De Bloomberg Commodity Index eindigde afgelopen week voor de tweede week vlak, maar nog steeds dichtbij het hoogste niveau in zes maanden. Er werd voornamelijk steun geboden door aanhoudende kracht in de metaalsector, zowel kostbare als in toenemende mate ook industriële metalen. De energiesector daarentegen kende een tweede zwakke week.
Koper en kopermijnaandelen blijven stijgen. De futuresprijzen in New York en Londen bereikten een niveau dat voor het laatst in juni 2022 werd gezien.
De afgelopen twee jaar heeft Dr. Copper, ook bekend als de Koning van de Groene Metalen, voornamelijk zijwaarts gehandeld. Het navigeerde daarmee relatief ongeschonden door de crisis heen. De tegenwind werd veroorzaakt door sterk hogere financieringskosten toen centrale banken over de hele wereld de rente verhoogden om de inflatie te bestrijden. En niet in de laatste plaats ook door een vertraging in China, 's werelds grootste consument van koper.
De afgelopen paar maanden is de prijs van het metaal gestaag gestegen, gesteund door de mondiale groei en optimisme rond de vraag en door aanzienlijke afwaarderingen van het mijnaanbod in 2024, waardoor de marktomstandigheden steeds krapper werden. Verschillende mijnbouwbedrijven hebben productieverlagingen aangekondigd vanwege factoren als hogere inputkosten, dalende ertskwaliteiten, stijgende regelgevingskosten en weergerelateerde verstoringen.
We handhaven onze bullish houding ten aanzien van koper. De kopermijnbouwers vertonen tekenen van heropleving, waardoor een nieuwe recordprijs in de tweede helft van het jaar haalbaar lijkt.
Goud stijgt door
De stijging van de goudprijs ging een vijfde week in. Het gele metaal blijft handelaren en analisten verrassen. Het is dit jaar tot nu toe met meer dan 15% in prijs gestegen, in een tijd waarin de dollar en obligatierente sterk zijn opgelopen.
Enkele van de huidige drijfveren die veel aandacht krijgen zijn:
- Geopolitieke risico's met betrekking tot Rusland/Oekraïne en het Midden-Oosten
- Sterke vraag vanuit de detailhandel in China vanuit de wens om geld te parkeren in een sector die relatief immuun wordt geacht voor een worstelende economie
- Aanhoudende vraag van de centrale banken te midden van geopolitieke onzekerheid en de-dollarisering
- Stijgende schuldquotes van de grote economieën, niet in de laatste plaats in de VS, waardoor er enige bezorgdheid ontstaat over de kwaliteit van de schulden
Zwakte van dieselolie vergroot de druk op ruwe olie
De energiesector handelde voor een tweede week lager. Daarbij werden de verliezen aangevoerd door benzine en niet in de laatste plaats diesel.
Er zijn tekenen dat de wereldmarkt voor diesel verslechtert. De brandstof die wordt gebruikt voor de aandrijving van de zware industrie zoals de landbouw en de mijnbouw, maar ook voor auto's en vrachtwagens, heeft te maken met afnemende vraag.
Ruwe olie blijft intussen meegaan met de nieuwsstroom uit het Midden-Oosten, waar schermutselingen tussen Israël en Iran tot nu toe de indruk hebben gewekt dat beide landen kracht willen tonen zonder het risico te lopen van aanvallen die een totale oorlog zouden kunnen uitlokken.
De mondiale vraag naar olie die in 2024 naar verwachting met zo'n 1,5 miljoen vaten per dag zal stijgen, productiebeperkingen door de OPEC+ en geopolitieke spanningen die een risicopremie met zich meebrengen hebben allemaal bijgedragen aan een maandenlange opbouw van longposities door hedgefondsen.
De netto longpositie in WTI en Brent bereikte onlangs het hoogste punt in zeven maanden, niet in de laatste plaats dankzij Brent, het contract dat het meest is blootgesteld aan internationale ontwikkelingen.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.