Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Smallcaps: klein maar fijn

Smallcaps zijn aandelen van relatief kleine bedrijven. Beleggers in smallcaps verwachten een risicopremie boven het marktrendement. De smallcappremie wordt vaak in een adem genoemd met value en momentum. In deze column leg ik uit wat smallcaps precies zijn, waarom het verwachte rendement hoger is en of je nu moet instappen.

Wat zijn smallcapaandelen?

Smallcapaandelen hebben een relatief kleine marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie wordt als volgt berekend: aantal uitstaande aandelen * de beurskoers. MSCI, de belangrijkste aanbieder van indices, geeft aan dat largecapbedrijven 85% beslaan van de wereldwijde marktkapitalisatie. De volgende 14% zijn smallcaps. Het restant wordt microcaps genoemd.

Ondanks het kleinere economische belang is het aantal smallcaps groter dan het aantal largecaps. Bij largecaps heeft het grootste bedrijf, Apple, een belang van 2,07%. Bij de smallcaps hebben de grootste bedrijven een gewicht van 0,16%.

Hoger rendement

Sinds het eind van de jaren '70 hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar de smallcappremie. Het idee is dat smallcaps geografisch en qua productportfolio minder goed gespreid zijn dan largecaps. Hierdoor zijn smallcap risicovoller dan largecaps. Om te beleggen in smallcaps eisen beleggers daarom een hoger rendement ter compensatie voor het risico. De koers-winstverhouding is normaal gesproken lager. 

Een andere verklaring voor het hogere rendement is een premie voor minder liquiditeit. In grote beursgenoteerde bedrijven kunnen continue gemakkelijk grote posities worden verhandeld. Bij kleinere bedrijven is dit lastiger. Een transactie van 10 miljoen kan bij een kleiner bedrijf zo maar een flink deel van het aandelenkapitaal betreffen. Een tegenpartij is niet altijd voor handen, waardoor de koers in beweging kan komen bij een dergelijke transactie.  

Goede spreiding

Beleggers hebben de mogelijkheid om hun vermogen te spreiden over veel verschillende bedrijven. Bij een optimaal gespreide portefeuille kan het bedrijfsspecifieke risico gespreid en verlaagd worden. Het marktrisico resteert dan. Een eenvoudig voorbeeld van spreiding is een portefeuille met een energiebedrijf en een luchtvaartmaatschappij. Als de olieprijs stijgt, profiteert het energiebedrijf van de hogere verkoopprijzen. De luchtvaartmaatschappij heeft juist last van de stijgende brandstofkosten. Bij een daling van de olieprijs zijn de effecten omgekeerd. Door in beide bedrijven te beleggen wordt het risico van olieprijswijzigingen geneutraliseerd. De wereldwijde smallcap-index is goed gespreid. Hierin zitten ruim 4.000 bedrijven. 

Beleggen in smallcapaandelen?

Over lange periodes hebben smallcapaandelen een hoger rendement. In sommige periodes blijven smallcapaandelen juist achter. Als de risicobereidheid afneemt in tijden van stress, switchen beleggers bijvoorbeeld naar de minder risicovolle largecaps. Maar het is ook verstandig om bij smallcaps weg te blijven als de waardering te hoog is.

Sinds de verkiezing van Trump hebben smallcaps aanzienlijk beter gepresteerd dan largecaps. De protectionistische maatregelen van Trump zijn negatief voor internationaal opererende bedrijven en positief voor bedrijven die alleen op een binnenlandse markt actief zijn. Onder binnenlands opererende bedrijven vallen veel smallcaps. 

Na de recente outperformance zijn smallcaps iets duurder geworden, maar nog steeds goedkoper gewaardeerd dan largecaps. De koers-winstverhouding is ruim 7% minder en de koers-boekwaardeverhouding is zelfs bijna 20% lager. 

Smallcaps vormen een goede bouwsteen in een beleggingsportefeuille. Ze hebben een goede rendementsverwachting en bij goede spreiding ook een acceptabel risico. De waardering is prima en ze kunnen profiteren van de beleidsvoornemens van Donald Trump. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht