"Begin 2023 wisten Emerging Markets (EM) tegen alle verwachtingen in te stijgen, ondanks renteverhogingen door de Fed en uitverkoop van de US Treasuries. Gezien die zeer moeilijke macro-economische omgeving lag het voor de hand dat opkomende markten zouden instorten. Het tegendeel gebeurde."
Dat zei Anuj Arora, Head of Emerging Markets and Asia Pacific (EMAP) bij J.P. Morgan Asset Management, tijdens de International Media Summit van de vermogensbeheerder in Londen afgelopen week.
"Sterker nog, de opkomende markten stegen vorig jaar al met 10%. Enkele van de grotere opkomende markten, denk aan Mexico, groeiden met ruim 40%, vergelijkbaar met de Nasdaq." Het was eigenlijk alleen China dat achterbleef. China stond 10% lager en trok daarmee de hele index omlaag, maar waardoor komt dat? "Vooral door de gehavende Chinese consument. Sinds Covid kreeg het consumentenvertrouwen een flinke klap."
© J.P. Morgan Asset Management
Consumentenvertrouwen historisch laag
"Daarna zagen we een opleving, maar die bleek van korte duur toen Evergrande, de Chinese vastgoedgigant, failliet werd verklaard", legt Arora uit. En zo is dat gekelderde consumentenvertrouwen te verklaren; 65% van het vermogen zit in China in vastgoed.
Maar geld is er wel degelijk, want de Chinezen sparen nog altijd veel - een derde van het inkomen. Het vertrouwen ontbreekt alleen. En dat blijkt eens te meer uit onderstaande afbeelding.
© J.P. Morgan Asset Management
Zonder EM geen AI-revolutie
Zonder de opkomende markten in Azië zouden de AI-revolutie noch de groene duurzaamheidsrevolutie mogelijk zijn. "Azië fungeert als de fabriek van de wereld en begint aan een nieuw tijdperk dat cruciaal kan zijn voor de regio. Kijk naar Taiwan, waar chipfabrikant TSMC bijzonder belangrijk werk verricht", aldus Arora. Verder benadrukt Arora dat ook hardwarecomponenten als GPU’s en CPU’s vooral in Azië worden gemaakt.
Ook voor de duurzaamheidstransitie zijn Aziatische opkomende markten belangrijk. "Maar liefst 80% van de zonnepanelen wordt in China geproduceerd, samen met een aanzienlijk deel van de windturbines, elektrische voertuigen (EV's) en batterijen voor EV's. Zonder de productiecapaciteit van Azië zouden de groene en duurzame ambities van Europa en de VS niet realiseerbaar zijn."
Aantrekkelijke waarderingen
Japan is zich ook langzaam aan het ontpoppen als sterk groeiende markt. "Dit wordt vooral gestimuleerd door toenemende bedrijfswinsten, een goed sentiment door de sterke rally van de Nikkei-index en de aantrekkelijke waarderingen. Daarnaast is de Bank of Japan de enige bank die de rente dit jaar mogelijk zal verhogen, al zal dat geen aanzienlijke verhoging zijn", aldus Arora.
Ook in Latijns-Amerika zijn de waarderingen bijzonder aantrekkelijk. De MSCI EM Latin America-index wordt namelijk verhandeld tegen slechts 9 keer de verwachte winst. Waar de waarderingen juist torenhoog zijn, is in India. Arora weet de aanwezigen te vertellen dat de waarderingen in de Indiase smallcap-markt even hoog zijn als die van de Nasdaq-aandelen. Daarom is Arora nog wat terughoudender over die markt.
"Paid to take the risk"
Waar we nu staan, is volgens de spreker een redelijk bijzondere situatie. Aan de ene kant staan de markten hoog, door de recente all-time highs. Dat is zorgwekkend en laat zien dat een correctie aanstaande is. Aan de andere kant zijn de waarderingen (nu historisch laag) weer bemoedigend. "You are paid to take the risk", sluit Arora zijn presentatie af.
Youri van Heumen is
(eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld
als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde
beleggingen.