Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Herstel financiële markten zorgt voor rust bij grondstoffen
Beeld: iStock

Herstel financiële markten zorgt voor rust bij grondstoffen

De wereldwijde financiële markten hebben een sterk herstel doorgemaakt. De marktturbulentie van begin augustus is inmiddels een verre herinnering.

Deze ommekeer komt nadat beter dan verwachte Amerikaanse economische data de angst voor een ernstige neergang in 's werelds grootste economie verminderden. De situatie rond China, 's werelds grootste consument van grondstoffen, blijft echter fragiel vanwege een aanhoudende vastgoedcrisis, stijgende werkloosheid en een zwakke consumptie.

Het herstel op de financiële markten breidde zich ook uit naar de grondstoffensector. De Bloomberg Commodity Total Return-index was afgelopen week op weg naar een tweede wekelijkse winst voordat de zwakte van vrijdag in de energiesector de index liet terugvallen naar ongewijzigd. Dit volgde op een correctie van twee maanden, waarbij de index kortstondig lager noteerde dan in 15 maanden het geval was geweest.

De winsten van de afgelopen week werden geleid door koper, gedreven door stakingen in Chili, en Arabica-koffie vanwege slechte weersomstandigheden in Brazilië. Omgekeerd bereikte ijzererts zijn laagste niveau sinds 2022, als gevolg van de vrees dat de crisis in de Chinese staalindustrie de vraag zou schaden.

Staking bij Chileense mijn stuwt koperprijs

Koper liet in Londen en New York de eerste wekelijkse stijging in zes weken zien, omdat de angst voor een recessie in de VS afnam en door stakingen bij een mijn in Chili, de grootste ter wereld. Hierdoor werd de focus verlegd van zwakke vraag naar verstoringen in het aanbod.

De Escondida-mijn is goed voor bijna 5% van de wereldwijde koperproductie. Verschillende andere mijnen in Chili moeten de loononderhandelingen nog afronden. In combinatie met de positieve langetermijnvooruitzichten voor de vraag naar koper suggereren deze factoren een einde aan de recente diepe correctie.

Goud nog steeds in de lift

Goud blijft intussen stijgen, waarbij beleggers beperkte verkooplust tonen ondanks de fluctuerende verwachtingen rond de Amerikaanse renteverlagingen. De veerkracht van goud onderstreept de aantrekkingskracht ervan als bescherming tegen onrust, ondersteund door factoren die verder gaan dan alleen de timing en omvang van Amerikaanse renteverlagingen.

We blijven positief tegenover goud als diversificatiemiddel en als bescherming tegen marktturbulentie, gecombineerd met de aanhoudende vraag van centrale banken en beleggers die zich zorgen maken over de hoge staatsschulden.

Focus op OPEC+

Brent ruwe olie, de wereldwijde benchmark, stabiliseert rond de 80 dollar. De opleving van 75 naar 80 dollar wakkerde interesse aan van speculanten die onlangs hun netto longpositie in Brent-ruwe oliefutures hadden verlaagd naar bijna neutraal op 25.000 contracten.

Een afnemende vraag naar ruwe olie, met name van raffinaderijen in China, en zorgen over een recessie in de VS hebben de prijzen ver onder de niveaus gedreven die OPEC+ wenst. Het lijkt waarschijnlijk dat OPEC+ de plannen om de productie vanaf oktober te verhogen zal laten varen.

Over het geheel genomen zullen de ruwe-olieprijzen waarschijnlijk binnen hun welbekende maar steeds smaller wordende bandbreedtes blijven. Brent tussen 75 dollar en 88 dollar en WTI tussen 72 dollar en 83 dollar. Het grootste neerwaartse risico blijft OPEC+, aangezien een productieverhoging het huidige fragiele sentiment zou kunnen schaden, terwijl geopolitieke gebeurtenissen en de beperkte deelname van speculanten de grootste potentiële stimulansen voor een opwaartse doorbraak zijn.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 oktober

    1. Tesla Robotaxi event (VS)
    2. IMF World Economic Outlook
    3. Industriële productie augustus (NL)
    4. Fagron cijfers derde kwartaal
    5. InPost Bava
    6. Delta Airlines cijfers derde kwartaal
    7. Inflatie september (VS) volitaliteit verwacht
    8. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  2. 11 oktober

    1. Faillissementen september (NL)
    2. Internationale handel augustus (NL)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht