Update ETF-portefeuilles Think ETF's | Beursduivel.be

'Correctie biedt kansen voor periodieke belegger' (adv)

Door Advertorial Belegger op 15 feb 2016 om 10:45 | Views: 2.594

In maart 2015 begon Belegger.nl in samenwerking met Think ETF's met het opzetten van twee ETF-portefeuilles. Het doel van deze twee portefeuilles, waarvoor op verschillende manieren wordt belegd, is het fysiek ervaren van het verschil tussen gespreid beleggen in de tijd, en het in één keer beleggen van een geldbedrag. Vandaag blikken we terug op de afgelopen maanden en kijken we welke portefeuille het beter doet. 

Bij een AEX-stand van ongeveer 489 werd op 30 maart 2015 voor de eerste portefeuille (lump sum) een bedrag van 12.000 euro in één keer belegd. Voor de andere portefeuille (periodiek) werd in eerste instantie voor 1.000 euro aangekocht, om vervolgens maandelijks (gespreid in de tijd) opnieuw voor 1.000 euro bij te kopen. 

Martijn Rozemuller, Managing Director van Think ETF's, legt uit: "Het idee achter spreiden in de tijd beleggen is dat je voorkomt dat je net op een hoogtepunt van de beurs instapt. Daardoor mis je wellicht ook de kans om net op het laagste punt in te stappen, maar dat lijkt me niet zo erg omdat ik eerlijk gezegd denk dat het vinden van het optimale instapmoment een illusie is."

Lagere beurs = meer kopen

Een ander voordeel van periodiek beleggen is volgens Rozemuller dat op momenten dat de beurs lager staat er meer gekocht zal worden. "We besteden voor de periodieke portefeuille dan ook steeds 1.000 euro, waarmee we de ene keer meer, en de andere keer wat minder ETF’s kopen, al naar gelang de koers lager of hoger staat. De ETF’s worden gekocht via Binck’s platform Fundcoach. Bij deze aanbieder kunnen we gratis periodiek beleggen en sparen we dus veel kosten uit." 

Het geld wordt verdeeld over 4 verschillende ETF’s:

  • 40% in de Think Global Equity ETF (aandelen wereldwijd) 
  • 10% in de Think Real Estate ETF (vastgoed)
  • 25% in de Think Government Bond ETF (staatsobligaties)
  • 25% in de Think Corporate Bond ETF (bedrijfsobligaties)

U ziet in onderstaande grafiek de ontwikkeling van bovenstaande vier ETF’s. 

"De staats- en bedrijfsobligaties lagen het hele jaar redelijk stabiel, terwijl aandelen en vastgoed na een sterke start, na de zomer flink corrigeerden maar tegen het einde van het jaar weer opkrabbelden", vertelt Rozemuller. 

In de volgende grafiek ziet u de ontwikkeling van de twee aangekochte portefeuilles. 

Rozemuller vervolgt: "De eerste maanden liepen de portefeuilles gelijk op. Maar omdat het startpunt, 30 maart, achteraf een vrij hoog instappunt bleek te zijn wat betreft de aandelen en vastgoed ETF’s, bewees de strategie om periodiek te beleggen al snel zijn meerwaarde." 

Voordeel periodiek beleggen

Na de zomer, toen aandelen en vastgoed stevig corrigeerden, konden we voor de periodieke portefeuille op flink lagere niveaus bijkopen. "De lump sum-portefeuille was al volledig belegd en kon daardoor de gedaalde koersen slechts voor kennisgeving aannemen. Bovendien kon de periodieke portefeuille niet alleen bijkopen, maar ook nog eens méér ETF’s kopen, omdat we met een vast bedrag beleggen." 

Voorlopige conclusie na bijna een jaar belegd te zijn: "De periodieke portefeuille heeft duidelijk afstand genomen van de lump sum-portefeuille. Beide staan nog in de min doordat de huidige stand van de wereldindices een stuk lager ligt dan in de eerste maanden van de aanschaf. Maar omdat we met de periodieke portefeuille op lagere niveaus hebben kunnen bijkopen is voor die portefeuille het nulpunt veel eerder in zicht dan voor de lump sum-portefeuille."

"Iemand die alles in één keer geïnvesteerd heeft kan tijdens een zwakke beursperiode weinig anders doen dan lijdzaam toekijken. Een periodieke belegger heeft echter het genoegen om op die lagere niveaus zijn portefeuille tegen betere voorwaarden uit te breiden. En bovendien nog wat extra’s te kunnen kopen ook. Ook psychologisch werkt het heilzaam: een correctie biedt kansen voor een periodiek belegger terwijl een lump sum-belegger slechts tandenknarsend kan toekijken."

De actuele stand van de Lump sum-portefeuille:

Voor deze portefeuille is alles (12.000 euro) in één keer belegd.

De actuele stand van de Periodieke portefeuille:

De tweede portefeuille heeft precies dezelfde posities, maar dan worden de posities per maand ingenomen. In deze portefeuille wordt gespreid in de tijd, waarbij periodiek (elke maand) met 1.000 euro wordt belegd.

Meer over de ETF-portefeuilles vindt u hier.

Advertorial - De ETF-portefeuilles worden mogelijk gemaakt door Think ETF's

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.