Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Yellen ziet op korte termijn geen obstakels voor economie VS

Yellen ziet geen obstakels

Fed-baas Janet Yellen ziet op de korte termijn geen serieuze obstakels voor de Amerikaanse economie. Op de lange termijn zijn er echter wel bedreigingen, bijvoorbeeld wat betreft productiviteit en door toenemende ongelijkheid.

Dat meldt Bloomberg Business. “De werkloosheid heeft nu een laag niveau bereikt, de arbeidsmarkt is door de band genomen sterk en ook de loongroei begint aan te trekken”, zei Yellen donderdag tijdens een bijeenkomst met docenten in het Fed-gebouw in Washington. “De inflatie is van ver gekomen, en komt nu aardig in de buurt van de beoogde 2%.”

Drie verhogingen

De Federal Reserve zette afgelopen maand voor het eerst in een jaar weer een rentestap, naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75%. De beleidsmakers voegden daaraan toe in 2017 naar verwachting drie verhogingen te gaan doorvoeren. 

De werkloosheid was in december 4,7%, een fractie hoger dan in november (4,6%). In november werd het laagste niveau in tien jaar bereikt. De inflatie, gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen omdat die soms flink schommelen, ligt op 1,6%.

Groeiende ongelijkheid

Op de lange termijn echter zijn productiviteit en de levensstandaard de doorslaggevende factoren, benadrukt Yellen. Die bevinden zich namelijk op een laag niveau en economen vragen zich af waarom. Volgens Yellen gaat, mede door de lage productiviteit een groter deel van de welvaart richting werknemers met een hoge opleiding, waardoor de ongelijkheid in de VS toeneemt.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht