Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Welk bedrijf is het eerst $4 biljoen waard: Apple, Microsoft of Nvidia?
Beeld: iStock

Welk bedrijf is het eerst $4 biljoen waard: Apple, Microsoft of Nvidia?

Adam Levy van The Motley Fool voorspelt welke van de drie technologie-giganten als eerste de grens van 4 biljoen dollar marktkapitalisatie zal bereiken. In dit artikel zet hij de sterke en zwakke punten van Nvidia, Microsoft en Apple uiteen.

Nvidia

Nvidia's financiële resultaten zijn de afgelopen 18 maanden sterk gestegen dankzij de voortdurende wedloop in kunstmatige intelligentie (AI). Grote technologiebedrijven kopen zoveel mogelijk chips van Nvidia, wat het bedrijf heeft gedwongen om prijzen te verhogen omdat het aanbod de vraag niet kan bijhouden. Nvidia's omzet in het eerste kwartaal van 26 miljard dollar is met 262% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, en de brutomarge groeide met 13,8 procentpunten tot 78,4%. Dit leidde tot een enorme stijging van de winst per aandeel (EPS) met 629%.

Er zijn weinig tekenen dat deze groei de komende maanden zal afnemen. Het management voorspelt een omzet van 28 miljard dollar en een brutomarge van 74,8% voor het tweede kwartaal, wat opnieuw sterke resultaten suggereert. Ondertussen hebben grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Meta Platforms en Tesla allemaal plannen aangekondigd om hun uitgaven voor AI-datacentra te verhogen, wat grote aankopen van Nvidia inhoudt. De langetermijnvooruitzichten zijn echter minder zeker. Nvidia ontvangt een groot deel van zijn omzet van slechts een handvol klanten. Eén klant is goed voor 13% van de directe verkoop, en één indirecte klant is goed voor 19% van de totale omzet.

Ondertussen ontwerpen en implementeren die grote klanten, waaronder Microsoft en Meta, hun eigen AI-chips voor hun datacenters. Zodra zij de productie opschalen, kunnen deze chips uiteindelijk een kostenefficiëntere oplossing bieden, waardoor hun bestellingen bij Nvidia zullen afnemen.

Microsoft

Microsoft behoort al sinds de jaren '90 tot de grootste bedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft zich voortdurend aangepast aan het veranderende technologielandschap en deed een vroege investering in OpenAI, een leider in generatieve AI, wat zijn positie in kunstmatige intelligentie heeft versterkt. Microsoft's vroege investering in OpenAI en de integratie met zijn Azure cloud-computingplatform maakte het de standaardkeuze onder ontwikkelaars die gebruik willen maken van zijn grote taalmodellen (LLM's). De Azure OpenAI Service heeft geholpen de cloud-computingomzet van Microsoft in het meest recente kwartaal met 31% te verhogen, waarbij 7 procentpunten groei direct afkomstig waren van AI-diensten.

Microsoft gebruikt ook de modellen van OpenAI om zijn Copilot-functie in zijn bedrijfssoftware aan te sturen. Deze dienst heeft een sterke adoptie gezien met meer dan 1,8 miljoen betalende abonnees, een groei van 35% ten opzichte van het vorige kwartaal. Eerder dit jaar overschreed het aantal betalende Office 365-gebruikers de 400 miljoen, dus er is nog een enorme groeiruimte voor de dienst. Als toonaangevend bedrijf in bedrijfssoftware en een van de weinige hyperscale cloud-platforms lijkt de omzet van Microsoft veilig.

Het investeert zwaar in de uitbreiding van Azure-datacenters omdat de vraag naar AI-computing blijft groeien, en het zou een sterk rendement op kapitaal moeten zien omdat het ook AI-functies integreert in zijn hele softwarepakket. Zijn positie als toonaangevende speler in twee enorme markten zou het een zekere kandidaat moeten maken om uiteindelijk een marktkapitalisatie van 4 biljoen dollar te bereiken.

Apple

Apple onthulde zijn AI-initiatieven eerder deze maand tijdens zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC). CEO Tim Cook beloofde dit jaar "nieuwe gronden te doorbreken" in AI. Of de nieuwe AI-functies van Apple baanbrekende innovaties zijn, is discutabel, maar één ding waar iedereen het over eens lijkt te zijn, is dat Apple iets deed wat alleen Apple kan doen.

Apple integreert zijn nieuwe generatieve AI-functies naadloos in de iPhone en andere apparaten. Siri zal veel capabeler zijn dan voorheen en meer als een persoonlijke assistent fungeren om je te helpen herinneringen in te stellen en afspraken te plannen. Andere generatieve AI-functies zullen de workflow op Apple-apparaten sneller en efficiënter maken. Apple ontwikkelde ook een manier om OpenAI's ChatGPT in de dienst te integreren zonder gebruikersgegevens te delen, en werkt eraan om nieuwe partners op dezelfde manier toe te voegen.

De nieuwste AI-functies van Apple zullen alleen beschikbaar zijn op de iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max of de volgende generatie iPhones die dit najaar wordt uitgebracht. Dit zou een enorme upgradecyclus kunnen stimuleren. Volgens schattingen heeft meer dan 93% van de huidige iPhone-gebruikers geen compatibel apparaat. Ik denk niet dat er dit jaar honderden miljoenen extra upgrades zullen plaatsvinden. Apple's AI zal aanvankelijk niet beschikbaar zijn buiten de Verenigde Staten. Maar het zou een kleine boost in verkoop en gemiddelde verkoopprijs kunnen zien, en die boost zou meerdere jaren kunnen aanhouden naarmate Apple zijn AI-functies verbetert en zijn nieuwe apparaten aantrekkelijker maakt.

Conclusie

Als Levy zou moeten zeggen welk bedrijf als eerste een marktkapitalisatie van 4 biljoen dollar bereikt, zou hij inzetten op Microsoft. De positie van het bedrijf in bedrijfssoftware is ongeëvenaard, wat het een enorm platform geeft om nieuwe AI-functies te verkopen. Bovendien maakt de samenwerking met OpenAI het een topkeuze voor ontwikkelaars die toegang willen tot zijn grote taalmodellen en nieuwe AI-toepassingen willen creëren. Ondanks zijn al enorme omvang ligt er nog een lange groeicyclus voor Microsoft in het verschiet.

Maar zowel Nvidia als Apple zou net zo snel $4 biljoen kunnen bereiken als ze beter dan verwachte resultaten leveren op de korte termijn. Ondanks langetermijnuitdagingen voor Nvidia ziet de korte termijn er sterk uit. Apple daarentegen is stabieler en zou kunnen profiteren van verdere groeikatalysatoren door sterke iPhone-verkopen en extra AI-partnerschappen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 24 juli

  1. Kering Q2-cijfers
  2. Samengestelde inkoopmanagersindex juli (Japan)
  3. KPN Q2-cijfers
  4. BNP Paribas Q2-cijfers
  5. Deutsche Bank Q2-cijfers
  6. UniCredit Q2-cijfers
  7. Consumentenvertrouwen (Dld)
  8. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex -juli (eur)
  10. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht