Schroders positief over sectoren grondstoffen, gezondheidszorg en technologie | Beursduivel.be

'Rally in waarde- en risicoaandelen zet door'

Door Belegger.nl op 17 mrt 2017 om 10:40 | Views: 3.811

'Rally in waarde- en risicoaandelen zet door'

De rally in waarde- en risicoaandelen is voorlopig nog niet voorbij. De aandelen hebben namelijk baat bij de macro-economische omgeving waarin de inflatieverwachtingen wereldwijd stijgen. Dat stelt Martin Skanberg, fondsbeheerder European Equities bij Schroders in een note. 

Sinds de inflatie halverwege 2016 begon aan te trekken, zijn aandelen in de eurozone beter gaan presteren. Een trend die momentum kreeg toen Trump de president van Amerika werd en de obligatierente opliep. Van de rotatie profiteerden bankaandelen het meest en omdat bankaandelen een groot deel uitmaken van de MSCI EMU index, tilden zij de markt in de eurozone naar een hoger niveau. En de rally in waardeaandelen is volgens Skanberg voorlopig nog niet voorbij. 

Hij wijst op de hogere inflatieverwachtingen, waar bedrijven van kunnen profiteren omdat ze hun prijzen kunnen verhogen. Daarnaast wijst hij op de macro-economische data die vooralsnog de verwachtingen in vooral de VS en Europa weten te overtreffen.

Enige voorzichtigheid is echter wel op z'n plaats. Zo bestaat het gevaar dat economisch optimisme de consensus wordt. Daardoor zal de teleurstelling groter zijn wanneer de data stoppen met zich te verbeteren, denkt Skanberg. 

Lees ook: 'Dividend wordt steeds belangrijker'

Waarde in bankaandelen? 

Wat betreft de bankensector, vraagt de fondsmanager zich af of er nog waarde zit in bankaandelen na hun rally. Hij ziet maar weinig banken die redelijk gewaardeerd zijn, kapitaal genereren en geen last hebben van slepende rechtszaken. Hoewel Schroders een voorkeur heeft voor deze banken, zijn koopjes een zeldzaamheid in de huidige markt. 

In de grondstoffensector ziet Skanberg wel beleggingskansen. De cyclische sector kan volgens hem profiteren van de economie die zich robuust ontwikkelt. Ook zijn er grondstoffen en industriële materialen, aluminium bijvoorbeeld, die te maken krijgen met een verkrapping van het aanbod en dat zou moeten leiden tot hogere prijzen.

Kansen in de gezondheidssector

Ook zijn er in de meer defensieve hoek, sectoren die beleggers links hebben laten liggen toen ze overstapten op waardeaandelen. Die sectoren zijn nu relatief aantrekkelijk geworden. Skanberg noemt de gezondheidssector bijvoorbeeld een defensieve sector van hoge kwaliteit, die toch grotendeels uit de gratie is geraakt. Dat heeft volgens hem alles te maken met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de grote belangstelling voor risicoaandelen. 

Het gebrek aan duidelijkheid rondom de toekomst van de Affordable Care Act draagt ook bij aan dit sentiment. Hoewel markten natuurlijk niet houden van onzekerheid, zouden hier - zeker wanneer er meer duidelijkheid is - interessante beleggingsmogelijkheden kunnen ontstaan. Tot slot vindt Skanberg ook groeiaandelen en technologieaandelen interessant. Zeker als er groeipotentie is en waarderingen laag zijn. 

Lees ook: Deze 5 internetaandelen zijn nu koopwaardig

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext, other by real time BATS Chix.
'Symbol' + '#' = Index indications calculated, real time 24 hours by Commerzbank. Streaming powered by: VWD Group