Kansen voor de lange termijn | Beursduivel.be

Kansen voor de lange termijn

Door Martijn Rozemuller op 25 aug 2015 om 14:14 | Views: 3.374

De heftige bewegingen op de beurs van de afgelopen weken komen toch nog redelijk onverwachts. Het besef dat de toekomstige groei van China weleens een stuk lager kan zijn dan de groei van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een rigoureuze correctie. Beleggers kunnen het vertrouwen verliezen in de beurs wanneer ze, kort na een aankoop, worden geconfronteerd met lagere koersen. Toch is dit iets wat erbij hoort, markten bewegen nu eenmaal, en hoe vervelend soms ook op de korte termijn, voor het lange termijn resultaat van uw portefeuille kunnen dit soort correcties juist een uitkomst zijn.

Het heeft eigenlijk alles te maken met het beleggingsdoel dat u voor ogen hebt. Als u tegen uw pensioen loopt, en volgend jaar uw vermogen wilt of moet aanspreken is het niet verstandig nog teveel geld in aandelen te hebben zitten. U loopt immers het risico dat op het moment van uitstappen de beurs net een dipje maakt. Anderzijds, als uw beleggingshorizon nog ver weg ligt, en u jaarlijks, maandelijks of soms zelfs wekelijks een gedeelte van uw geld opzij zet om in aandelen te beleggen is een tijdelijke terugval op de beurs juist een buitenkans. 

Een mooie manier om te profiteren van zo’n daling is het periodiek beleggen met een vast bedrag. U koopt elke keer voor een vast bedrag wat u kunt missen. Als de beurs omlaag gaat, zoals nu, krijgt u wat meer aandelen of ETF’s voor dat geld, en als de beurs weer wat aantrekt, krijgt u wat minder waar voor uw geld. Op deze manier maakt u automatisch gebruikt van de bewegingen op de beurs. Die bewegingen zijn een gegeven omdat vraag en aanbod nou eenmaal fluctueren. 

Experiment

Nog niet zo lang geleden hebben we een experiment hieromtrent opgestart. We zijn begonnen met twee portefeuilles, waarvan de eerste het kapitaal in één keer in aandelen belegde, en de tweede volgens de methode van periodiek beleggen wordt samengesteld. Tot enkele maanden geleden presteerde de eerste portefeuille iets beter, omdat de beurs vanaf het instappunt eigenlijk continu gestegen was. De zomermaanden waren in het voordeel van de tweede portefeuille want toen zorgde deze strategie voor een hoger rendement doordat het op lagere niveaus kon kopen. Zoals het zich laat aanzien zal het dat deze maand in ieder geval weer doen wat het verschil tussen beide strategieën zal vergroten. 

Voor veel mensen is de tweede manier van beleggen erg interessant, omdat het beschikbare geld om te beleggen ook periodiek (vaak maandelijks) vrij komt. Mensen met een wat langere tijdshorizon kunnen op deze manier prachtig gebruik maken van de grillen en nukken van de beurs, om zodoende op de lange termijn een hoger rendement te behalen.

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext, other by real time BATS Chix.
'Symbol' + '#' = Index indications calculated, real time 24 hours by Commerzbank. Streaming powered by: VWD Group