Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Markten komen op adem maar blijven kwetsbaar

Een overzicht van de grondstoffenmarkten door Ole Hansen van Saxo Bank.

Markten komen op adem maar blijven kwetsbaar

Na weken van chaos op de financiële markten kwam er even verlichting. De Amerikaanse regering kondigde een 90-daagse opschorting aan van wederzijdse importtarieven – China uitgezonderd. Ook de grondstoffensector veerde tijdelijk op. De Bloomberg Commodity Index herstelde zich na de scherpste vierdaagse daling sinds 2022. Maar de nasleep van Trumps ‘Liberation Day’ is nog voelbaar.

Procyclische sectoren zoals energie blijven onder druk staan. Ook Amerikaanse consumenten krijgen de rekening van Trumps importheffingen gepresenteerd: zij ervaren de grootste belastingverhoging via importtarieven in meer dan een eeuw. Beleggers richten de blik nu vooral op China: extra stimuleringsmaatregelen kunnen de vraag naar industriële metalen een nieuwe impuls geven.

Waarom de ommezwaai van Trump?

Niet de beurscrash, maar de paniek op de Amerikaanse obligatiemarkt lijkt de belangrijkste reden voor de koerswijziging. De rente op tienjarige staatsleningen steeg met 65 basispunten tot boven de 4,5%, het snelste tempo in decennia. Het leidde tot speculaties dat met name beleggers uit China en Japan hun posities in Amerikaanse staatsobligaties afbouwen. Waarschijnlijk uit noodzaak om dollars vrij te maken, wegens zorgen over de dollar als reservemunt of als vergelding voor Trumps tarieven.

Met buitenlandse partijen die nog altijd 33% van de Amerikaanse staatsschuld bezitten, zag het Witte Huis zich genoodzaakt de importtarieven tijdelijk te versoepelen. Het laat zien hoe belangrijk het is voor beleggers om flexibiliteit te tonen.

Grondstoffen krijgen impuls, goud blijft favoriet

Het pauzeren van de importheffingen gaf een korte impuls aan grondstoffen, en dan met name industriële en edelmetalen. Ruwe olie steeg met bijna acht dollar vanaf het laagste punt in vier jaar, maar de prijs zakte snel weer in door tegenvallende economische vooruitzichten en een versnelling van de geplande productiestijging door OPEC+.

Goud steeg opnieuw naar recordhoogte, een teken van blijvende zorgen over de geopolitieke spanningen, stijgende staatsschulden en aanhoudende vraag van centrale banken.

De Bloomberg Commodity Total Return Index, die de ontwikkeling volgt van 24 belangrijke futures op grondstoffen, staat sinds het begin van het jaar 3% hoger. Ondanks een klap van 5% deze maand blijven grondstoggen horen tot de best presterende vermogenscategorieën, mede dankzij sterke prijsstijgingen bij goud, aardgas, koper en koffie.

Onze verwachting blijft dat goud dit jaar minimaal $3.300 per ounce bereikt. Ook zilver, dat sterker afhankelijk is van vraag vanuit de industrie, kan profiteren, maar die opmars zal waarschijnlijk trager verlopen.

Zilver herstelt langzaam

De recente schok op de COMEX-futuresmarkt bracht zilver van een premie van 75 cent boven de Londense spotprijs naar een korting van 60 cent. Inmiddels reageert zilver weer normaal op ontwikkelingen in andere markten (vooral goud en koper) en verwachten wij een herstel richting $37 per ounce. De verhouding goud/zilver (XAU/XAG-ratio) zou kunnen dalen van boven de 100 naar onder de 90.

Koper gokt op Chinese stimulans, olie blijft zwak

De hoop op nieuwe Chinese stimuleringsmaatregelen heeft de koperprijzen geholpen. De wereldwijde vraag naar koper blijft overeind, vooral vanwege het belang voor de energietransitie. Een grote vertraging wordt daarbij niet verwacht. Toch blijft de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China, met importheffingen van respectievelijk 145% en 125%, een risico.

Gezien het onhoudbare karakter van tarieven boven de 100%, zowel voor Amerikaanse consumenten als Chinese producenten, zien wij de-escalatie van de handelsspanningen als meest waarschijnlijke scenario. Dat zou de angst voor een recessie kunnen wegnemen en mogelijk verder herstel in gang zetten.

De oliemarkt is nog kwetsbaarder. Sinds het uitbreken van de handelsoorlog daalden Brent- en WTI-prijzen met circa 12 dollar. OPEC+ besloot tot een versnelde productieverhoging, wat de Amerikaanse schalie-industrie verder onder druk zet.

De storm is nog niet gaan liggen

De tijdelijke tariefpauze geeft beleggers ruimte om zich te herpositioneren, maar het onderliggende beeld blijft zorgwekkend. De combinatie van grillig Amerikaans beleid, een fragiele wereldeconomie en spanningen op de obligatiemarkt maken flexibiliteit en risicospreiding noodzakelijk. Goud blijft onze voorkeur houden, terwijl procyclische grondstoffen voorlopig onder druk blijven.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. Fugro cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
    2. KPN cijfers eerste kwartaal
    3. Flow Traders cijfers eerste kwartaal
    4. BNP Paribas cijfers eerste kwartaal (Fra)
    5. Delivery Hero cijfers eerste kwartaal (Dld)
    6. Orange cijfers eerste kwartaal (Fra)
    7. Kinepolis cijfers eerste kwartaal
    8. Azelis cijfers eerste kwartaal
    9. Unilever cijfers eerste kwartaal
    10. RELX cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht