Word abonnee en neem Beursduivel Premium
5 lessen uit de portefeuillewijzigingen van Buffett en Burry
Beeld: iStock

5 lessen uit de portefeuillewijzigingen van Buffett en Burry

Warren Buffett en Michael Burry signaleerden nieuwe markttrends en pasten in het derde kwartaal hun beleggingsstrategieën aan. In deze portefeuilleveranderingen zijn zeker lessen voor particuliere beleggers te vindem. Value the Markets zet er een paar op een rij.

Er valt veel af te leiden uit beleggingsbeslissingen die beursgoeroes als Buffett en Burry nemen. Daarom worden ze door veel beleggers gevolgd.

In het derde kwartaal van 2023 deed Warren Buffett zijn aandelen General Motors en Activision Blizzard weg, en verminderde zijn belang in onder meer HP.  En er zijn nog meer belangrijke wijzigingen in de beleggingen van Berkshire Hathaway. Het nam onder meer afscheid van U.S. Bancorp en Bank of New York Mellon en het investeerde in Capital One Financial Corp. Buffett verkocht bovendien zijn aandelen in de chipmaker TSMC vanwege de politieke risico's in Taiwan.

Per saldo verkocht Berkshire meer aandelen dan het kocht. Dat leverde 23,6 miljard dollar extra cash op. De kasreserves bedragen nu 157 miljard dollar - meer dan ooit. Het grootste deel daarvan heeft Buffett gestoken in kortlopende staatsobligaties. Het is voor de meesterbelegger blijkbaar een uitdaging om effectieve manieren te vinden om het geld te investeren.

Michael Burry koos voor een andere strategie. Hij is bekend van zijn juiste inschatting van het klappen van de Amerikaanse hypotheekmarkt in 2008. Afgelopen kwartaal nam Burry met zijn beleggingsfonds Scion Asset Management een grote shortpositie in halfgeleideraandelen, waaronder Nvidia. Verder beëindigde hij zijn beleggingen in de S&P500 en de Nasdaq. Scion kocht juist weer een belang in Alibaba Group en JD.com, terwijl Stellantis de belangrijkste positie werd.

Signaal voor particuliere beleggers

De veranderingen in de portefeuilles zijn een duidelijk signaal voor particuliere beleggers. Ze onderstrepen het belang van flexibiliteit en strategische herpositionering als reactie op marktverschuivingen en geopolitieke zorgen.

De portefeuille-aanpassingen van topbeleggers laten zien hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn, over aanpassingsvermogen te beschikken en inzicht te hebben in de bredere economische en politieke context die de marktdynamiek beïnvloedt. En dat er zelfs in tijden van marktvolatiliteit mogelijkheden zijn voor strategische beleggingen.

Buffett is voorzichtig. De consolidatie van de portefeuille van Berkshire Hathaway en de verschuiving naar meer veilige kortetermijninvesteringen wijzen op een voorzichtige aanpak in een onzekere markt. Burry is aggressiever. Zijn shortpositie in halfgeleideraandelen wijst op een agressievere strategie om te profiteren van specifieke kwetsbaarheden in de sector.

Wat kunnen beleggers leren van de keuzes van grote beleggers?

Value the Markets ziet vijf lessen in de beleggingsbeslissingen van beursgoeroes als Buffett en Burry.

1. Indicatoren voor trends in de markt

De beleggingsbeslissingen van bekende beleggers zijn indicatoren voor bredere markttrends. Ze kunnen inzicht bieden in de gezondheid en de richting van verschillende marktsectoren.

2. Risicobeheer is belangrijk

Buffetts aanpak is een voorbeeld van verstandig risicobeheer. Het onderstreept het belang van goede spreiding en de noodzaak om portefeuilles aan te passen in reactie op economische en geopolitieke veranderingen.

3. Inzicht in sectoren

Burry's verschuiving naar een bearish standpunt over halfgeleideraandelen laat zien hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van sectorspecifieke ontwikkelingen. Deze informatie helpt beleggers om de potentiële risico's en kansen binnen hun eigen beleggingsportefeuilles met betrekking tot deze sectoren te beoordelen.

4. Aanpassingsvermogen bij marktveranderingen

Buffett en Burry laten zien dat zij over aanpassingsvermogen beschikken. Dat is belangrijk voor particuliere beleggers. Wees niet star met een strategie en sta open voor aanpassingen als de marktomstandigheden veranderen.

5. Praktijkopleiding van experts

Een analyse van de beslissingen van Buffett en Burry biedt particuliere beleggers een praktijkopleiding in beleggingsstrategie. Leer ervan hoe ervaren beleggers door complexe marktomgevingen navigeren en verfijn zo de eigen strategie.

Lees ook: In deze aandelen beleggen Warren Buffett én Cathie Wood

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 07 december

  1. Duitsland industriële productie okt
  2. VS steunaanvragen wekelijks
  3. Broadcom jaarcijfers
 2. 08 december

  1. Duitsland inflatie nov def
  2. Laatste handelsdag Majorel
  3. Elia beleggersdag
  4. VS Payroll report volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht