer toe, met 63 nieuwe noteringen dit jaar, tegen 51 een jaar eerder. Samen waren zij goed voor 10,1 miljard dollar aan beurswaarde. Nog altijd ligt dat een stuk lager dan in 2021, toen 416 bedrijven een waarde van 155,8 miljard verwierven op de Amerikaanse beurzen.

Bedrijven die een beursgang overwegen, doen er verstandig aan om klaar te staan zodat ze toe kunnen slaan als de omstandigheden voor langere tijd gunstig zijn, zoals van 2017 tot 2021.

Kenvue is nieuw in de S&P500

Kenvue is met succes afgesplitst van Johnson & Johnson, maar het bedrijf kwam moeizaam uit de startblokken sinds het begin mei naar de beurs ging. In de maanden juni tot en met augustus zijn de aandelen met 8,4% gedaald. Dat is enigszins verrassend voor een bedrijf dat zich bezighoudt met de gezondheid van consumenten en eigenaar is van bekende merken als Band-Aid, Listerine en Tylenol.

Kenvue trad op 25 augustus toe tot de S&P500 en wordt gezien als een ‘dividend aristocraat’ door S&P Global omdat moederbedrijf Johnson & Johnson dat is. Begin september koerste Kenvue iets boven de introductieprijs van 22 dollar. De vooruitzichten lijken echter solide, gezien de robuuste balans van het bedrijf, de stabiele dividendstatus, de ruime kasstroom en de bekende merkproducten.

Zonnige toekomst voor Nextracker

Nextracker maakt technologie waarmee de beweging van de zon kan worden gevolgd en zonnepanelen kunnen kantelen om maximaal elektriciteit op te wekken. Nextracker lijkt een impuls te krijgen van de verlenging van de belastingvoordelen voor bouwers en exploitanten van zonnecentrales onder de Amerikaanse Inflation Reduction Act.

De omzet steeg met 22% in 2022 en de inkomsten in het eerste kwartaal van boekjaar 2024 namen met 19% toe op jaarbasis tot 479 miljoen. Het aandeel koerste op 1 september op 43,13 dollar, ruim boven de introductieprijs van 24 dollar begin februari. De koers is de afgelopen twee maanden met 9,4% gestegen, mede dankzij de solide resultaten over het eerste kwartaal.

Arm is onmisbaar in smartphones

De Britse chipontwerper Arm is gisteren genoteerd op de Nasdaq. Het bedrijf mikte op een waardering van maximaal 52 miljard dollar, en bij een slotkoers van 63,59 dollar werd dat 65 miljard dollar. Arm is eigendom van SoftBank, dat ongeveer 10% van zijn totale aandelenbelang via een beursgang wilde verkopen.

De vooruitzichten voor Arm zijn veelbelovend gezien de stijging van de koersen van chipaandelen in 2023. De VanEck Semiconductor ETF is dit jaar met 53,9% gestegen. De chiptechnologie van Arm wordt gebruikt in de overgrote meerderheid van de smartphones, waaronder iPhones en veel Android-telefoons.

SoftBank Capital heeft dringend een grote winst nodig om recente verliezen op durfkapitaal te compenseren. Een eerdere waardering van Arm bedroeg 64 miljard dollar. In september 2020 bood Nvidia 40 miljard aan aandelen voor het bedrijf, dat SoftBank in 2016 voor 32 miljard had gekocht. Het bod van Nvidia liep spaak op bezwaren van de mededingingsautoriteiten. Onder andere Apple, Nvidia, Intel en TSMC hebben een belang in het bedrijf genomen.

 

Wat zit er in de pijplijn?

  • Instacart – geschatte beurswaarde 12 miljard dollar
  • Chime Financial Inc. – geschatte beurswaarde 25 miljard dollar
  • Stripe Inc. – geschatte beurswaarde 50 miljard dollar
  • Reddit Inc. – geschatte beurswaarde 5,5 miljard dollar

Instacart shopt bij potentiële beleggers

Na enkele jaren van speculaties over een beursgang kondigde Maplebear Inc., beter bekend als Instacart, eind augustus aan dat het in september 2023 naar de beurs wil. De missie van het bedrijf is eenvoudig. Freelancers kunnen kiezen uit boodschappenlijstjes bij hen in de buurt, de boodschappen doen en bij klanten afleveren. De omzet in de eerste helft van 2023 bedroeg ongeveer 1,5 miljard dollar, tegen 1,2 miljard een jaar eerder.

Zoals bij elke beursgang wordt de aandelenkoers pas vastgesteld op de dag voor de daadwerkelijke introductie op de beurs, maar Instacart plant een uitgebreide roadshow die de openingskoers moet opvoeren. De kans is groot dat de initiële aandelenprijs van Instacart hoger uitvalt dan verwacht, gezien de verbeterde marktomstandigheden. De waardering van Instacart bedroeg op 5 september zo’n 12 miljard dollar.

Chime Financial - is het een fintech of een bank?

Onlinebank Chime richt zich op jongvolwassenen en zou vorig jaar naar de beurs gaan met een waardering van bijna 25 miljard dollar. Dat werd uitgesteld vanwege de neergaande markt.

Fintech-aandelen doen het dit jaar goed. De winst van de Ark Fintech Innovation ETF  bedraagt dit jaar tot 1 september 48,8%. Een beursdebuut van Chime tegen het einde van het jaar lijkt realistisch.

Chime heeft een indrukwekkende niche gecreëerd in de digitale banksector, omdat zijn app steeds meer wordt gebruikt door regionale banken om bankproducten en -diensten aan te bieden tegen bescheiden prijzen, wat consumenten met een laag budget aanspreekt.

Chime zal zich echter moeten onderscheiden van concurrent SoFi Technologies Inc., met een marktkapitalisatie van 8,3 miljard dollar. Chime zou een hogere waardering kunnen krijgen als Wall Street het gaat zien als een snelgroeiend techbedrijf met een hoge multiple, in plaats van als een bank, die door de markten veel lager gewaardeerd wordt.

Stripe maakt nog geen aanstalten voor een beursgang

De omzet van Stripe bedraagt 14,4 miljard dollar in 2022, tegenover 12 miljard in 2021, en de winst voor 2023 wordt geschat op 100 miljoen, na een verlies van 80 miljoen in 2022. Deze cijfers zijn meer dan genoeg om van het online betalingsverwerkingsbedrijf een uitstekende beurskandidaat te maken. Recente schattingen waarderen het bedrijf op 50 miljard dollar, en dat is ongeveer de helft van de piekwaarde van 95 miljard in 2021.

Stripe heeft nog geen beursgang op de agenda staan, maar lhet management wil daar nog dit jaar een beslissing over nemen. Eerder dit jaar haalde Stripe 6,5 miljard op in een private financieringsronde, wat de urgentie enigszins wegnam. Mogelijk stellen de oprichters Patrick en John Collison een beursgang uit tot 2024. Stripe krijgt op Wall Street de reputatie van een bedrijf dat eigenlijk niet naar de beurs hoeft, omdat het toegang heeft tot privé-investeerders met diepe zakken.

Het rommelt nog bij Reddit 

Het socialemediaplatform Reddit heeft naar schatting 56 miljoen actieve gebruikers per dag. De waarde werd in 2021 geschat op 10 miljard dollar, maar Fidelity Investments verlaagde die waardering onlangs tot 5,5 miljard dollar. Eind 2021 heeft Reddit al IPO-papieren ingediend bij de SEC, maar een datum voor de beursgang is nog niet vastgesteld.

Momenteel is het stil. Er wordt gewezen op een massale staking van de (onbetaalde) moderators van Reddit. Totdat CEO Steve Huffman een manier vindt om die te compenseren, zal het plan voor een beursgang van Reddit niet snel van de grond komen.

Wel heeft Huffman deze zomer een aantal obstakels weggenomen door het personeelsbestand met 5% in te krimpen en toekomstige werving met twee derde te verminderen. Een gelijktijdige stap om bedrijven geld te laten betalen voor het gebruik van Reddits data is niet bepaald populair buiten het bedrijf, maar het is een teken dat Reddit doet wat het kan om aantrekkelijk te zijn voor beleggers.

Lees ook: Beleggers worden niet warm van beursgang Arm