Robeco voorziet komende 5 jaar 6,5% rendement voor aandelen | Beursduivel.be

'Aandelen leveren komende jaren gemiddeld 6,5% op'

Door Belegger.nl op 21 sep 2016 om 15:13 | Views: 16.646

'Aandelen leveren komende jaren gemiddeld 6,5% op'

Ook de komende jaren zijn het aandelen waar we het van moeten hebben, stelt Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco. Voor de komende vijf jaar kunnen we daar gemiddeld 6,5% rendement op verwachten.

Dat staat te lezen in het rapport Robeco Expected Returns 2017 – 2021, waarin de vermogensbeheerder vijf jaar vooruitblikt.  

Waar Robeco een gemiddeld rendement verwacht van 6,5% voor aandelen uit ontwikkelde markten, kunnen we staatsobligaties van hoge kwaliteit daarentegen beter vermijden. Voor die categorie voorziet de vermogensbeheerder de komende vijf jaar een negatief rendement van gemiddeld 3,5%. 

“De rente is nu nog lager dan vorig jaar, wat betekent dat de buffer voor koersdalingen weer kleiner is geworden en nu zelfs negatief is voor Europese staatsobligaties met een AAA-rating.” 

Het betekent echter niet dat Robeco obligaties links laat liggen. “In het kader van risicobeheer is er altijd ruimte voor obligaties. Daarbij is de 3,5% gebaseerd op de Duitse 10-jaarsrente, bijna de allerlaagste van de wereld.”

Nog nooit zo slecht

Het valt Daalder verder op dat het sentiment onder beleggers erg pessimistisch is. “We kunnen het niet bewijzen, maar als we afgaan op gesprekken met klanten en reacties tijdens presentaties, is onze indruk dat het algehele sentiment onder professionele beleggers nog nooit zo slecht is geweest als nu."

“Je krijgt het gevoel dat het nog nooit zo gemakkelijk was met geloofwaardige doemscenario’s te komen. Deze kunnen variëren van het verder uiteenvallen van de Europese Unie, een harde landing in China, een toename van protectionisme (denk aan de Trump-factor), het verlies aan geloofwaardigheid van centrale banken, tot het knappen van de schuldenbubbel.”

Zelfversterkend effect

Aan de ene kant is dit pessimisme op zichzelf al een risico. Daalder legt uit: “Er zit veel zelfversterkend momentum in de manier waarop economieën werken. Dat betekent dat een beweging in een bepaalde richting niet zomaar omgekeerd kan worden. Als de groei verzwakt, worden producenten en consumenten voorzichtiger en krimpen investeringen, werkgelegenheid en consumptie. Dat versterkt de neerwaartse trend."

"Anderzijds is er ook iets voor te zeggen dat dit op dit moment het beste medicijn is: als de verwachtingen zo laag zijn als nu, ligt de grens voor verrassingen erg laag.”

Optimisten

Volgens de CIO is het goed om te onthouden dat het altijd het donkerst is vlak voor de zon opkomt. “We zijn ervan overtuigd dat een geleidelijke normalisatie toch het meest waarschijnlijk is. Noem ons optimisten, maar wij zien ondanks de lage groei sterkere arbeidsmarkten, lage werkloosheid en een consument die zijn besteedbare inkomen heeft zien stijgen.”

Bekijk hier het gesprek dat Charles Groenhuijsen had met Léon Cornelissen en Lukas Daalder. 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.