Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Grondstoffenoverzicht: dollar, China, olie en goud
Beeld: iStock

Grondstoffen maken pas op de plaats

De grondstoffensector handelde de afgelopen week vlak na drie maanden van winst. De Bloomberg Commodity-index laat deze maand over het algemeen een vrijwel vlakke ontwikkeling zien, waarbij winsten in zachte sectoren en vooral energie teniet worden gedaan door lagere prijzen in de metalen en hernieuwde zwakte in granen.

Ook het beeld van het macro-economische landschap blijft gemengd. De zorgen over de groei in China worden gecompenseerd door versnellende groeivooruitzichten elders. Handelssancties tegen China zorgen ook voor extra onzekerheid, in een tijd waarin de markt op zoek is naar renteverlagingen om de groei in de grote economieën te stimuleren.

Het vooruitzicht van renteverlagingen in de VS en een recente daling van de rente op Amerikaanse staatsobligaties te midden van zachtere economische cijfers, waaronder de inflatie, hebben de negatieve impact van een sterkere dollar helpen compenseren. De dollar profiteerde van de zwakte in de euro, nadat de Franse president Macron vorige week vervroegde parlementsverkiezingen uitschreef.

Ruwe olie veert weer op

Ruwe olie noteerde afgelopen week hoger na een prijsdaling begin juni, veroorzaakt door agressieve verkoop van hedgefondsen te midden van afnemende geopolitieke risico's en de aankondiging van plannen door de OPEC+-alliantie om de extra vrijwillige productieverlagingen van vorig jaar vanaf oktober geleidelijk af te bouwen. Dit is wel afhankelijk van de heersende marktomstandigheden. Bovendien hebben de zwakke dieselvoorraden en de toegenomen vraag naar koeling de marges van de raffinaderijen naar het hoogste niveau in twee maanden getild.

De afgelopen week hebben maandelijkse oliemarktrapporten van de OPEC en het Internationale Energieagentschap gewezen op een steeds groter wordende kloof in hun vooruitzichten voor de vraaggroei in 2024 en 2025. Terwijl de OPEC koppig vasthield aan een verwachte stijging van ongeveer 2,2 miljoen vaten per dag dit jaar, blijft het IEA zijn voorspelling neerwaarts bijstellen, momenteel onder de 1 miljoen vaten per dag.

De OPEC handhaafde intussen de voorspellingen voor een aantrekkende vraag naar olie in de tweede helft van het jaar, tegen de achtergrond van de aanhoudende economische groei in China en andere opkomende economieën. De OPEC+-alliantie zal in het derde kwartaal 2,7 miljoen vaten per dag meer moeten oppompen, waardoor er voldoende ruimte overblijft voor de aangekondigde groei.

Consolidatie voor metalen

De sectoren edelmetalen en industriële metalen maken momenteel een periode van consolidatie door, met name aangevoerd door koper, dat vorige maand naar een niveau steeg dat momenteel niet wordt gerechtvaardigd door de fundamentele vooruitzichten op de korte termijn. Niet in de laatste plaats in China, waar de voorraden nog steeds hoog zijn.

Goud verloor afgelopen week terrein nadat bleek dat de centrale bank van China, na 18 maanden non-stop kopen, haar aankopen in mei stopzette. China, een belangrijke aanjager van de goudrally van het afgelopen jaar, is naar onze mening nog lang niet klaar met het kopen van goud, maar de pauze laat zien dat het ook mensen zijn die zich verzetten tegen het vooruitzicht om recordprijzen te betalen.

Over het geheel genomen is goud nog steeds aan het consolideren, en het nieuws zal die fase waarschijnlijk verlengen. Maar over het algemeen zijn de bullish vooruitzichten voor goud voor de lange termijn niet veranderd.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 12 september

    1. Faillissementen augustus (NL)
    2. Brederode halfjaarcijfers
    3. Rentebesluit Europese Centrale Bank (ECB) 4% (-25 basispunten) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Producentenprijzen augustus (VS) +0,2% MoM. Kern-PPI: +0,2% MoM volitaliteit verwacht
    6. ECB: toelichting rentebesluit Lagarde volitaliteit verwacht
    7. Adobe cijfers derde kwartaal (VS)
  2. 13 september

    1. Immobel halfjaarcijfers
    2. Inflatie augustus def. (Fra)
    3. Industriële productie juli (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht