Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fouten die beleggers vaak maken

Vijf veelgemaakte fouten op de beurs

Fouten maken we allemaal, ook als het gaat om beleggen. Hoewel een fout maken dus geen schande is, is voorkomen nog altijd beter dan genezen. IEXGeld zette in dat kader vijf fouten op een rij die door beleggers vaak gemaakt worden. Doe er uw voordeel mee. 

1. Met geleend geld de beurs op

Het zou voor zich moeten spreken: beleg alleen met geld dat ook echt van u is en dat u voor een langere periode (in het ergste geval in zijn geheel) kunt missen. Hoeveel u van uw belegde geld weer terugziet weet u immers niet. En belegt u met geleend geld en verliest u? Dan moet u wel de rente en aflossing over dat bedrag betalen. 

2. Negeren beleggingshorizon

Het kan goed zijn dat u belegt voor uw pensioen en dat u dus over bijvoorbeeld een jaar of tien een deel van uw inkomen wilt halen uit uw beleggingsportefeuille. Volgens de stelregel belegt u dan de eerste periode meer offensief, om tegen het eind van uw beleggingshorizon, wanneer het meer draait om het behouden van uw vermogen en u dus minder risico's wilt lopen, meer defensief te gaan beleggen.

Anderzijds kan het goed zijn dat u het geld uit uw beleggingsportefeuille al veel eerder nodig heeft voor een grote aankoop. Hoe dan ook is het logisch dat u uw beleggingsbeslissingen aanpast aan uw beleggingshorizon. In de praktijk wordt er echter veel belegd zonder de beleggingshorizon of de doel(en) waarvoor wordt belegd, mee te nemen in de beslissingen. 

3. Beleggen zonder strategie 

Het is maar al te verleidelijk om die 'unieke en geweldige' beleggingstips op te volgen. Maar voor u het weet zit u met een portefeuille die van losse beleggingen aan elkaar hangt. De tips van analisten, guru's of wellicht uw buren, kunnen hartstikke interessant zijn maar vergeet niet dat wie de tips ook geeft: ze weten niet waarom u belegt en met welke visie u dit doet. 

Lees ook: Drie beleggingsfouten om te mijden

4. Beleggen zonder kennis van de aankoop

Miljardair Warren Buffett belegt (niet voor niets) alleen in aandelen van bedrijven die hij begrijpt. Heeft hij geen verstand van een product of dienst? Dan belegt hij er niet in. 

Dit betekende dat hij rondom de eeuwwisseling de enorme winsten die gemaakt werden tijdens de IT-boom, misliep. Toen de IT-bubbel barstte maakte Buffett weliswaar geen winsten, maar verloor hij ook niks. 

Er zijn in het verleden genoeg beleggers de mist in gegaan door te beleggen in producten en bedrijven die ze niet begrepen. Voorkom dit door uzelf te kennen en alleen goed voorbereid te kiezen voor bepaalde beleggingen.

Zie ook: Als belegger met een gerust hart op vakantie? Drie tips. 

5. Niet vasthouden aan een strategie

Vergeet als belegger niet tussentijds waarom u belegt, en houdt u zich vooral vast aan uw (bewust gekozen) strategie. Belegt u voor de lange termijn? Kom dan niet tussentijds aan uw geld en handel vooral niet te actief.

Laat u daarnaast niet leiden door de waan van de dag of door een slechte periode op de beurs. Dat is voor een op de lange termijn gerichte portefeuille namelijk geen reden om alles om te gooien.

Als blijkt dat u een verkeerde strategie hebt gekozen, of dat de strategie niet langer past bij uw doelen en horizon dan kunt u uw strategie altijd wijzigen, maar zorg dat u niet in blinde paniek of vanuit andere emoties vergeet wat uw beleggingsstrategie is. 

Lees ook: Beleggen in tijden van onrust? Gewoon doen! 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht