Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Winst pakken bij ArcelorMittal

2017 is positief begonnen. De AEX heeft echter wel het eerste deel van het nieuwe jaar in een tradingrange tussen globaal 480 en 490 punten bewogen. Het feit dat Trump zijn verkiezingsbeloftes omzet in daden, geeft de markt een flinke boost. Hij gaat fors investeren en ook de belastingmaatregelen geven de economie een nieuwe impuls, waardoor de belangrijkste indices op Wall Street op all time high-niveaus staan. 

De Dow Jones staat inmiddels al op 20.400 punten. Heel voorzichtig kijken we in Nederland uit naar de verkiezingen op 15 maart en ik verwacht dat deze niet echt invloed zullen hebben op de markten. De verkiezingen in Frankrijk kunnen wel degelijk impact hebben op de markt.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is met een stand boven de 490 punten duidelijk verbeterd en mijn koersdoel van 510 punten komt nu in het vizier. Echter, in de onderstaande grafiek heb ik een aantal pijltjes neergezet waaruit blijkt dat we eind 2016 ook een aantal keren uit de toen zijwaartse periode tussen globaal 438 en 458 wisten te breken. 


Dat waren drie keer op rij false moves, zoals dat in technisch jargon heeft, oftewel valse uitbraken. Als we kijken naar de daggrafiek hebben we nu steun op de 490 en 488. Weerstand op 495, 498 en 505 punten. 

ArcelorMittal

We worden de afgelopen dagen gesteund door prima resultaten van onder andere ArcelorMittal en Randstad. ArcelorMittal heeft bij mij een koersdoel van 8,80 euro. Lezers van mijn eerdere columns weten dat ik dit koersdoel al tweemaal heb verhoogd. Van 5,80 naar 6,80 euro en van 6,80 naar 8,80 euro. 

De 8,80 is een oude top van midden 2015. De koers is de afgelopen dagen wel erg hard opgelopen en ik sluit een ronde van gezonde winstnemingen zeker niet uit. Kortetermijnbeleggers zouden winst kunnen pakken en langetermijnbeleggers blijven rustig zitten.

Olie

Vanaf januari treden de productiebeperkingsmaatregelen van de Opec in werking. We hebben natuurlijk gezien dat de grootste stijging eind november tijdens het bereiken van dat akkoord al werd neergezet. Globaal hebben we nu 57 à 58 dollar aan de bovenkant en steun is er rond de 53 dollar. 

Het technische plaatje geeft echter aan dat dips gebruikt mogen worden om longposities op te bouwen. Mijn koersdoel is 70 dollar voor 2017. Oliegerelateerde fondsen staan dan ook hoog op mijn verlanglijstje. SBM mag de oude top op 15,81 euro weer gaan opzoeken. Deze stond er nog op 26 januari. Shell stond op 4 januari op 26,86 euro en mag dat niveau weer op korte termijn gaan opzoeken.

Fugro

De afgelopen jaren verkeerde Fugro in zwaar weer. Het aandeel noteerde in 2011 nog op 63 euro en duikelde vervolgens in 2014 naar een low op 8,67 euro. Boskalis stapte in en beleggers kregen weer vertrouwen. 

Investeringen in de oliesector komen langzaam maar zeker weer op gang nu de olieprijs weer stabiliseert. Fugro heeft flink de bezem door de portefeuille gehaald en is weer lean and mean en klaar voor de toekomst. Heel voorzichtig zien we ook weer steeds meer orders naar binnen komen. Recent haalde men opdrachten binnen in Australië, West-Afrika, Azië en Pakistan. 

Boskalis heeft in december haar belang van 29% teruggebracht naar 9% en deed dat voor een prijs van 14,50 euro. Inmiddels noteren aandelen Boskalis een euro daarboven. Het belang van 9% hangt dus nog boven de markt, maar ik verwacht dat Fugro de komende maanden op weg mag naar hogere niveaus. Mijn handelsmodel gaf afgelopen maandag een aankoopsignaal met bijbehorend koersdoel, zoals u in de grafiek kunt zien.

Beijer heeft zakelijk calls PostNL en privé longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht