Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vormt zich een zeepbel op de aandelenmarkten?

Zeepbel in de maak?

Is zich een zeepbel aan het vormen op de aandelenmarkten, nu de op één na langste bullmarkt ooit een nieuwe impuls heeft gekregen? Laurence Taylor, portefeuillespecialist bij T. Rowe Price, buigt zich in een kort commentaar over deze vraag.

“De waarderingen zijn niet meer laag, dat is duidelijk”, begint Taylor. “Maar ze zijn ook niet overdreven hoog. In feite liggen de waarderingen rond het gemiddelde van de afgelopen twee decennia.”

“Daarbij moet wel worden aangetekend dat deze periode beïnvloed is door de technologiehype in de jaren 1997 – 2000, een echte zeepbel als we er nu naar kijken, waardoor het gemiddelde aan de hoge kant is.”

Taylor erkent dat aandelen en waarderingen flink gestegen zijn, waardoor veel markten zelfs rond hun cyclische hoogtepunt van 2007 handelen. Toch is hij van mening dat dit gegrond is.

Economische indicatoren verbeteren

“De economische indicatoren, die begin 2016 hun dieptepunt bereikten, worden steeds beter; vooral de PMI’s voor de industrie en de dienstensector zijn hoger dan verwacht, terwijl ook de winstherzieningen de goede kant op blijven gaan.” 

“In veel opzichten zijn de cijfers beter uitgevallen dan wij hadden verwacht. Ook de inflatie stijgt zodat het economische klimaat langzaam maar zeker beter wordt, een situatie die normaal gesproken goede vooruitzichten voor de aandelenrendementen schept. Het punt is alleen dat we al bijna tien jaar lang geen 'normale' tijden meer gekend hebben.”

Hoe ver is te ver?

Maar de vraag blijft, hoe ver is te ver als het gaat om de waarderingen? De specialist wil nu nog niet de noodklok luiden. 

“Het relatief hoge vrijekasstroomrendement van aandelen duidt erop dat de waarderingen nog steeds heel redelijk, zo niet aan de lage kant zijn. De op kasstroom gebaseerde waardering levert niet alleen een aantrekkelijker beeld op dan de koers-winstverhouding, maar geeft bovendien een beeld over dividend en aandeleninkoop, die belangrijk zijn voor het rendement.”

Prijszettingsvermogen

Aan de andere kant moeten we wel alert blijven op de fundamentals, waarschuwt Taylor. “Een combinatie van hogere leenkosten, een sterkere investeringscyclus of terugkeer van looninflatie kan het beursklimaat weer tenietdoen. Beleggers moeten vooral onthouden dat bedrijven prijszettingsvermogen moeten hebben om hun winstmarges te behouden, vooral als de inflatie toeneemt.”

Wie in een volgroeide bullmarkt succes wil hebben, moet weerstand kunnen bieden aan de verleiding om te snel te bearish te zijn, zolang de waarderingen niet onrealistisch hoog zijn, vindt de specialist.

Optimistisch

"Wij zien genoeg verbetering om optimistisch te blijven, zelfs bij de huidige waarderingen. Marktinzinkingen zullen onvermijdelijk zijn, maar wat ons betreft is er geen sprake van zeepbelvorming op de aandelenmarkten.”

Bekijk ook: 'Aandelenrally heeft nog minstens tien jaar te gaan'