Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Deutsche Asset Management verwacht in 2017 opnieuw volatiel aandelenjaar

'Aandelenmarkt blijft in 2017 zijwaarts en volatiel'

Het afgelopen jaar speelden verstorende politieke factoren een grote rol in de financiële markten. Hoewel onduidelijk is wat de impact van Brexit of de Amerikaanse verkiezingsuitslag zal zijn, vertonen de markten maar weinig tekenen van onzekerheid en sluiten sommige aandelenmarkten het jaar met records af. Stefan Kreuzkamp, chief investment officer bij Deutsche Asset Management, blikt in dat kader vooruit op wat Trump ons in 2017 daadwerkelijk zal brengen. 

“Beleggers moeten ervoor zorgen dat ze bepaalde aspecten duidelijk in het vizier houden, zoals wie beslist er, wanneer beslissen ze, met of tegen wie, en wie heeft er vetorecht? Waar liggen de monetaire en begrotingsgrenzen en met welke internationale relaties dient er rekening gehouden te worden?”

Kreuzkamp wijst erop dat de markten gericht zijn op hoge groei met een beheersbare toename van inflatie. In het meest gunstige geval ontwikkelt de euforie een eigen dynamiek, maar in het minst gunstige geval loopt het uit op een teleurstelling. Politieke risico’s worden op Europese beurzen al wel ingeprijsd. “Wij houden mogelijke positieve en negatieve verrassingseffecten die Trump kan veroorzaken nauwlettend in de gaten. De politiek zet de markten immers in beweging.”

Impuls Amerikaanse economie

Op macrovlak verwacht Deutsche dat lagere belastingen en deregulering een bescheiden impuls kunnen geven aan de Amerikaanse economie. Daarnaast kan politieke onzekerheid in aanloop naar de belangrijkste verkiezingen in de eurozone, de groei schaden. 

Wat grondstoffen betreft blijft Deutsche licht positief, ten minste als het gaat om olie, goud en zilver. Voor industriële metalen is het beeld wisselend. Voor obligaties wordt in 2017 slechts een lichte netto stijging van de rentevoeten, samen met veel volatiliteit, verwacht. Daarnaast kan het renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone volgend jaar gaan pieken. 

Beleggers blijven in 2017 waarschijnlijk in de ban van de nieuwe Amerikaanse regering en de Amerikaanse dollar zal zijn opmars doorzetten. Het Britse pond blijft naar verwachting zwak. 

Volatiele aandelenmarkt

Verder ziet Deutsche een volatiele, zijwaartse aandelenmarkt. Deutsche houdt in 2017 de focus op dividendaandelen en aantrekkelijke sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en energie. Het meeste potentieel ziet Deutsche voor Europese aandelen, de Stoxx Europe 600 index levert volgend jaar naar verwachting in totaal een rendement van 7% op. 

In onderstaand overzicht (klik op de afbeelding voor een grotere weergave) ziet u de verwachtingen van Deutsche voor verschillende indices wereldwijd.  

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht