'Ook bij beleggers is het America first' | Beursduivel.be

Top 5 Amerikaanse largecap-fondsen

Door Belegger.nl op 9 feb 2017 om 12:34 | Views: 2.529

Top 5 Amerikaanse largecap-fondsen

Op de verkiezingszege van Donald Trump werd in eerste instantie angstig gereageerd. Al gauw sloeg de stemming om en haastten beleggers zich in Amerikaanse aandelen. Sindsdien is het niet alleen America first bij Donald Trump, maar ook bij beleggers, zo schrijft Jeffrey Schumacher, fondsanalist bij Morningstar.

Hij verzamelde de vijf fondsen in de categorie Morningstar VS Large Cap Gemengd met het hoogste rendement over 2016. "Over het gehele jaar mocht deze categorie 1,1 miljard euro aan netto instroom bijschrijven. Het gaat dus om geld dat Europese beleggers in deze categorie van Amerikaanse aandelen hebben belegd."

Trump-effect

"Als we het jaar verdelen in de eerste tien maanden vóór Trump en de twee maanden daarna, dan wordt het Trump-effect duidelijk. In de eerste tien maanden was er sprake van een netto uitstroom van 1,7 miljard euro, terwijl beleggers in november en december weer in Amerikaanse aandelen stapten: een instroom van 2,8 miljard euro, waarvan 2,4 miljard gerealiseerd in de maand november."

Actieve fondsen

Verder wijst Schumacher erop dat hoewel passieve fondsen sterk aan populariteit winnen en de Amerikaanse indices lastig te verslaan zijn, de top 5 toch enkel uit actieve fondsen bestaat. 

"Hierbij wel de opmerking dat de fondsen zijn geselecteerd op basis van hun rendement over 2016. Wanneer we kijken naar de prestaties van de actieve fondsen in deze categorie, dan zijn er negen fondsen (11%) die in 2016 beter presteerden dan de Dow Jones, terwijl 25 fondsen (31%) de S&P 500 Index versloegen."

Nummer 1

De nummer 1 in top 5 is Morgan Stanley US Insight. "Het fonds bestaat pas sinds 2014 en wordt beheerd door Burak Alici. De portefeuille telt slechts 37 namen en wijkt zowel op aandelenniveau als qua sectorblootstelling sterk af van de benchmark", vertelt Schumacher. 

"Zo is de portefeuille sterk vertegenwoordigd in de sectoren industrie en cyclische consumentengoederen, terwijl defensieve consumentengoederen en energie nauwelijks in de portefeuille aanwezig zijn. Time Warner, Manitowoc Foodservice en United Technologies zijn de drie grootste posities. De top-10 posities beslaan 50% van de portefeuille."

Impopulaire aandelen

"De nummer 2 is Pzena US Equities, een single fund manager fonds van ABN AMRO, waarvoor het gebruikmaakt van de Amerikaanse vermogensbeheerder Pzena. De asset manager is een klassieke value-belegger. Hij is niet bang om in impopulaire aandelen te beleggen die ver beneden hun werkelijke waarde noteren. Een goed management met een duidelijk plan dat moet leiden tot winstherstel is een daarbij wel een vereiste."

"De 40 aandelen in de portefeuille bevinden zich vooral in de cyclische hoek (50%) met een sterke overweging van financials. Defensieve sectoren zijn nauwelijks aanwezig."

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.