Beleggen met lage kosten | Beursduivel.be

Lagere kosten dan uw pensioenfonds

Door Martijn Rozemuller op 23 feb 2016 om 08:55 | Views: 1.674

De Nederlandsche Bank rapporteerde begin deze maand de kosten die pensioenfondsen maakten voor het onder beheer zijnde vermogen. Deze vermogensbeheerkosten over 2014 (de cijfers over 2015 zijn nog niet gepubliceerd) bedroegen 5,4 miljard euro (0,52% van de totale beleggingen). In het jaar ervoor waren de kosten met 5 miljard euro in absolute zin lager, maar in relatieve zin hoger (0,55% van de totale beleggingen).

Hoge kosten

Wie wat dieper in de cijfers duikt ziet dat vooral het gedeelte dat pensioenfondsen besteden aan private equity en hedgefondsen vrij hoog is. Van de 0,52% bestaat 0,17% (een derde) uit kosten die op basis van performance werden betaald aan hedge funds en private equity partijen. Dat is een totaal bedrag van 1,76 miljard euro. Het is opmerkelijk dat er betaald is voor prestaties, want zo goed deden hedgefondsen het de laatste jaren niet. Op basis van cijfers van Bloomberg behaalden zij slechts een gemiddeld rendement van ca. 2% in 2014. 

Hoewel de betaalde percentages laag lijken, gaat hier om enorme bedragen aan onderliggend vermogen en daardoor zijn de kosten in absolute zin ook hoog. Toch betaalden pensioenfondsen relatief meer dan een doorsnee particulier. Tenminste, vergeleken met wat de gemiddelde particulier kwijt zou zijn aan kosten als hij of zij goedkoop en gespreid zou beleggen via ETF’s. Beleggen kan op die manier goedkoper dan het pensioenfonds dat voor u doet. 

Sterke groei ETF's

Steeds meer particulieren ontdekken ETF’s. De instroom in ETF’s was de afgelopen jaren gigantisch. De ETP-markt, waar ETF’s onderdeel van uitmaken, groeide in 2015 met 13,7% naar 374 miljard dollar, volgens Deutsche Asset Management. Ook de jaren daarvoor was de groei onstuimig.

De groei is logisch te verklaren. Na de wilde achtbaanritten die beleggers in individuele aandelen sinds de eeuwwisseling meemaakten, snakken velen naar een rustigere, goed gespreide belegging, met als extraatje veel lagere kosten dan men gewend was. 

Geen glazen bol

Of u daarmee ook een beter rendement haalt is niet te zeggen. Net zo min als de pensioenfondsen heb ook ik geen glazen bol. Daarin zijn we allemaal gelijk. Qua kosten heeft u in ieder geval een streepje voor. 

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.