Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Grondstoffenoverzicht: koper, olie en goud
Beeld: iStock

Grondstoffensector: rally maakt plaats voor winstnemingen

De grondstoffensector maakte pas op de plaats tijdens de maand juni. Een sterke rally zorgde er in de voorgaande drie maanden voor dat handelaren hun focus verlegden naar winstneming, te midden van tekenen dat een aantal van de sterke winsten was behaald zonder steun van onderliggende fundamenten. Het meest opvallende voorbeeld is koper, dat medio mei met 32% op jaarbasis steeg, maar daarna een deel van die winst zag verdampen.

Over het geheel genomen wist de Bloomberg Commodities Index Total Return-index niettemin een opeenvolgende kwartaalwinst te boeken. Het jaarrendement kwam tot nu toe uit op 6%, iets minder dan dat van de MSCI World, die een rendement van 11% opleverde.

Status van de wereldeconomie voor Q3 2024

Op weg naar het derde kwartaal blijft het macro-economische landschap gemengd. China blijft een punt van zorg, ondanks pogingen om de bedrijvigheid te stimuleren en de uitdagingen in de vastgoedsector aan te pakken.

De Amerikaanse economische groei laat een robuust beeld zien. De combinatie van een overmatig Amerikaans begrotingsbeleid sinds de pandemie en sterke investeringen in kunstmatige intelligentie, defensie, halfgeleiders en de productie van medicijnen tegen zwaarlijvigheid heeft tot een verrassend veerkrachtige economische groei geleid.

Prestaties van de grondstoffensector

Industriële metalen stonden in het tweede kwartaal bovenaan de lijst met een winst van 10% (8% sinds 1 januari), gedreven door sterke winsten in zink en tin. Ondanks dat het de helft van de winst van oktober tot mei teruggaf, wist koper nog steeds ongeveer 11% te winnen.

Edelmetalen kwamen op de tweede plaats, geleid door zilver met een winst van 18,5% (21% YTD), gevolgd door goud met 5% (12,5% YTD).  
De landbouwsector boekte een kwartaalverlies als gevolg van de aanhoudende zwakte in de graansector: een daling van 4% ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Ruwe olie blijft in bandbreedte

De futures op ruwe olie in New York en Londen blijven sinds 2021 in een krappe bandbreedte vastzitten. Sinds het vierde kwartaal van 2022 heeft Brent, de mondiale benchmark, gemiddeld bijna 83,50 dollar per vat gescoord, slechts een paar dollar onder de huidige prijs.

Het onderstreept over het geheel genomen hoe de productiebeperking door de OPEC+ sinds april vorig jaar heeft bijgedragen tot het realiseren van een periode van stabiele prijzen, hoogstwaarschijnlijk op een lager niveau dan oorspronkelijk door de groep werd verwacht. Veel leden hebben een Brent-prijs van boven de 90 dollar per vat nodig om hun begrotingen in evenwicht te brengen.

We handhaven een constructieve visie op de vraag in het derde kwartaal te midden van een sterke zomervraag naar brandstof voor mobiliteit en koeling, gevolgd door een focus op OPEC+ en hun vermogen om de aangekondigde productieverhoging vanaf oktober door te voeren.

Consolidatie bij goud

Goud bereikte op 20 mei een nieuw record van 2450 dollar per troy ounce, waarmee we bijna ons herziene doel van 2500 dollar voor 2024 bereikten. Goud viel daarna terug. Deels na het nieuws dat de centrale bank van China, na 18 maanden non-stop kopen, haar aankopen had stopgezet. China, een belangrijke aanjager van de goudrally van de afgelopen twee jaar, is naar onze mening nog lang niet klaar met het kopen van goud, maar de pauze laat zien dat de Chinezen aarzelen om recordprijzen te betalen.

Goud is nog steeds aan het consolideren,  maar over het algemeen zijn de bullish vooruitzichten voor de lange termijn niet veranderd.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 12 september

    1. Faillissementen augustus (NL)
    2. Brederode halfjaarcijfers
    3. Rentebesluit Europese Centrale Bank (ECB) 4% (-25 basispunten) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Producentenprijzen augustus (VS) +0,2% MoM. Kern-PPI: +0,2% MoM volitaliteit verwacht
    6. ECB: toelichting rentebesluit Lagarde volitaliteit verwacht
    7. Adobe cijfers derde kwartaal (VS)
  2. 13 september

    1. Immobel halfjaarcijfers
    2. Inflatie augustus def. (Fra)
    3. Industriële productie juli (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht