Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beleggers waren hoopvol, maar nu is het feestje over'

'Trumpfeestje is over'

De aandelenmarkten waren misschien verheugd na de verkiezingszege van Trump, maar nu is het feestje wel over. Dat zegt althans Peter Boockvar, hoofdanalist bij The Lindsey Group, in gesprek met Cnbc.

Beleggers waren hoopvol over de beloofde belastingverlagingen en minder regeldruk, en stortten zich na de verkiezingen in Amerikaanse aandelen. “Echter, sinds half december heeft de markt niet zoveel gedaan”, zegt Boockvar. 

Ingewikkelder

“Ik ben net zo verheugd als iedereen over lagere belastingen en minder regels, maar ik denk dat de hervormingen een stuk ingewikkelder zijn. We moeten nog maar zien hoe dit de komende maanden gaat uitpakken.”

En als de markt het inderdaad bij het rechte eind heeft en er een groeiversnelling komt, dan zal de Fed drie of misschien wel vier keer de rente verhogen, waarschuwt hij. “Het zal dus een soort touwtrekgevecht worden tussen het verkrappen van het monetaire beleid enerzijds, en optimisme over belastingverlagingen anderzijds.”

Veel te laag

Volgens de analist loopt de Fed nu al ver achter op de curve als het gaat om renteverhogingen. “De rente bevindt zich niet op het niveau waar hij zou moeten staan. Relatief gezien staat deze veel te laag, als je kijkt naar de stimuleringsmaatregelen die we straks gaan krijgen. De Fed speelt een riskant spel dat weleens verkeerd kan uitpakken als ze meer dan drie keer verhogen.”

Bekijk ook: 'America first betekent EM last'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht