Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Zeven veelbelovende duurzame beleggingsfondsen
Beeld: iStock

Zeven veelbelovende duurzame beleggingsfondsen

De fondsanalisten van Morningstar monitoren het grote beleggingsfondsuniversum doorlopend om nieuwe, kansrijke strategieën te identificeren. Dit keer hebben ze het fondsenlandschap bekeken door een duurzaamheidslens waarbij zeven beleggingsstrategieën zijn geselecteerd die zich in hun beleggingsaanpak onderscheiden door de integratie van milieu-, sociale en bestuurlijke factoren.

Deze zogenaamde Morningstar Prospects worden nog niet door de fondsanalisten aan een kwalitatieve analyse onderworpen, maar het zijn wel strategieën die nauwgezet worden gevolgd om hun potentieel te beoordelen, en die ook een plek op de radar van beleggers verdienen. We lichten er drie uit.

Robeco Multi Asset Sustainable

De Robeco Multi Asset Sustainable fondsenrange bestaat uit drie strategieën met verschillende risicoprofielen en unieke kenmerken. Robeco Sustainable Income Allocation streeft naar stabiele inkomsten, Robeco Sustainable Diversified Allocation belegt een groot deel van de aandelenallocatie in impactstrategieën en Robeco Sustainable Dynamic Allocation heeft een aanzienlijke blootstelling aan Robeco's thematische strategieën.

Het beleggingsteam bestaat uit kwantitatieve, fundamentele en thematische managers, wat bijdraagt aan een gediversifieerde stroom van rendementen. Morningstar beschouwt Robeco’s duurzaamheidsteam als een van de meest indrukwekkende in de sector.

Robeco’s vijfjarige rendementsprognoses helpen bij het bepalen van de strategische assetallocatie, waarna het team tactische aanpassingen maakt op basis van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren. Een positieve ontwikkeling is de recente overstap van een fund-of-funds-concept naar een portefeuille die direct in posities uit de onderliggende strategieën belegt, waardoor er indien gewenst meer maatwerk mogelijk is.

DPAM B Equities Europe Small Caps Sustainable

De belangrijkste troef van deze strategie is hoofdbeheerder Bart Geukens, die al sinds 2005 aan het roer staat. Zijn aanpak kan het best worden omschreven als een op kwaliteit gefocuste growth at reasonable price-benadering. Het proces is volledig bottom-up en de sectorallocaties zijn het resultaat van aandelenselectie, aangezien er geen formele richtlijnen zijn voor het samenstellen van de portefeuille. Het fonds is gericht op de lange termijn en dit wordt geïllustreerd door het lage verloop in de portefeuille.

Pictet Clean Energy Transition

Xavier Chollet is al sinds 2011 de beheerder van Pictet Clean Energy Transition en is daarmee een van de fondsbeheerders met de meeste ervaring binnen de Morningstar-categorie alternatieve energie-aandelen.

Deze strategie maakt gebruik van hetzelfde beproefde, goed gestructureerde en herhaalbare bottom-up proces als alle andere thematische strategieën van Pictet. Het is een verstandige aanpak die voldoende diepgaand onderzoek garandeert, en de uitvoering is zeer consistent gebleken. De managers beleggen met overtuiging waardoor de portefeuille doorgaans meer geconcentreerd is dan andere strategieën in de categorie. Het proces en de accenten die worden gelegd bij de aandelenselectie leiden tot een onderscheidende portefeuille waarin liquide large-caps domineren, terwijl we bij categoriegenoten vaak een grotere allocatie naar small caps zien.

De zeven duurzame Morningstar Prospects
Duurzame beleggingsfondsen

Jeffrey Schumacher, is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  2. Investeringen mei (NL)
  3. Acomo Q2-cijfers
  4. AkzoNobel Q2-cijfers
  5. CM.com Q2-cijfers
  6. Randstad Q2-cijfers
  7. Wereldhave Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht