Word abonnee en neem Beursduivel Premium
AI-boom: wie levert die elektriciteit?

AI-boom: wie levert die elektriciteit?

Larry Ellison van Oracle sprak tijdens de rapportage van de meest recente bedrijfsresultaten duidelijke taal. Volgens hem zal de huidige AI-boom nog jaren aanhouden. De strijd om technologische suprematie zal volgens hem door een handvol grote technologiebedrijven worden uitgevochten en hoogstwaarschijnlijk in maar één land.

Zijn boodschap aan AI-sceptici was dan ook duidelijk. ‘Gelooft u er niet in? Slaap lekker verder’. Volgens hem is meedoen in deze strijd wel heel kostbaar. Een toegangskaart voor het AI-spel komt al snel op minimaal een slordige 100 miljard dollar. De benodigde datacenters om deze AI-revolutie mogelijk te maken slurpen energie. Zo draaien de huidige datacenters nog op 50 megawatt stroom. Volgens Mark Zuckerberg zal dat over niet al te lange tijd echter één gigawatt zijn.

Oracle is al aardig op weg. Het concern bouwt momenteel een datacenter van 800 megawatt vol met Nvidia-clusters. Er is zelfs al een datacenter van een gigawatt in ontwikkeling.

Duurzame energie

Waar gaat al die elektriciteit vandaan komen? Veel werd duidelijk uit een overeenkomst die Microsoft recent sloot. De eigenaar van de gesloten kerncentrale op Three Mile Island in de Verenigde Staten investeert 1,6 miljard dollar om deze weer te openen. Er is een overeenkomst om alle opgewekte energie te verkopen aan Microsoft, dat de energie hard nodig heeft voor datacenters om aan de groeiende vraag naar AI te kunnen voldoen. Three Mile Island staat bij Harrisburg en werd in de jaren ’70 wereldnieuws door een berucht kernongeluk.

Eigenaar Constellation Energy sloot een overeenkomst van 20 jaar met Microsoft. Het bedrijf is niet de enige. Beleggers lijken steeds meer oog te krijgen voor de leveranciers van de elektriciteit om de snelle ontwikkeling van AI mogelijk te maken.

Opdrachtgevers voor de bouw van datacenters hebben afgesproken vanaf 2030 uitsluitend duurzame energiebronnen te gebruiken. Nutsbedrijven die oplossingen bieden als een combinatie van wind- en zonne-energie met batterijopslag, waterkracht of kernenergie profiteren. Voorbeelden van dit soort bedrijven, naast het eerder genoemde Constellation Energy, zijn Nextera Energy, Iberdriola, Engie en Enel.

Beleggen in nutsbedrijven

Zo’n 40 procent van de elektriciteit in datacenters wordt gebruikt voor rekenwerk, 40 procent voor koeling en 20 procent voor IT-apparatuur. Volgens het Internationaal Energie Agentschap verbruikten datacenters twee jaar geleden nog 2 procent van het wereldwijde energie-aanbod. Naar schatting kan dit verdubbelen. Nutsbedrijven zijn als belegging hierdoor een stuk interessanter geworden.

Vorig jaar bleven de nutsbedrijven nog fors achter op de S&P 500. Terwijl de index 26 procent rendeerde, verloren de nutsbedrijven 7 procent. Nutsbedrijven zijn van oudsher flink gefinancierd met schulden. Er moeten namelijk forse investeringen voor worden gedaan. Door de gestegen rentelasten bleven deze aandelen achter.

Behalve met gestegen rente hadden de Europese nutsbedrijven te maken met regulering vanuit nationale overheden. De energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne deed zich gelden.

Inmiddels daalt de rente en overal in de wereld ontstaan tekorten in de elektriciteitsvoorziening. Het heeft bijgedragen aan de opvallende outperformance van de nutsbedrijven. Deze bedrijven leveren immers een product waar altijd vraag naar is. Het gebruik van bijvoorbeeld elektriciteit en water is goed in te schatten en stijgende kosten kunnen redelijk eenvoudig worden doorberekend. De stabiele winsten worden vervolgens in de vorm van hoge dividenden doorgesluisd naar beleggers.

De nutssector gold jarenlang als de meest defensieve sector waarin belegd kan worden. Dit jaar zijn tot op heden echter nutsbedrijven samen met de technologiesector outperformers op de beurs. Inderdaad, de meest offensieve en de meest defensieve sector outperformen gebroederlijk de index. Sinds de uitspraak van Ellison en de deal van Microsoft echter lijken beide sectoren gelijk op te lopen - omhoog wel te verstaan.  

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 oktober

    1. Samsung, voorlopige cijfers Q3
    2. Consumptie huishoudens augustus (NL)
    3. Inflatie september def. (NL) 3,5%
    4. Industriële productie augustus (Dld)
    5. Ondernemersvertrouwen MKB september (VS)
    6. PepsiCo cijfers derde kwartaal
    7. Handelsbalans augustus (VS)
  2. 09 oktober

    1. Handelsbalans augustus (Dld)
    2. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    3. Groothandelsvoorraden augustus (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht