Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Fugro heeft de bodem gezet

De markten maken zich op voor meer beweging. Vanaf deze week is Donald Trump de nieuwe president en iedereen kijkt uit naar de toon die hij gaat zetten. De afgelopen weken zagen we wederom felle uitlatingen, met name via Twitter, van hem voorbij komen.

Vanmorgen beet ASML hier in Amsterdam het spits af met haar cijfers. De verwachtingen waren natuurlijk redelijk hooggespannen, in verband met de nieuwe technologieën die ASML in rap tempo aan het ontwikkelen is. Het aandeel is recent zeer stevig opgelopen. In december noteerde ASML nog rond de 93 euro en de afgelopen dagen is er een top neergezet op 108,55 euro.

Koersdoel aandelen ASML

Aan het begin van 2016 gaf ik u een koersdoel mee van 100 euro, toen noteerde ASML rond de 80 euro en na het behalen van de 100 euro, is mijn nieuwe koersdoel de 120 euro. Ik ben zeer positief gestemd over dit prachtige fonds.


Koers euro/dollar

De euro/dollar is de afgelopen periode een aantal keer onder de 1,05 geweest. De afgelopen dagen veerden we op richting de 1,07 en lijken we die cruciale steun rond de 1,05 even achter ons te laten. Op 08 januari bereikten we een low op 1,0340.

De dollar is de afgelopen maanden, sinds het aantreden van Trump, behoorlijk in waarde toegenomen en dat is slecht voor de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven. Met Trump aan het roer kunnen er wellicht allerlei importheffingen aan zitten te komen en dat kan een voordeel zijn voor de dollar.

Als we kijken naar het pond, zien we dat die na de uitlatingen van Theresa May, weer wat kon aantrekken na de recente dalingen. De Engelsen mikken op een volledige, maar wel heldere Brexit. Ze wil dus geheel op eigen benen staan, maar wel met Europa blijven samenwerken en dat is natuurlijk positief. Toch moeten we niet uitsluiten dat op de lange termijn het pond blijft verzwakken.

AEX naar 510 punten 

Het technische plaatje van de AEX geeft aan dat de index steun heeft rond de 478 punten en dat we daaronder ruimte hebben naar 473 à 468 punten. Na de prachtige stijging in de maand december, is het niet meer dan normaal dat we even wat stoom afblazen, nadat we maanden zijwaarts bewogen tussen globaal 438 en 458 punten.

Sinds de uitbraak boven deze niveaus is de markt flink opgelopen en mogen we nu een terugval aangrijpen om weer longposities op te bouwen. Ik blijf van mening dat de markten verder omhoog kunnen naar mijn koersdoel van 505 à 510 punten.

Toekomst Fugro

De afgelopen jaren zagen we de olieprijs gestaag terugvallen en oliegerelateerde bedrijven hun investeringen verder en verder terugschroeven. Bodemonderzoeker Fugro heeft hier duidelijk last van gehad. In 2014 noteerde het fonds aan het begin van het jaar nog rond de 9 euro, om vervolgens in november 2014 een bodem neer te zetten op 8,67 euro. De reddende engel was toen Boskalis. De Hollandse koopmansgeest kwam daar boven drijven en men kocht een groot pakket aandelen.

Als we kijken naar het trackrecord van HAL investments en Boskalis, is het logisch dat beleggers ervan uitgingen dat Boskalis het hele bedrijf zou inlijven. Echter, Fugro kwam hiertegen in verweer met allerlei beschermingsconstructies en ook de rechter stond aan de kant van Fugro.

In december kwam het nieuws naar buiten dat Boskalis zijn belang aanlapte. Men heeft zakenbanken Kempen en Goldman Sachs ingeschakeld en binnen 2 uur waren de aandelen voor 14,50 euro per stuk verkocht. Men heeft nu nog 9% en dat belang hangt een klein beetje boven de markt en zorgt dat de koers onder druk staat rond die 14,50 euro.

De lockup van 90 dagen eindigt in maart en daarna verwacht ik dat de koers de weg omhoog zal inslaan. Ik ben positief gestemd en zie dat de marktomstandigheden langzaam maar zeker verbeteren en Fugro krijgt weer meer orders binnen en oliegerelateerde bedrijven gaan weer meer investeren, mede door de oplopende olieprijs. Mijn koersdoel op korte termijn is 16,59 euro, de top van november 2016 en hierna is de weg vrij naar 17,57 euro, de top van juni 2016.


Beijer heeft zakelijk calls PostNL en een factor long op goud. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon. 

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht