Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Nu of nooit! AI selecteert 3 te laag gewaardeerde aandelen

Nu of nooit! AI selecteert 3 te laag gewaardeerde aandelen

Time in the market is more important than timing the market, we weten het allemaal. En toch, wie in 2008 of in de coronakrach van 2020 begon te kopen, is nu spekkoper. En wie in 1990 voor 1000 dollar aandelen Home Depot kocht, heeft nu bijna 2 miljoen. Beleggers die de stukken op het verkeerde moment aanschaften, hadden een rendement van jaarlijks 'slechts' 5% tot 15%, schrijft InvestorPlace

Laag kopen en hoog verkopen is de no-brainer van beleggen. Toch zegt iedere handleiding dat je niet moet proberen op de bodem van de markt te wachten om te kopen, of op de top om te verkopen. Dat is omdat het heel nauw luistert: het verschil tussen prachtige koerswinst en niks is vaak maar een paar dagen.

Als kunstmatig intelligente systemen de markt wél kunnen timen, zullen we dat binnenkort wel gaan merken. Intussen delen we de tips van de AI van TradeSmith. Die heeft een paar opvallend laag gewaardeerde aandelen van verder degelijke bedrijven op een rijtje gezet.

Kunstmatige intelligentie om aandelen te selecteren

Veel aandelenkoersen volgen vaste patronen. Zeker op kunstmatige intelligentie gebaseerde systemen als TradeSmith zijn er goed in om deze patronen te vinden. Zo blijkt dat nutsvoorzieningen het beter doen in economisch slechtere tijden, financiële instellingen lekker gaan in tijden van economische voorspoed en duurzame consumptiegoederen min of meer onafhankelijk zijn van de economische cycli.

Tot zover geen verrassingen. Anno 2023 blijven blue chip-aandelen, de superdegelijke bedrijven van de Amerikaanse beurs, achter bij de markt. De Dow Jones Industrial Average, een index die bestaat uit stabiele, conservatieve bedrijven in de VS, is dit jaar met 4,2% gestegen, waar de Nasdaq Composite techindex 30,2% kon bijschrijven.

Sommige beleggers lijken hun traag groeiende blue chips in te ruilen voor snelgroeiende bedrijven als Nvidia, dat dit jaar is verdriedubbeld. Hierdoor staan blue chips als Nike (-20%) en Walgreens Boots Alliance (-40%) dit jaar lager.

Deze drie blue chip-aandelen heeft het TradeSmith-systeem geselecteerd om te kopen voordat ze hersteld zijn:

Honeywell

De aandelen van industriegigant Honeywell International zakten fors weg deze zomer, na bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers. Beleggers hadden eerder al een voorschot genomen op flinke winstgroei, maar Honeywell kon de torenhoge verwachtingen niet waarmaken. Vermoedelijk vergt het jaren voordat het aandeel er weer bovenop is, doordat Honeywell normaliter een langzaam groeiend bedrijf is. 

Volgens TradeSmith echter kan het aandeel op $225 staan in juli 2024, wat een opwaarts potentieel van meer dan 15% impliceert. Ook Omor Ibne Ehsan ziet het aandeel op InvestorPlace als ondergewaardeerd en wijst op de sterke balans, het defensieve karakter door diversificatie en het sterke trackrecord op het gebied van kapitaalallocatie van Honeywell. 

Leidos Holdings

Deze defensiespecialist is met een forward koers/winst-verhouding van minder dan 14 sterk ondergewaardeerd. Het bedrijf behaalt consistent een rendement op eigen vermogen van 20%. Ondanks dat het concern 60% opwaarts potentieel heeft voor 2026, heeft het aandeel veel kenmerken van een value trap, wat betekent dat de beurskoers lange tijd relatief laag blijft. 

Het TradeSmith-systeem ziet deze problemen nu verdwijnen en noteert 18% opwaarts potentieel voor de komende twaalf maanden. Een dergelijke stijging brengt het aandeel op een vergelijkbare waardering als sectorgenoten. 

Ook echte mensen, bijvoorbeeld Ian Cooper, voorzien dat de sterke winstcijfers en de outlook van het management de koers omhoog kunnen brengen. Analisten verwachten dat Leidos jaarlijks 5% omzetgroei kan bewerkstelligen, wat resulteert in een groei van de winst per aandeel van 10% op jaarbasis. Daarnaast kunnen overnames, zoals de aankoop van het Australische Cobham Special Mission in 2022, voor extra opwaarts potentieel zorgen. 

Hoewel Leidos jarenlang een value trap is geweest, geeft het TradeSmith-systeem aan dat een turnaround voor dit blue-chip aandeel binnen afzienbare tijd te verwachten valt. 

Goldman Sachs 

2022 was voor Goldman Sachs een jaar om snel te vergeten. De IPO-markt - de bank begeleidt veel beursgangen - lag op zijn gat, waardoor de winst flink onder druk stond. Fundamentele beleggers zijn tot nu toe terughoudend geweest met het terugkopen van de aandelen van de bank. Waarderingen van banken zijn sterk afhankelijk van de robuustheid van de economieën waar ze in opereren, en de Amerikaanse economie is dit jaar wankel. 

Een recente verbetering in de IPO-markt is een opsteker voor de bank. De CEO van Goldman Sachs, Larry Ramer, meldde in een interview op 12 september dat de kapitaalmarkten aan het herstellen zijn, en dat Goldman Sachs daarvan profiteert. Voorbeelden hiervan zijn de succesvolle beursgangen van Arm Holdings en Instacart. 

Ook de stabilisering van de rentetarieven van de Federal Reserve speelt Goldman Sachs in de kaart. Bedrijven zijn sneller geneigd om een beursnotering te verwerven als de economie stabiel is. Een renteverhogingspauze in 2024 zou voor de bank zeker goed nieuws zijn.

Tot slot kan de reorganisatie bij Goldman Sachs de winst een steuntje in de rug geven. De efficiency ratio bij de bank steeg van 53,8% naar 65,8% in 2022, terwijl de doelstelling onder de 60% ligt (lager is beter voor banken). Analisten geloven dat de bank volgend jaar de ratio tot 63,6% kan verbeteren, waardoor de nettowinst met 35% op kan lopen tot $12,3 miljard.

Lees ook: 3 betrouwbare dividendverhogers in de aanbieding