Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De gevaarlijke zoektocht naar verklaringen

De gevaarlijke zoektocht naar verklaringen

Een belangrijke les voor beleggers is om het vizier altijd gericht te houden op de lange termijn. Hou vast aan de strategie. Laat je niet van de wijs brengen door gebeurtenissen op de korte termijn.

Dat klinkt eenvoudig, en is het ook zolang de beurs gestaag stijgt, maar oh zo moeilijk als de marktvolatiliteit plotseling sterk oploopt. Terwijl het juist dan belangrijk is het hoofd koel te houden. Dat schrijft Joe Wiggins in zijn blog Behavioural Investment:

Wanhopig op zoek naar verklaringen

“Waarom werden risicovolle effecten vorige week plotseling massaal verkocht? Wat was de oorzaak van de toename van de volatiliteit? Lag het aan de Fed? De Bank of Japan? Het einde van de AI-bubbel? Een zwak werkgelegenheidscijfer? De afbouw van de yen-carry-trade? Of waren het al die dingen bij elkaar, of nog iets heel anders?

Wie zal het zeggen. De waarheid is dat financiële markten zeer complex zijn en soms chaotisch, wat het moeilijk maakt om voorspellingen te doen en verklaringen te vinden. Niet dat dit ons weerhoudt het toch te proberen. En dat is ook niet erg in tijden van rust, maar als de marktvolatiliteit oploopt, kan het grote verliezen opleveren.

Hier zijn een aantal zaken waar beleggers zich bewust van zouden moeten zijn:

  • Het feit dat marktwatchers zich in alle bochten wringen om verklaringen te zoeken voor wat er de afgelopen weken is gebeurd, zou een les moeten zijn over de dwaasheid van het doen van marktvoorspellingen. We kunnen niet eens betrouwbare verklaringen geven voor iets wat als is gebeurd. Laat staan dat we het van tevoren kunnen.
  • Wanneer er iets onverwachts gebeurt, maakt ons dat helaas nog vatbaarder voor voorspellingen van anderen. We voelen ons angstig en onzeker en gaan daarom wanhopig op zoek naar een houvast voor de toekomst.
  • Een typische reactie van analisten die de sell-off niet hadden aan zien komen, is om vol vertrouwen met een nieuwe voorspelling te komen: “Ik had dit niet verwacht. Ik kan ook niet verklaren wat de oorzaak was, maar ik zal je vertellen wat er nu gaat gebeuren.”
  • Het handelen naar aanleiding van economische en marktgebeurtenissen is ongelofelijk moeilijk. 
  • Als er iets onverwachts gebeurt, wordt er vaak gezegd dat de onzekerheid  is toegenomen. Maar feit is dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren en dat de markten dus altijd onzeker zijn. Mensen willen dat wel eens vergeten als het langere tijd rustig is geweest, wat leidt tot zelfgenoegzaamheid en het nemen van te grote risico's.
  • Het doorkomen van periodes met marktvolatiliteit is in theorie veel makkelijker dan in de praktijk.
  • De beurs is bevattelijk voor een narratief dat past bij de huidige gebeurtenissen. Een nieuwe vertelling kan snel aanslaan en zorgen voor nieuwe modewoorden en trends die daarbij passen.
  • Beleggers zijn vaak kort van geheugen en meestal al na een paar maanden vergeten hoe paniekerig ze hebben gereageerd na een slecht inflatiecijfer.
  • Achteraf is alles vanzelfsprekend. Logisch dat de werkgelegenheid in de VS daalt, natuurlijk moesten de Mag 7 een keer zakken, en ja, het moest ook een keer misgaan met de yen-carry-trade.
  • Mensen hebben de neiging om dingen die nu gebeuren heel erg belangrijk te vinden en die te extrapoleren naar de toekomst.
  • De contante waarde van toekomstige kasstromen van Japanse bedrijven verandert niet met 10% per dag.
  • Een gebeurtenis op korte termijn kan uitmonden in een substantieel andere trend, maar het kan ook zijn dat we het over een maand over iets heel anders hebben. Meestal klopt het laatste, soms het eerste.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 september

    1. Inflatie augustus (Fra)
    2. Empire State index september (VS)
  2. 17 september

    1. ZEW-index economisch sentiment september (Dld) volitaliteit verwacht
    2. Detailhandelsverkopen augustus (VS) +0,2% MoM volitaliteit verwacht
    3. Industriële productie augustus (VS)
    4. Bedrijfsvoorraden juli (VS)
    5. Vertrouwen huizenbouwers september (VS)
  3. 18 september

    1. Consumenten- en producentenprijzen augustus (VK)
    2. Inflatie augustus def. (eur) +2,2% YoY volitaliteit verwacht
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht