ING (22 jan)
EUR 7,710
-0,116
(-1,48%)
(ABM FN-Dow Jones) ING gaat de integratie van de producten en diensten in de vier Challenger landen aanzienlijk beperken, gezien de huidige economie en de problemen die het in het verleden heeft ervaren met internationale integraties. Dat maakte de bank donderdag bekend bij zijn derdekwartaalcijfers.
Daarmee stapt de bank voorlopig af van een deel van het streven naar één internationaal platform, dat werd ingezet onder de vorige CEO Ralph Hamers.
"We blijven transformeren naar een leidende data-gedreven digitale bank, maar we blijven flexibel in 'hoe' en 'waar' we onze Think Forward strategie leveren", stelde CEO Steven van Rijswijk.
De Challenger-landen zijn de landen waar ING vrijwel uitsluitend digitaal actief is. Er wordt afgewaardeerd op de software Maggie, in dit verband.
De bank kondigde ook aan voortaan de helft van de "veerkrachtige" nettowinst te willen uitkeren aan aandeelhouders en te streven naar een kernkapitaalratio van 12,5 procent.
ING boekte zoals verwacht minder winst in het derde kwartaal, maar presteerde wel beter dan in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde van 1,34 miljard naar 788 miljoen euro. Dit was beter dan de 299 miljoen euro van het tweede kwartaal, maar minder dan de 908 miljoen euro waar analisten vooraf op rekenden.
De voorzieningen voor oninbare leningen stegen van 276 miljoen euro een jaar eerder naar 469 miljoen euro. Dit was fors lager dan de verwachte 704 miljoen euro. In de eerste twee kwartalen van dit jaar stopte ING al 2 miljard euro in de stroppenpot voor de coronacrisis.
De netto rentebaten daalden van 3,53 miljard naar 3,33 miljard, wat ook lager was dan de analistenverwachting van 3,42 miljard euro. Dit kwam door margedruk op uitgeleend geld, matige leningengroei en ongunstige wisselkoerseffecten. De fee-inkomsten daalden van 747 miljoen naar 734 miljoen euro.
Nieuw dividendbeleid
ING kondigde een nieuw dividendbeleid aan. De bank streeft voortaan naar een kernkapitaalratio van rond 12,5 procent, wat betekent dat ING ongeveer 200 basispunten boven het minimaal vereiste kapitaal wil zitten. Dit betekent ook dat de huidige ratio van 15,3 procent ruim is.
ING wil voortaan de helft van de "veerkrachtige" nettowinst uitkeren als dividend, in contanten, of mogelijk deels in de vorm van aandeleninkopen.
Eerder hanteerde de bank een progressief dividend, dat niet gerelateerd was aan de behaalde winst, maar aan het eerder uitgekeerde dividend.
ABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.