Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De Fed handhaaft de rente en verwacht één renteverlaging in 2024
Beeld: © ANP

De Fed handhaaft de rente en verwacht één renteverlaging in 2024

De Federal Reserve heeft opnieuw op de pauzeknop gedrukt: het federal funds rate blijft 5,25% tot 5,50%. De Fed mikt op circa één renteverlaging dit jaar, in plaats van drie. Ook zijn de inflatieverwachtingen opwaarts bijgesteld.

Het federal funds rate, het belangrijkste rentetarief, staat nu exact een jaar op hetzelfde hoge niveau: 5,25% tot 5,50%.

 

Dat de rente gelijk blijft was geen verrassing. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group werd de kans op een rentepauze ingeschat op een duizelingwekkende 99,4%.

De Federal Reserve zegt het 'niet gepast' te vinden om een renteverlaging door te voeren 'totdat het meer vertrouwen heeft dat de inflatie duurzaam richting de 2% beweegt'. Ook gaat de Fed verder met de afbouw van de gigantische portefeuille van staatsobligaties en door hypotheek gedekte waardepapieren.

Dotplot wijst op één renteverlaging

De Fed heeft ook een nieuw dotplot gepresenteerd: een puntengrafiek dat de verwachtingen van Fed-officials weergeeft. Deze grafiek wijst op één renteverlaging van 25 basispunten dit jaar. Bij het vorige dotplot ging de Fed nog uit van drie verlagingen.

Een pessimistischer dotplot resulteert ook in een hogere gemiddelde renteverwachting voor eind 2024. In maart rekende de Fed nog op een rente van zo'n 4,6% eind dit jaar. Dit wordt nu 5,1%: 50 basispunten meer dan in maart werd voorspeld.

Eind 2025 is de rente naar verwachting met nog eens 100 basispunten gezakt naar 4,1% (versus 3,9% uit de raming in maart). En eind 206 komt deze volgens de Fedbestuurders uit op 3,1% (even hoog als in de vorige raming).

Fed trekt inflatieverwachtingen op

Verder kwam de Fed met nieuwe economische ramingen. Zoals verwacht zijn de inflatieverwachtingen verhoogd. Het belangrijkste cijfer waar de Fed naar kijkt is de PCE-inflatie. Dat is een afkorting van Personal Consumption Expenditures: een cijfer dat aangeeft hoeveel Amerikanen uitgeven aan goederen en diensten. Vooral de kern-PCE-inflatie (zonder de prijzen van voedingsmiddelen en energie) is van belang.

De Fed verwacht nu dat de kern-PCE-inflatie eind 2024 uitkomt op 2,8%. In maart ging men nog uit van 2,6%. De reguliere PCE-inflatie zal naar verwachting uitkomen op 2,6% (waar bij de vorige ramingen werd uitgegaan van 2,4%).

Dit zijn alle economische ramingen op een rij:

  • Groei BBP in 2024: 2,1% (evenveel als in de raming van maart)
  • Groei BBP in 2025: 2,0% (onveranderd)
  • Groei BBP in 2026: 2,0% (onveranderd)

  • PCE-inflatie in 2024: 2,6% (2,4%)
  • PCE-inflatie in 2025: 2,3% (2,2%)
  • PCE-inflatie in 2026: 2,0% (onveranderd)

  • Kern-PCE-inflatie in 2024: 2,8% (was 2,6%)
  • Kern-PCE-inflatie in 2025: 2,3% (was 2,2%)
  • Kern-PCE-inflatie in 2026: 2,0% (onveranderd)

  • Werkloosheid in 2024: 4% (onveranderd)
  • Werkloosheid in 2025: 4,2% (was 4,1%)
  • Werkloosheid in 2026: 4,1% (was 4,0%)

Lager dan verwachte CPI: één zwaluw maakt nog geen zomer

In de toelichting op het rentebesluit stond Powell even stil bij de inflatiecijfers die eerder op de dag bekend werd gemaakt. Deze pakten beter (lees: lager) uit dan verwacht. De consumentenprijzen waren in mei met 3,3% op jaarbasis gestegen, tegen +3,4% in april. Op maandbasis bleven ze zelf stabiel, terwijl ze in april nog met 0,3% toenamen.

De kerninflatie koelde af naar 3,4% YoY, tegen 3,6% een maand eerder. Economen hadden gerekend op een stijging van 3,5%. Op maandbasis kwam de kerninflatie uit op 0,2%, tegen 0,3% in april en een verwachte stabilisatie.

Mooie cijfers, vond Powell. Maar hij vindt het te vroeg om op basis hiervan in actie te komen. Er moet een duidelijk dalende trend zijn, dus wil de Fed nog meer fraaie inflatiecijfers zien. Powell wilde niet vertellen hoeveel dat er moeten zijn.

Daarnaast wees hij meerdere malen op het dubbele mandaat dat de Fed heeft. De Fed streeft niet alleen naar prijsstabilisatie, maar ook naar volledige werkgelegenheid. De arbeidsmarkt staat er nog steeds goed voor, maar de geschiedenis wijst uit dat deze soms in rap tempo kan verslechteren. Daarom houdt de Fed de ontwikkelingen goed in de gaten. Mocht de arbeidsmarkt onverwacht verzwakken, dan is de Fed bereid om te reageren (lees: de rente te verlagen).

Wall Street klimt verder omhoog

Wall Street kwam hoger uit de startblokken in aanloop naar de publicatie van de inflatiecijfers en het rentebesluit, en hield die winst goeddeels vast. De S&P 500 en de techzware Nasdaq scherpten hun records zelfs verder aan. Alleen de Dow Jones-index eindigde nipt in het rood. Dit zijn de slotstanden:

  • S&P500: +0,9% naar 5.421,03 punten
    Dow Jones-index: -0,1% naar 38.712,21 punten
  • Nasdaq noteerde: +1,5% naar 17.608,44 punten

... maar lange rente daalt

De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties zette een glijvlucht in en is met 9 basispunten gedaald:

De goudprijs zit iets (+0,3%) in de lift en noteert $23,23 per troy ounce.

Beleggers zijn optimistischer over een renteverlaging in september

Tot slot de renteverwachtingen van de markt. Uit de zogeheten FedWatch-tool van CME Group kunnen we concluderen dat een eerste renteverlaging waarschijnlijk over de zomer heen wordt getild. De kans dat de Fed op 31 juli opnieuw de pauzeknop indrukt, wordt door de markt ingeschat op maar liefst 99,7%.

Maar over een eerste rentestap op 18 september is de markt wat optimistischer geworden. Die kans is nu 61,5%, terwijl dat een dag eerder nog 52,6% was.

De kans dat de rente op 7 november lager is dan nu is nog een stuk groter: 74,3%. De scepsis dat het er het hele jaar niet meer van komt, ebt weg na het dotplot: die kans is 93,5%. Gisteren was dat nog 88,4%.

Opmerkelijkste uitspraken van Powell

Tot slot zijn de highlights uit de persconferentie:

  • Powell begint zijn toespraak met wijzen op het dubbele mandaat van de Fed: volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit.
  • Hij wijst erop dat de economie vooruitgang heeft geboekt op beide terreinen. De inflatie is gezakt van 7% naar 2,7% Dat is dus een stuk lager, maar nog steeds te hoog: de Fed streeft naar 2%.
  • De werkloosheid is wat opgelopen, maar nog steeds laag en er zijn veel banen bijgekomen.
  • In de arbeidsmarkt zijn vraag en aanbod meer met elkaar in balans gekomen. Tegenover banengroei staat een toename van het aanbod, met name dankzij immigratie en een hogere arbeidsparticipatie van Amerikanen tussen 25 en 54 jaar.
  • De nominale loongroei is afgelopen jaar wat afgevlakt naar een meer houdbaar niveau. Dat is gunstig: het zorgt voor minder inflatoire druk.
  • Volgens Powell is de situatie op de arbeidsmarkt inmiddels vergelijkbaar met het moment vlak voor de coronapandemie: relatief krap, maar niet oververhit.
  • De Fed verwacht dat de werkloosheid iets zal oplopen van 4% dit jaar naar 4,2% in 2025.
  • Powell spreekt van een 'geleidelijke afkoeling'. Maar hij is wel alert. De geschiedenis wijst uit dat de arbeidsmarkt in korte tijd kan verzwakken. Mocht de arbeidsmarkt versneld afkoelen, dan kan de Fed in actie komen. Maar zo ver is het nog niet.
  • Powell somt de recente inflatiecijfers op: de (kern-)PCE en de inflatie die vandaag bekend is gemaakt. Al deze cijfers zitten boven de gewenste 2%: reden om het federal funds rate te handhaven.
  • Het inflatiecijfer van vandaag is een stap in de goede richting en vergroot het vertrouwen, maar is nog geen reden om de teugels te laten vieren. Er zijn meer goede cijfers nodig om een renteverlaging te rechtvaardigen.
  • Op de vraag hoeveel goede inflatiecijfers er moeten zijn om tot een renteverlaging in te gaan, geeft hij geen antwoord. Hij zegt dat de Fed naar de totale set cijfers kijkt. Dus ook naar de arbeidsmarkt.
  • Powell erkent dat de voorspelling voor de PCE-inflatie (YoY) hoog is, maar wijst erop dat de vergelijkingsbasis ongunstig is: in de tweede helft van 2023 was de inflatie vrij laag.
  • Dat heeft voor vertraging in de renteverlagingen gezorgd: renteverlagingen die voor 2024 waren gepland, worden verschoven naar volgend jaar. Er komen dit jaar gemiddeld minder renteverlagingen, maar volgend jaar meer.
  • Powell noemt een PCE-inflatie van 2,6% tot 2,8% een 'prima plek om te zijn'.
  • De inflatoire druk is afgenomen, maar Powell ziet nog wel wat druk op de inflatie in sommige segmenten van de dienstverlening, prijzen van goederen en importprijzen. De loongroei is afgevlakt, maar bevindt zich nog steeds niet op een duurzaam niveau.
  • Het inflatiecijfer van vandaag is veel positiever, erkent Powell. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. De Fed kijkt naar de langere-termijntrend. "Het is maar één cijfer. Je kunt daar niet het beleid op baseren."
  • De Fed moet een goede balans zien te vinden. Te snel of teveel de rente verlagen kan er toe leiden dat de inflatie weer aantrekt. Maar te laat of te weinig verlagen kan de conomie en werkgelegenheid schade toebrengen.
  • Het dotplot geeft aan dat de verwachting is dat de rente geleidelijk wordt verlaagd, maar dit is niet in steen gebeiteld. Als de economie sterk blijft en de inflatie aanhoudt, zal de Fed de rente hoog houden zolang dat nodig is. Maar als de arbeidsmarkt onverwacht verslechtert of de inflatie sneller daalt dan verwacht, zal de Fed daar ook op reageren. De besluiten worden per vergadering genomen.
  • In het dotplot liggen de ramingen voor 1 of 2 renteverlagingen dicht bij elkaar, erkent Powell.
  • Een journalist wil weten waarom de Fed uitgaat van minimaal één renteverlaging in 2024, terwijl de inflatie dit jaar warschijnlijk nog hoog blijft. Powell zegt dat het huidige beleid restrictief is en dat dit uiteindelijk leidt tot een afzwakking van de economie. "Als je de rente verhoogt, wil je die op een gegeven moment ook gaan verlagen en niet hoog houden."
  • De hoge rente doet pijn, maar een inflatie die lange tijd hoog blijft, doet nog meer pijn, benadrukt Powell.
  • Ondanks grotere creditcardschulden staan huishoudens er financieel nog steeds goed voor, volgens Powell.
  • De Fed-president krijgt de vraag hoe hij aankijkt tegen de huizenmarkt. Hij zegt dat het juist daar belangrijk is dat de inflatie daalt. Dan kan de rente omlaag en de huizenmarkt verder normaliseren.
  • De Amerikaanse bankensector omschrijft hij als 'solide, sterk en goed gekapitaliseerd'.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 september

    1. Inflatie augustus (Fra)
    2. Empire State index september (VS)
  2. 17 september

    1. ZEW-index economisch sentiment september (Dld) volitaliteit verwacht
    2. Detailhandelsverkopen augustus (VS) +0,2% MoM volitaliteit verwacht
    3. Industriële productie augustus (VS)
    4. Bedrijfsvoorraden juli (VS)
    5. Vertrouwen huizenbouwers september (VS)
  3. 18 september

    1. Consumenten- en producentenprijzen augustus (VK)
    2. Inflatie augustus def. (eur) +2,2% YoY volitaliteit verwacht
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht