Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Zijn de huidige dividenduitkeringen houdbaar?

'Dividend wordt steeds belangrijker'

De halfjaarlijkse dividenduitkeringen kunnen een welkome aanvulling op het inkomen zijn, of ze kunnen, door middel van herbeleggen, bouwen aan een mooi rendement op de lange termijn. Volgens Schroders keren steeds meer Europese en Amerikaanse bedrijven een groot deel van de winst uit als dividend.

De vermogensbeheerder vraagt zich af of bedrijven het zich wel kunnen veroorloven om de hoge dividenden die we nu zien, uit te keren.

Dividendratio

David Brett, Investment Writer bij Schroders, probeert deze vraag te beantwoorden in de note 'How Safe are dividends'? Om dat te kunnen doen, bekijkt hij eerst de dividendratio, ofwel de verhouding tussen de winst van het bedrijf en het betaalde dividend, berekend door de winst per aandeel te delen door het dividend per aandeel. 

“Nog geen 10 jaar geleden lag deze ratio boven de 3, maar inmiddels is die naar een historisch laag niveau gedaald. In Europa is de dividenddekking gedaald van 3,4 naar 1,8 en in de VS van 3,1 naar 2,1.”

Alarmbellen

Een bedrijf met een ratio lager dan 2 heeft minder ruimte om te variëren met dividenduitkeringen, waarschuwt Brett. “Als de winsten dalen, moet het management vaak een keuze maken tussen minder investeren in het bedrijf, lenen om het dividend te kunnen blijven betalen, of snoeien in het dividend.”

“En een ratio onder de 1 moet alle alarmbellen laten afgaan. Dit betekent dat een bedrijf niet genoeg winst maakt om überhaupt dividend uit te keren. Hier kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen.”

Dividend steeds belangrijker

Brett stelt dat dividend steeds belangrijker wordt voor beleggers. “Sparen loont niet of nauwelijks en uit obligaties valt ook weinig inkomen te halen. De aantrekkingskracht van de aandelenmarkten op inkomensbeleggers is dan ook groot. Zonder twijfel speelt dividend hierin een belangrijke rol, zoniet de belangrijkste.” 

Waar tussen 1900 en 2012 Britse aandelen jaarlijks een rendement van 0,6% opleverden zonder dividend, is het jaarlijkse rendement inclusief dividend en gecorrigeerd voor inflatie 5,2%. “Dus wanneer krantenkoppen schreeuwen dat aandelenmarkten nieuwe all time high's bereiken, zouden beleggers eigenlijk meer aandacht moeten besteden aan de dividenduitkering.”

Bekijk ook: Tien dingen die u moet weten over dividendbeleggen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht