Afgelopen week was een zeer gemengde week in grondstoffen. Er waren twee verschillende ontwikkelingen die de meeste aandacht trokken.
Bovenaan vinden we de edelmetaalsector die steeg door de groeiende overtuiging dat de rente wereldwijd zijn hoogtepunt heeft bereikt. Aan de andere kant stuurde het vooruitzicht van vertragende economische vooruitzichten en een overvloedig aanbod de energiesector lager. Daarbij werd het grootste deel van de winst die eerder dit jaar door eenzijdige productieverlagingen aan de markt werd opgedrongen, teruggedraaid.
De best presterende grondstoffen afgelopen week waren de grondstoffen die de afgelopen maanden te maken hadden gehad met een afnemende vraag en short selling door beleggers, namelijk metalen, zilver, koper en maïs. De verliezen aan de andere kant werden aangevoerd door aardgas en ruwe olie. Speculanten bleven longposities terugdraaien die de afgelopen maanden waren ingenomen na de mislukte poging van Saoedi-Arabië en Rusland om de prijzen op te drijven.
Intussen steeg ook de industriële metaalsector, waarbij het sentiment een impuls kreeg door de afnemende spanningen tussen de VS en China, een zachtere dollar en een robuuste vraag vanuit China na voortdurende stimuleringsmaatregelen om de groei te ondersteunen.
Brede verliezen in de energiesector zorgden ervoor dat vorige week de Bloomberg Energy Subindex meer dan 2% daalde en daarmee een vier weken durende daling van 10% verlengde tot het laagste niveau sinds juli.
Olie naar dieptepunt van juli
De daling van ruwe olie versnelde nadat de prijzen er niet in slaagden om afgelopen dinsdag veiliger gronden te bereiken. Het uitblijven van een doorbraak gaf technisch georiënteerde handelaren het vertrouwen om de prijzen lager te zetten. Hierdoor stortten de prijzen donderdag in. Brent en WTI olie kwamen in het zogeheten technische bearmarket-gebied, na een daling van meer dan 20% vanaf de toppen begin oktober.
In WTI kan een terugkeer boven $75 het eerste signaal zijn van consolidatie. Een terugkeer boven $80, en Brent boven $83,50, is nodig voordat er gesproken kan worden over een nieuwe doorbraak. Handelaren moeten ook rekening houden met het risico van een opflakkering van geopolitieke invloeden en extra actie van OPEC en non-OPEC om de prijzen te ondersteunen wanneer zij op 26 november bijeenkomen.
Sterke week voor edelmetalen
De goudprijs herstelde de afgelopen week sterk. Een broodnodige correctie rond $1935, een belangrijk technisch steunniveau, ging de mist in. Maar terwijl de stijging van vorige maand werd gedreven door geopolitieke zorgen en financiële risico's in verband met de stijgende Amerikaanse obligatierente, werd de laatste opleving gedreven door de veronderstelling dat de rente zijn hoogtepunt heeft bereikt en volgend jaar lager zal worden. Deze ontwikkelingen helpen ook verklaren waarom semi-industriële metalen zoals zilver en platina de rally van vorige maand misten.
Zilver handelde in de buurt van $24, een stijging van meer dan 7% over de week. Speculanten haasten zich om hun longposities weer in te nemen in het vooruitzicht van lagere rentetarieven en daarmee het vooruitzicht van een verbeterde industriële vraag.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.