Let op de kosten als je een beleggingsfonds selecteert | Beursduivel.be

Lees dit bij het kiezen van een beleggingsfonds

Door Belegger.nl op 13 feb 2017 om 11:16 | Views: 2.566

Lees dit bij het kiezen van een beleggingsfonds

Hoewel we allemaal de zin in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst maar al te goed kennen, baseren beleggers zich bij de keuze voor een beleggingsfonds nog (te) vaak op die resultaten. Geen goed idee, aldus The New York Times in een al wat ouder, maar nog altijd zinvol artikel waar IEXGEld over schrijft.

Kijk liever naar het kostenniveau van fondsen, dat geeft een betere indicatie voor toekomstig succes. Tot op zekere hoogte, uiteraard.

Focus op lage kosten

Het is geen nieuw idee, maar wel overwegen waard. De kosten die je afdraagt om in een fonds te beleggen zijn op zich net zo min een garantie op succes als in het verleden behaalde rendementen. Maar als alle andere factoren verder gelijk zijn, dan ben je een stuk beter af met lagere kosten die niet een groot deel van je rendement afsnoepen.

Lees ook: Een beleggingsfonds selecteren? Let op deze vijf dingen

Die conclusie is gebaseerd op een analyse van Morningstar, waarin de fees voor beleggingsfondsen als richtsnoer worden gebruikt voor de prestaties van beleggingsfondsen over de afgelopen vijf jaar. Op verzoek van de New York Times heeft Morningstar geanalyseerd of dat kostenniveau nuttig is geweest om fondsen te kiezen in de afgelopen drie, vijf en tien jaar.

Beste voorspeller van prestaties

Hoofd onderzoek Russel Kinnel concludeert dat lage kosten de beste voorspeller vormen voor toekomstige prestaties. Het is zinvol om eerst te bedenken wat je doel is - bijvoorbeeld: ik wil een x bedrag investeren in aandelen in sector x - en de volgende stap is om op zoek te gaan naar het fonds dat dat het goedkoopst doet. Volgens Kinnel zul je waarschijnlijk beter presteren als je je fonds selecteert uit die goedkope groep.

Voor obligatiefondsen lijkt dit iets anders uit te pakken: resultaten uit het verleden worden bij obligaties wel eerder geassocieerd met betere rendementen in de toekomst. Wellicht omdat in de onderzochte periode de obligatiemarkten stabieler waren dan de aandelenmarkten.

Zo min mogelijk betalen

Kortom: fondsen die in het verleden goede rendementen behaalden deden het later soms goed en soms slecht. Performance an sich vertelt niets over hoe het een fonds in de toekomst zal vergaan. Lage kosten zullen ook geen goede resultaten garanderen, maar bieden bijna altijd nuttige informatie en een sterk verbeterde kans op succes.

Wie als uitgangspunt neemt om zo weinig mogelijk te betalen, zal volgens de New York Times beter af zijn.

Lees ook: Onderschatte risico's van een beleggingsfonds

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext, other by real time BATS Chix.
'Symbol' + '#' = Index indications calculated, real time 24 hours by Commerzbank. Streaming powered by: VWD Group