Europese beurzen openen in het groen

Gepubliceerd op 6 april 2020 06:48 |

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen maandag af op een hogere opening

IG voorziet een openingswinst van 332 punten voor de Duitse DAX, een plus van 135 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 123 punten voor de Britse FTSE 100.

Marktanalist Stephen Innes van Axicorp wees op de Amerikaanse politiek, waar hard wordt gewerkt om de economische effecten van de corona-uitbraak op te vangen. Zo is de analist te spreken over de maatregelen die worden genomen om de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te redden.

Verder lijkt het er volgens Innes op dat de Amerikaanse banken hun best zullen doen om toch dividend te blijven uitkeren.

"En als kers op de taart" wees Innes op nieuwe steunmaatregelen in China.

"Dit allemaal draagt bij aan een veel betere opening dan was verwacht", aldus Innes.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager het weekend ingegaan.

Er was vooral aandacht voor inkoopdata uit de Europese dienstensector. In de landen in de eurozone en in het Verenigd Koninkrijk kromp de activiteit in de dienstensector afgelopen maand en in de meeste landen ging het ook om de laagste meting in de geschiedenis. De inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 52,6 in februari naar 26,4 in maart. Voor maart was een index van 28,4 verwacht.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit verwacht op basis van deze cijfers dat de economie van de eurozone momenteel met 10 procent op jaarbasis krimpt. En dat gaat nog erger worden, waarschuwde de econoom.

"Het onderstreept opnieuw welke schade het virus in Europa, en zeker in de EU, aanricht", aldus analist Michael Hewson van CMC Markets. Hij noemde in het bijzonder de Italiaanse inkoopmanagersindex, die daalde van 52,1 in februari naar slechts 17,4 afgelopen maand. Dat betekende de laagste stand in 22 jaar, toen Markit de meting startte.

"Dat is geen krimp, dat is een economische ineenstorting en zeer tragisch", aldus Hewson.

Bedrijfsnieuws

International Airlines Group gaat de capaciteit in april en mei verder verlagen, tot ongeveer 90 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit meldde het moederbedrijf van onder meer British Airways, Aer Lingus, Iberia en Vueling donderdagavond. Verder zal IAG in het Verenigd Koninkrijk gebruik maken van regelingen waarmee ruim 30.000 werknemers van British Airways in april en mei met betaald verlof gaan. Met 4.000 piloten is afgesproken dat die in deze periode met onbetaald verlof gaan. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Beiersdorf trekt de outlook voor 2020 in vanwege de mogelijke impact van de corona-uitbraak op de activiteiten, meldde de fabrikant van merken als Nivea en Labello donderdagavond. Uit voorlopige cijfers blijkt verder dat de vergelijkbare omzet van het bedrijf in het eerste kwartaal met 3,6 procent is gedaald op jaarbasis tot 1,91 miljard euro. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Ryanair verwacht dat de nettowinst in het afgelopen boekjaar aan de onderkant van de eerder afgegeven outlook zal uitkomen vanwege de coronacrisis en zegt geen outlook af te kunnen geven voor het nieuwe boekjaar dat op 1 april is begonnen. Ryanair voorspelt voor het afgelopen gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een winst van 950 miljoen tot 1 miljard euro. Ryanair vervoerde afgelopen maand slechts 5,7 miljoen passagiers, wat een daling was van 48 procent op jaarbasis. Het aandeel van de Britse prijsvechter daalde 0,3 procent.

Het Italiaanse UniCredit heeft een akkoord met de vakbonden bereikt over zijn herstructureringsplan, dat duizenden banen zal kosten. In de komende jaren zullen ruim 5.000 bankmedewerkers met vervroegd pensioen gaan en 800 mensen krijgen een nieuwe baan binnen het bedrijf. Dit gebeurt op vrijwillige basis en via natuurlijk verloop. De koers van het aandeel verloor 3,5 procent aan waarde.

Total heeft voor de tweede keer een grote olievondst gedaan voor de kust van Suriname. Het oliebedrijf zag de koers van zijn aandeel 7,6 procent zakken. Andere olie-aandelen gingen ook onderuit. Royal Dutch Shell verloor 4,6 procent en BP leverde 4,5 procent in.

Hennes & Mauritz verwacht in het lopende tweede kwartaal verlies te draaien, vanwege de zeer negatieve impact van de coronavirus op het bedrijf. In China ziet het modeconcern evenwel een geleidelijk herstel, nu winkels in het land weer zijn geopend. De koers ging in Stockholm vrijdag toch met een procent omlaag.

Verzekeraars stonden in heel Europa onder druk, nadat toezichthouders de sector opriepen geen dividend uit te keren om zo beter bestand te zijn tegen de effecten van de coronacrisis. Aegon daalde 8,5 procent, Ageas 5,3 procent, Allianz 1,4 procent en AXA 4,6 procent. Eerder werden Europese banken ook al gevraagd om geen dividend uit te keren.

Euro STOXX 50         2.662,99 (-1,0%)
STOXX Europe 600        309,06 (-1,0%)
DAX                   9.525,77 (-0,5%)
CAC 40                4.154,58 (-1,6%)
FTSE 100              5.415,50 (-1,2%)
SMI                   9.242,44 (-0,3%)
AEX                     471,46 (-1,4%)
BEL 20                2.857,05 (-1,3%)
FTSE MIB             16.384,35 (-2,7%)
IBEX 35               6.581,60 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent maandag naar verwachting eveneens een stuk hoger.

Wall Street is vrijdag lager het weekend ingegaan. Op weekbasis verloren de indexen ook terrein. De markten blijven in de ban van de coronacrisis en het snel groeiende aantal besmettingen in de Verenigde Staten, dat vrijdagavond op bijna 267.000 stond en maandagochtend op 337.620. Het aantal wereldwijde coronabesmettingen gaat inmiddels richting de 1,3 miljoen.

De focus van beleggers lag vrijdag vooral op het Amerikaans banenrapport. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in maart is gekrompen met 701.000 banen, terwijl de markt vooraf rekende op een veel beperktere daling. Het werkloosheidspercentage steeg naar 4,4 procent, terwijl werd gerekend op een stijging tot slechts 3,7 procent.

"Het feit dat het banenrapport zo'n zeven keer slechter is dan verwacht, zonder dat dit een hevige verkoopgolf in de dollar en Amerikaanse aandelen veroorzaakt, laat zien dat de markten erop rekenen dat de wereldeconomie de komende maanden in een zwart gat valt", aldus marktstrateeg Ranko Berich van Monex Europe.

De echte dreun komt volgens analist Philip Marey van Rabobank pas met de cijfers over april. Dat zal ook een representatiever beeld geven van de toestand op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Marey denkt verder dat er rekening gehouden moet worden met een werkloosheid in de VS die kan oplopen naar circa 25 procent of meer, tegen bijvoorbeeld iets meer dan 10 procent als gevolg van de financiële crisis.

Donderdag bleek uit data van het Amerikaanse ministerie van arbeid al dat het aantal werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen naar een record van 6,6 miljoen stuks.

Ook opvallend waren de inkoopdata in de Amerikaanse dienstensector van Markit en ISM. Die toonden in de maand maart een verdeeld beeld. Zo zag ISM een afname van de activiteit in de dienstensector, maar was er met een indexcijfer van 52,5 geen sprake van krimp. Data van onderzoeksbureau Markit wezen juist op een stevigere krimp in de Amerikaanse dienstensector. Deze inkoopmanagersindex daalde tussen februari en maart van 49,4 naar 39,8.

Op basis van deze inkoopdata voorspelt Markit-econoom Chris Williamson over heel 2020 een krimp van de Amerikaanse economie met 5,5 procent.

Marey van Rabobank meent dat ISM meer naar grote bedrijven kijkt en Markit naar de kleinere ondernemingen.

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 28,34 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,02 dollar of 12 procent meer waard.

Donderdag steeg de olieprijs al 25 procent vanwege de hoop op een wapenstilstand tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Inmiddels is duidelijk dat voor maandag een online OPEC+ vergadering staat gepland, waar wordt gesproken over een productieverlaging met 10 miljoen vaten per dag. Dit is inclusief Amerikaanse olie. De deelname van de VS aan een productie-akkoord zou een voorwaarde zijn om überhaupt een deal te overwegen.

Bedrijfsnieuws

Amerikaanse banken als Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan en Citigroup verloren zo'n 2 tot ruim 4 procent. Volgens The Wall Street Journal is de Federal Reserve voorlopig niet van plan om van de banken te eisen dat ze hun dividend opschorten vanwege de mogelijke impact van de COVID-19 uitbraak.

Tesla heeft in de eerste drie maanden van het boekjaar zijn beste eerste kwartaal ooit gedraaid. Dit meldde de producent van elektrische voertuigen donderdagavond. In de verslagperiode werden 102.672 voertuigen geproduceerd, terwijl het aantal leveringen uitkwam op 88.400. Analisten geraadpleegd door van FactSet rekenden op 89.000 leveringen. Het aandeel steeg 5,6 procent.

FedEx verwacht dat de corona-uitbraak impact zal hebben op het operationeel resultaat en de marges. Vooralsnog zal de pakketbezorger wel binnen zijn convenanten blijven. Het aandeel daalde 6,4 procent.

Constellation Brands presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De aangepaste winst bedroeg 2,06 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op 1,64 dollar per aandeel. De omzet steeg met 6,0 procent tot 1,9 miljard dollar, wat beter was dan de verwachte FactSet-consensus van 1,1 miljard dollar. Het aandeel won 0,9 procent.

Aandelen 3M werden 3,0 procent minder waard. De CEO van het concern meldde dat de vraag naar N95-beschermingsmaskers, die het produceert, de productiecapaciteit sterk overtreft. President Trump is evenwel slecht te spreken over 3M en hoe het omgaat met de mondkapjes. "Ze zullen een hoge prijs betalen", dreigde hij op Twitter.

Twitter won 0,3 procent. Goldman Sachs zette de microblogsite op zijn kooplijst, waarbij de analisten van de zakenbank van mening zijn dat nieuwe en teruggekeerde gebruikers de meerwaarde weer zullen inzien van het platform zoals in eerdere crises ook het geval was.

Tenneco, een producent van auto-onderdelen, verlaagt de salarissen in het tweede kwartaal met 25 procent. Het uitvoerend managementteam verlaagt het eigen salaris met 50 procent, terwijl de CEO helemaal afziet van zijn salaris. Het aandeel daalde 21,4 procent.

AutoNation heeft 7.000 werknemers op onbetaald verlof gestuurd en snijdt tevens in de salarissen van het overig personeel. Nieuwe krachten worden al helemaal niet meer ingehuurd. Het aandeel verloor 2,7 procent.

American Airlines heeft tientallen zomervluchten opgeschort en de internationale capaciteit voor het seizoen teruggeschroefd met 60 procent. Het aandeel daalde 6,7 procent.

Wal-Mart steeg 0,7 procent. De retailer zag de omzet in zijn Amerikaanse winkels in de afgelopen vier weken met 20 procent toenemen, waarschijnlijk omdat veel consumenten hamsterden vanwege de corona-uitbraak.

Amazon.com is van plan om zijn sinds 2015 jaarlijks terugkerende koopjesfestijn Prime Day uit te stellen van juli naar zeker augustus vanwege de corona-uitbraak, volgens persbureau Reuters.

Dit betekent mogelijk een strop van 100 miljoen tot zelfs 300 miljoen euro omdat de onlinewinkel nu zo'n 5 miljoen extra apparaten die het voor Prime Day had besteld, eerder tegen korting moet gaan verkopen. Het aandeel Amazon daalde 0,6 procent.

S&P 500 index             2.488,65 (-1,5%)
Dow Jones index          21.052,53 (-1,7%)
Nasdaq Composite          7.373,08 (-1,5%)

AZIE

De Japanse beurs noteerde maandag stevig hoger, terwijl de aandelenmarkten in China gesloten zijn.

Nikkei 225               18.257,40  (+2,4%)
Shanghai Composite       Gesloten
Hang Seng                23.493,21 (+1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,0810. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,0816.

USD/JPY Yen   108,99
EUR/USD Euro  1,0810
EUR/JPY Yen   117,83

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten
08:00 Fabrieksorders - Februari (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.
Market Monitor

Koersen meer

BRX20-24h 3.262,46 -5,11 -0,16% 12:07
BEL 20 3.262,09 +41,21 +1,28% 12:07
AEX 550,62 +9,84 +1,82% 12:07
Germany30^ 12.813,50 +219,11 +1,74% 12:07
Europe50^ 3.221,73 +57,60 +1,82% 12:07
UK100 5.965,36 +88,13 +1,50% 12:07
US30^ 27.484,40 +191,06 +0,70% 12:07
Nasd100^ 11.228,09 +46,30 +0,41% 12:07
België 10 jaar -0,2780 +0,0240 +7,95% 22 sep
US500^ 3.328,16 +13,28 +0,40% 12:07
Japan225^ 23.394,22 +330,06 +1,43% 12:03
Gold spot 1.888,04 -12,16 -0,64% 12:07
WTI^ 40,04 +0,28 +0,72% 12:07
Brent^ 42,03 +0,30 +0,71% 12:07
BTC/USD 10.495,79 -50,10 -0,48% 12:07
EUR/USD 1,1713 +0,0006 +0,05% 12:07
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Telenet Group 32,940 +1,420 +4,51% 11:40
UCB 98,820 +3,100 +3,24% 11:47
KBC Groep 43,850 +0,940 +2,19% 11:47
Dalers Laatst +/- % tijd
WDP 29,520 -0,440 -1,47% 11:48
Proximus 16,070 -0,225 -1,38% 11:48
Umicore 38,690 -0,370 -0,95% 11:48

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group