Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Paniek op de beurzen? Het loont om te kopen.

Beleggen in tijden van onrust? Gewoon doen!

De beurzen gingen afgelopen vrijdag hard onderuit toen bleek dat het Verenigd Koninkrijk ervoor koos om de Europese Unie te verlaten. Hoewel de markten voor nu in rustiger vaarwater beland lijken te zijn, verwachten velen een forse nasleep van het Brexit-referendum, om nog maar te zwijgen over andere bronnen die voor beursonrust kunnen zorgen. 

Als belegger denkt u hierdoor wellicht dat u er voorlopig goed aan doet om de beurzen vooral links te laten liggen of in ieder geval vooral geen extra geld te beleggen. Marketwatch wijst ons echter op een grafiek die goed laat zien wat we stiekem vaak wel weten: dat het enorm kan lonen om in crisistijden in te stappen op de beurs. 

Blijf kalm

Michael Batnick, director of research bij Ritholtz Wealth Management en auteur van de financiële blog The Irrelevant Investor, raadt beleggers in dit soort tijden dan ook aan om kalm te blijven. Om dit standpunt kracht bij te zetten, zet hij voor verschillende voorgaande crisisperioden op een rij hoe een gebalanceerde portefeuille in het jaar dat erop volgde, had gepresteerd. 

Zo zou een gediversifieerde portefeuille bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties in het jaar na de beurscrash in 1987 een rendement van 21% hebben opgeleverd. Na vijf jaar had de portefeuille zelfs op een plus gestaan van 61%. Een jaar na het faillissement van Lehman Brothers had de gemiddelde belegger met deze portefeuille een winst van 7% behaald, om vijf jaar later op een winst van 43% te staan. 

Bron: Theirrelevantinvestor.com

Met het oog op Brexit schrijft Batnick in zijn blog: “Ik heb absoluut geen idee wat de implicaties zullen zijn, maar ik ben er behoorlijk zeker van dat het niet significanter zal zijn dan de zes gebeurtenissen (in de grafiek) waren.”

Bodem bereikt?

Heel kort door de bocht adviseert Batnick dan ook om kalm te blijven en te beleggen. Hoewel hij niet zegt dat de bodem is bereikt en dat dit hét moment is om in te stappen, vindt hij niet dat een gegeven paard in de bek gekeken moet worden. 

Zie ook: Drie beleggingsfouten om te mijden

“Wanneer een hele index met 10% zakt op één dag, dan druk je op de koopknop. Beleggen draait om je toekomstige zelf een kans te geven op een beter leven en het zijn dit soort dagen die bepalen of je hier uiteindelijk toe in staat bent dankzij de aandelenmarkt.”

Overigens ontkent hij niet dat het enge tijden zijn voor beleggers en dat het risico op de loer ligt om veel geld te verliezen. Maar hij wil benadrukken dat beleggen op de lange termijn wel de moeite waard kan zijn en dat individuele beleggers daarom twee keer zouden moeten nadenken voordat ze in onrustige tijden uit aandelen stappen. 

Lees ook: 'Leg je neer bij het rendement dat de index biedt'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht