Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Is de rek eruit voor 2023?
Beeld: iStock

Is de rek eruit voor 2023?

Beleggers in aandelen werden tijdens de eerste helft van dit jaar beloond met een gemiddeld rendement van ruim 10%. In het derde kwartaal schommelden aandelenindices rond het nulpunt. Is de rek eruit voor 2023? In deze column belicht ik de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

De kust is nog niet veilig

Dit jaar koelde de inflatie in Amerika mondjesmaat af terwijl de economie bleef groeien. Dit is gunstig, maar de kust is nog niet veilig. Het is niet uit te sluiten dat inflatie een ongewenste comeback maakt. In dit geval is de Amerikaanse centrale bank genoodzaakt om steviger aan de rem te trekken, waardoor de kans op een economische recessie toeneemt.

Risico’s

Er zijn meerdere risico’s te benoemen die een zogenaamde ‘zachte landing’ kunnen dwarsbomen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de recente stijging van energieprijzen langere tijd aanhoudt. Ook kunnen vakbondsstakingen – zoals die van de United Auto Workers – resulteren in hogere lonen waardoor consumentenprijzen uiteindelijk stijgen (de zogenaamde opwaartse loonprijsspiraal).

Andere risico’s voor de Amerikaanse economische groei zijn het oplopende begrotingstekort, een dreigende ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid en de inmiddels stevig opgelopen kapitaalmarktrente.

So far, so good

Wie alle risico’s achter elkaar opnoemt, zou bijna vergeten dat de Amerikaanse economie er goed voor staat. De Amerikaanse economie groeide dit jaar sterker dan verwacht. Daarbij zit de arbeidsmarkt nog steeds stevig in het zadel, is de werkloosheid historisch laag, lijkt de huizenmarkt zich te herstellen en staan bedrijven en huishoudens er financieel goed voor.

De Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse centrale bank oefent met haar monetaire beleid veel invloed uit op de Amerikaanse economie. Vorige week liet zij de beleidsrente ongewijzigd en nam daarmee bewust de tijd om de impact van het monetaire beleid op de economie te evalueren. Dit is een luxe die zij zich inmiddels kan veroorloven, gezien de positieve inflatieontwikkelingen.

Naast de beslissing om de rente ongewijzigd te laten, publiceerde de FOMC ook de meest recente economische ramingen. Zij verhoogde de verwachte economische groei en verlaagde de verwachte werkloosheid. Wel verwacht de Fed dat zij de beleidsrente wat langer op een hoog niveau moet handhaven om inflatie te doen dalen naar 2%.

Optimistisch

Ondanks de risico’s zijn wij optimistisch wat betreft de economische vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Verschillende indicatoren wijzen op aanhoudende economische groei, een stevige arbeidsmarkt en verder afkoelende inflatie. Bedrijfsanalisten lijken dit optimisme te delen gezien de stijgende winstverwachtingen. Wij zien dan ook ruimte voor verdere koersstijgingen in 2023, al verwacht ik dat het niet meer zo’n vaart zal lopen als in de eerste helft van het jaar.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 30 november

  1. Bijeenkomst OPEC+ volitaliteit verwacht
  2. Azerion Q3-cijfers
  3. China - Inkoopmanagersindex industrie en diensten
  4. NL producentenprijzen nov
  5. EU inflatie nov vlpg
  6. Dell - jaarcijfers
  7. VS steunaanvragen wekelijks
  8. VS PCE inflatie volitaliteit verwacht
  9. VS pending home sales okt
 2. 01 december

  1. NL Inkoopmanagersindex industrie nov
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht