'Komende 3 jaar nog 50% opwaarts potentieel voor bankaandelen' | Beursduivel.be

'Nog 50% opwaarts potentieel voor banken'

Door Belegger.nl op 15 feb 2017 om 15:14 | Views: 5.653

'Nog 50% opwaarts potentieel voor banken'

Bankaandelen hebben het goed gedaan sinds de overwinning van Trump, maar de rally is nog lang niet voorbij. Dat zegt althans bankanalist en directeur van CLSA Americas Mike Mayo in gesprek met Cnbc.

Banken kunnen er de komende drie jaar nog wel 50% bij krijgen, stelt hij. Mayo's optimisme is naar eigen zeggen niet afhankelijk van wat president Trump gaat doen. "Zelfs zonder Trump, zonder deregulering en zonder hogere rentes blijven wij positief over banken."

Trump heeft belastingverlagingen en een verlichting van de regeldruk voor banken beloofd, waar ook de ontmanteling van de Dodd Frank-wet uit 2010 bij hoort. Mayo heeft een 'haat-liefdeverhouding' met de wet, omdat deze voor zowel positieve als negatieve effecten gezorgd.

Veerkracht

"Aan de ene kant heeft het gezorgd voor zeer veerkrachtige balansen bij banken. Ze zijn sterk genoeg om niet één, maar twee financiële crises te overleven."

Wat de analist niet waardeert, is het gebrek aan transparantie in combinatie met jaarlijkse stresstesten. "Als banken kunnen laten zien dat ze twee crises aankunnen, is het voor de Fed soms nog niet goed genoeg."

Efficiency

Volgens Mayo blijft veerkracht van groot belang, maar moet ook gelet worden op transparantie en efficiency.

"Neem JP Morgan. Alleen deze bank heeft al 43.000 medewerkers in dienst die zich bezighouden met regulering en compliance. De vier grootste banken in de VS besteden over vijf jaar 100 miljard dollar aan regulerings- en controlekosten. Dat moet verminderd worden om de veerkracht te kunnen behouden."

Lees ook: 'Technologie- en bankaandelen kopen en energie mijden'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.