Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Shiller waarschuwt voor Trump-rally

Shiller vindt markt erg overprijsd

Econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller maakt zich zorgen over de huidige aandelenrally. Volgens hem is de markt 'veel te duur', zo meldt Bloomberg Business.

De laatste keer dat Shiller zulke geluiden uit de markt hoorde, was in 2000, het jaar van de dotcom-crisis. "Ook toen waren beleggers in de ban van een nieuw tijdperk, destijds van de technologische transformatie. Het internet veranderde het speelveld radicaal."

"Maar de 'game changer' van vandaag is een politieke: Donald Trump met zijn plannen om de belastingen om te gooien, regeldruk te verminderen en de economische groei te boosten met een enorme injectie van een biljoen in de infrastructuur."

Revolutionair

Het zijn beide revolutionaire tijdperken, zegt Shiller, die bekend werd vanwege zijn waarschuwingen voor de internetbubbel en de huizenmarktexcessen. "Een nieuwe leider is opgestaan en het idee is dat alles anders wordt."

Als je het zo bekijkt, is de vraag 'Waarom zijn beleggers zo gefixeerd op de positieve effecten van een Trump-presidentschap, terwijl de neerwaartse risico's net zo groot zijn?' wellicht makkelijker te beantwoorden, stelt Shiller.

Niet-volatiel

Nicholas Bloom, econoom aan de Stanford University: "Ik denk niet dat de gehele markt ernaast zit. Beleggers zijn slimme, gemotiveerde mensen. Het is echter wel lastig om te zeggen waarom de markten zo niet-volatiel zijn op dit moment."

De meest simpele verklaring zou kunnen zijn dat het niet zozeer met Trurmp te maken heeft, maar met de zichtbare verbeteringen in de economie en de bedrijfswinsten. De werkloosheid is met minder dan 5% erg laag en de winsten in de S&P 500 gaan naar verwachting recordhoogtes bereiken. Misschien is het dus niet zo gek dat aandelen het goed doen. 

Verleiding lastig te weerstaan

Shiller stelt verder dat wanneer de stemming zo optimistisch is, de verleiding om bij te kopen lastig te weerstaan is. "Ook ik had de neiging om dat te doen. Trump blijft maar praten over een nieuwe 'spirit' voor de VS. Dat kun je óf zelf geloven, óf geloven dat anderen het geloven."

De econoom blijft echter voorzichtig met Amerikaanse aandelen. Eén van de redenen is de koers/winstverhouding in de S&P 500; die is nog steeds zo'n 30% onder het hoogtepunt van 2000, maar toch zijn aandelen nu al bijna zo duur als aan de vooravond van de crash in 1929. "De markt is erg overprijsd."