Word abonnee en neem Beursduivel Premium
"Schrijf inflatie niet zomaar af"
Beeld: iStock

Dit is de kans dat de ECB de rente in juni wél verlaagt

Beleggers tellen de seconden af tot de Federal Reserve en de ECB de rente voor het eerst verlagen. Wie gaat als eerste? Vincent Juvyns van J.P. Morgan AM geeft zijn visie.

Afgelopen week domineerde het macronieuws de krantenkoppen. De ECB nam een rentebesluit en in de VS werden inflatiecijfers gepubliceerd. Die vielen voor de derde keer op rij hoger uit dan verwacht: 3,5% jaar-op-jaar.

Daarmee neemt de kans op een renteverlaging door de Fed in juni verder af. "De ECB kan eerder verlagen. Voor juni schat ik de kans in op meer dan 50%", zo zegt Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij J.P. Morgan Asset Management.

Waardoor komt het dat de Amerikaanse inflatie hoger uitvalt dan voorzien? 

"Voor een gedeelte ligt het aan de hoge diensteninflatie, waar de autoverzekeringen fors aan bijdragen. Anderzijds is de opgelopen inflatie ook gelinkt aan de Amerikaanse vastgoedmarkt. Daarbij stegen de prijzen voor medische zorg en kleding. Het is gedeeltelijk te wijten aan de diensten, maar niet in zijn totaliteit."

Eerder rekenden economen op zeven renteverlagingen. Nu zijn het er nog 'maar' twee. Zijn die renteverlagingen eigenlijk wel noodzakelijk voor de markt? 

"Voor de markt meer dan voor de economie, want de markten verwachten het. De economieën draaien relatief goed. We zien dat de financieringsvoorwaarden in de Amerikaanse economie gunstig zijn, ondanks het feit dat de rente nog altijd hoog is en waarschijnlijk nog even hoog zal blijven. Voor de markt is dat een groter probleem dan voor de economie."

Deze week gaf Jamie Dimon, de CEO van J.P. Morgan Chase, aan dat de Amerikaanse tienjaarsrente wel eens richting de 8% zou kunnen bewegen. Hij is daarmee een van de extreemste economen die stellen dat de markt prima blijft functioneren zonder een renteverlaging, toch?

"Klopt, dat is een groot verschil. Maar denk eens terug aan mijn uitspraak in december 2023. Toen bedroeg de vergoeding over een 10-jaars staatslening 3,8%. Ik zei toen dat het zeer reëel zou zijn als de US Treasury zou oplopen tot 4,5%. Gisteren, voor het rentebesluit van de ECB, was het 4,6%.

Op het gebied van inflatie zouden er grote problemen moeten optreden wil de Amerikaanse 10-jaarsrente richting de 8% bewegen. Om eerlijk te zijn lijkt een rentepercentage hoger dan 5% mij onwaarschijnlijk. Een rente tussen de 4% en 5% lijkt mij een passendere bandbreedte", legt Juvyns uit.

Gisteren nam de ECB al een rentebesluit. Denkt u dat de ECB wel eens eerder kan gaan verlagen dan de Fed? 

"De ECB heeft aanzienlijk meer redenen om de rente te verlagen: de inflatie in de eurozone is gedaald en de economie draait minder goed dan de Amerikaanse. Dat heeft dan weer gevolgen voor de euro ten opzichte van de dollar. Want als de ECB eerder verlaagt, verzwakt de euro ten opzichte van de dollar, wat kan leiden tot hogere inflatie.

Het is een kwestie van renteverschillen: je krijgt nu meer interest op een dollar-investering dan op een euro-investering. Dat maakt de dollar sterker en dus de euro zwakker. Als de kloof tussen de euro en de dollar groter wordt – op rentevlak – is dat nog voordeliger voor de dollar."

Is dat voor de ECB een extra reden om nog wat langer te wachten met een renteverlaging?

"Voor de ECB is het een kwestie van balans zoeken. Een zwakkere euro kan een probleem zijn voor inflatie, maar juist weer goed voor groei omdat we een exporteconomie zijn. Overigens veranderen de trends die de inflatie op langere termijn bepalen niet: technologie, klimaatverandering en vergrijzing, om er maar een aantal te noemen."

Al met al: wat vertelt deze beursweek ons? 

"Dat we inflatie niet af kunnen schrijven en macro even belangrijk blijft." 

Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 oktober

    1. Inflatie september (China) +0,7% YoY. +0,4% MoM.
    2. Producentenprijzen september (Chi) -2,6% YoY
    3. Theon Q3-cijfers
  2. 15 oktober

    1. Fastned Q3-cijfers
    2. Werkloosheid augustus (VK)
    3. LVMH omzetcijfers Q3
    4. Inflatie september def. (Fra)
    5. ZEW economisch sentiment oktober (Dld) 8 (tegen 3,6 vorige maand) volitaliteit verwacht
    6. Bank of America Q3-cijfers
    7. Citigroup Q3-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht