Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Gepubliceerd op 26 november 2020 07:02 |

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 9 punten voor de Duitse DAX, een plus van 5 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen schommelden woensdag tussen winst en verlies.

Woensdag was sprake van een ingetogen handel op de Europese aandelenmarkten, nadat beleggers de Dow Jones index dinsdag naar een nieuw record duwden. Beleggers lijken vandaag een adempauze te nemen in aanloop naar de viering van Thanksgiving in de VS, waarvoor Wall Street de deuren donderdag volledig sluit en vervolgens vrijdag opent voor een halve sessie.

Volgens marktanalist Naeem Aslam bevindt de markt zich vandaag vanwege de mogelijke coronavaccins in een veel betere situatie dan aan het begin van dit jaar, "maar dit verandert niets aan het feit dat het een behoorlijke tijd zal duren voordat alles weer is genormaliseerd", zei de analist.

"Dit betekent dat het recente optimisme over een vaccin en de laatste politieke ontwikkelingen iets te ver is doorgeschoten en dat de weg naar herstel nog veel obstakels kent."
 
De Franse president Emmanuel Macron zei dat de regering op 15 december de nationale lockdown zal opheffen, waarna gefaseerd het normale leven zo goed als mogelijk weer zal worden hervat. Sommige winkels zouden al zaterdag open kunnen, maar andere beperkingen blijven van kracht om een nieuwe golf van het virus te voorkomen, zei hij.

Europese banken stonden in de schijnwerpers nadat Yves Mersch van de Europese Centrale Bank zei dat banken in de eurozone mogelijk hun dividenduitkeringen in 2021 mogen hervatten als de balans sterk genoeg is. Vice-voorzitter De Guindos zei echter ook dat sommige Europese banken te optimistisch lijken over de impact van de coronacrisis op hun leningenboek. De centrale bank liet blijken dat het inhouden van dividenden niet bedoeld was om ze later alsnog uit te keren, maar juist om bijtijds verliezen te kunnen nemen. Ook het afbouwen van risico's door leningen terug te eisen is nadrukkelijk niet de bedoeling. 

Op macro-economisch vlak stonden woensdag in Europa geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws
 
Nestlé heeft het onderdeel Yinlu verkocht aan Food Wise. Met deze transactie van kokosmelk en rijstepap is een bedrag van 700 miljoen Zwitserse frank gemoeid. Nestle won 0,2 procent.

HSBC daalde 0,3 procent, BNP Paribas won 0,1 procent en Société Générale noteerde 0,9 procent hoger.

Next Private heeft officieel een bod uitgebracht op alle uitstaande aandelen Altice Europe van 4,11 euro per stuk, na de goedkeuring van het biedingsbericht door de Autoriteit Financiële Markten. Altice daalde 0,7 procent.

De koers van het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield steeg 0,1 procent. Het vastgoedbedrijf kondigde een obligatie-uitgifte aan en zal tevens voor 1 miljard euro aan uitstaande obligaties aflossen. Goldman Sachs haalde het aandeel van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel fors van 37,00 naar 61,00 euro.

Rotork daalde 1,6 procent, nadat de fabrikant van stroomregelingsapparatuur beter dan verwachte kwartaalresultaten publiceerde.

Babcock International verloor 1,2 procent. Het Britse ingenieursbedrijf boekte de afgelopen zes maanden een lagere winst vanwege hogere kosten.


Euro STOXX 50          3.511,90 (+0,1%) 
STOXX Europe 600       392,09 (-0,1%) 
DAX                    13.289,80 (0,0%) 
CAC 40                 5.571,29 (+0,2%) 
FTSE 100               6.391,09 (-0,6%) 
SMI                    10.488,27 (0,0%) 
AEX                    606,39 (-0,2%) 
BEL 20                 3.702,84 (-0,6%) 
FTSE MIB               22.303,58 (+0,7%) 
IBEX 35                8.164,70 (+0,3%) 

AMERIKAANSE AANDELEN
 Wall Street houdt donderdag de deuren gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. 

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De Amerikaanse aandelenmarkten schommelden voorbeurs tussen lichte winsten en verliezen, nadat de Dow Jones Industrial Average dinsdag voor het eerst de 30.000 puntengrens overschreed.

De Amerikaanse beurzen zijn de afgelopen dagen gestegen vanwege de hoop dat coronavaccins binnenkort op grote schaal beschikbaar zullen komen. De afname van de politieke zorgen over de presidentiële overgang heeft het beleggerssentiment tevens versterkt. Bovendien heeft de keuze van president-elect Joe Biden van voormalig hoofd van de Federal Reserve Janet Yellen als minister van financiën de hoop op aanzienlijke stimuleringsmaatregelen vergroot. 

"We bevinden ons zeker in een veel optimistischer positie dan een paar weken geleden", zei strateeg Seema Shah van Principal Global Investors, eraan toevoegend dat de grootste zorgen van beleggers met betrekking tot de pandemie en een moeilijke politieke overgang grotendeels zijn opgelost.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee begin november bleek dat de Amerikaanse centrale bank geen concrete plannen heeft om zijn activa opkoopprogramma te wijzigen. Momenteel koopt de Fed maandelijks voor 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de VS te ondersteunen. Veel functionarissen waren tijdens de bijeenkomst wel van mening dat de richtlijnen voor de aankoop van activa "redelijk snel" verbeterd zouden moeten worden.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 33,1 procent, na een krimp met 31,4 procent in het tweede kwartaal.

De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in oktober op maandbasis met 1,3 procent gestegen, terwijl het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week steeg met 30.000 tot 778.000.

Het inkomen van de gemiddelde Amerikaan is in oktober op maandbasis gedaald met 0,7 procent, terwijl de bestedingen met 0,5 procent stegen.

Het Amerikaans consumentenvertrouwen is in november gedaald van 81,8 naar 76,9.

De verkoop van nieuwe woningen daalde in oktober met 0,3 procent naar 999.000 stuks tegen een gemiddelde prijs van 386.200 dollar.

Vorige week zijn in de Verenigde Staten 3,9 procent meer hypotheken aangevraagd. De marktindex steeg van 831,5 naar 863,6.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,8 procent, ofwel 0,80 dollar, hoger op 45,71 dollar, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald.

Wall Street is donderdag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving en vervolgens vrijdag open voor een halve sessie.

Bedrijfsnieuws

Retailer Gap daalde ruim 20,0 procent, na vlakke omzetcijfers in het derde kwartaal. Het management waarschuwde dat de tweede golf van besmettingen waarschijnlijk het aantal winkelbezoeken tijdens het belangrijke feestdagenseizoen zal drukken.

Het aandeel Slack Technologies steeg woensdag bijna 35,0 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf gesprekken heeft gevoerd over een overname door Salesforce.com. Salesforce.com daalde ruim 5,0 procent.

Deere & Co heeft in het afgelopen kwartaal de winst beduidend hoger zien uitkomen dan verwacht. De winst kwam steeg van 2,27 naar 2,39 dollar per aandeel, waar een daling tot 1,49 dollar was voorzien. Voor het nieuwe jaar rekent Deere op een winst van 3,6 tot 4,0 miljard dollar. Dat was afgelopen jaar 2,8 miljard. Het aandeel verloor circa 1,5 procent.

Viacom is dichtbij een verkoop van boekenuitgever Simon & Schuster aan de Duitse mediareus Bertelsmann voor meer dan 2 miljard dollar, meldden bronnen. Bertelsmann zou daarmee ongeveer een derde van alle verkochte boeken in de VS gaan uitgeven, met schrijvers als Stephen King, Dan Brown en John Grisham in het portfolio. Bertelsmann is nu al eigenaar van de grootste boekenverkoper in de VS, Penguin Random House. Simon & Schuster is nummer drie na HarperCollins, dat in handen is van News Corp.

HP en Dell hebben geprofiteerd van meer vraag naar laptops, terwijl veel mensen thuis werken en leren om de verspreiding van het coronavirus te helpen tegengaan. Dat ving de lagere uitgaven aan kantoorapparatuur op. HP meldde dinsdagavond een omzetgroei uit laptops van 18 procent in het kwartaal De totale omzet daalde wel met 1 procent, maar dat was beter dan verwacht. Het aandeel steeg ruim 2,0 procent.

De Europese Unie zal een contract goedkeuren om tot 160 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna in te kopen, meldde de EU dinsdag. Moderna won circa 10,0 procent.

CEO Mark Russell van Nikola heeft zijn aandeelhouders tijdens een interview met CNBC niet weten gerust te stellen over de beoogde samenwerking met General Motors. Het aandeel daalde circa 12,5 procent, omdat beleggers vrezen dat de deal nog kan afketsen als er op 3 december geen definitief akkoord ligt.

S&P 500 index              3.629,65 (-0,2%)
Dow Jones index            29.872,47 (-0,6%)
Nasdaq Composite           12.094,40 (+0,5%)    

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag hoger, met een plus van 0,9 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                     26.519,20 (+0,9%)
Shanghai Composite     3.368,96 (+0,2%)
Hang Seng                    26.733,21(+0,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1927. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1922 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1908 op de borden. 

USD/JPY Yen  104,33
EUR/USD Euro 1,1927
EUR/JPY Yen   124,45

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - December (Dld)
08:45 Consumentenvertrouwen - November (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid - Oktober (eur)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
15:30 Wall Street gesloten vanwege Thanksgiving (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.
Market Monitor

Koersen meer

BRX20-24h 3.721,71 -31,39 -0,84% 16:53
BEL 20 3.721,94 -23,39 -0,62% 16:53
AEX 652,63 +2,33 +0,36% 16:53
Germany30^ 13.850,00 +1,65 +0,01% 16:53
Europe50^ 3.603,77 +1,10 +0,03% 16:52
UK100 6.728,95 +2,51 +0,04% 16:53
US30^ 30.984,89 +98,54 +0,32% 16:53
Nasd100^ 12.890,35 +56,98 +0,44% 16:53
België 10 jaar -0,3500 +0,0190 +5,15% 18 jan
US500^ 3.791,91 +13,52 +0,36% 16:53
Japan225^ 28.685,22 +321,68 +1,13% 16:53
Gold spot 1.839,22 +1,81 +0,10% 16:53
WTI^ 53,13 +0,98 +1,87% 16:53
Brent^ 55,99 +1,26 +2,30% 16:53
BTC/USD 37.260,93 +882,34 +2,43% 16:53
EUR/USD 1,2130 +0,0052 +0,43% 16:53
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Galapagos 87,100 +2,660 +3,15% 16:38
arGEN-X 234,200 +3,000 +1,30% 16:37
WDP 29,320 +0,300 +1,03% 16:37
Dalers Laatst +/- % tijd
ING 7,771 -0,198 -2,48% 16:38
KBC Groep 59,700 -1,000 -1,65% 16:38
Proximus 16,850 -0,280 -1,63% 16:38

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront