Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
JP Morgan stelt dat het tijd is om EM-aandelen bij te kopen

JP Morgan erg bullish op EM

De voorzichtige outlook van Janet Yellen over de rentecyclus zorgt voor een rally in emerging markets. In oktober nam JP Morgan nog winst op de EM-posities, maar de bank stelt nu dat het weer tijd is om te kopen, zo blijkt uit een gesprek met Bloomberg Business.

De MSCI Emerging Market Index staat nu op het hoogste niveau sinds juli 2015. James Sullivan, Head of Equity Research Asia ex Japan bij JP Morgan: “We zijn erg bullish op aandelen uit opkomende markten en daar zijn twee belangrijke redenen voor.”

“De eerste is de winstgroei ten opzichte van die van de ontwikkelde markten. We hebben de afgelopen jaren veel pijn gezien. Nu zien we echter veel consistente winstherzieningen in positieve zin, in bijna iedere grotere opkomende markt die we volgen. Denk dan bijvoorbeeld aan China, Korea en Taiwan. Enige uitzonderingen zijn Turkije en India.”

Outperformance

De tweede oorzaak heeft te maken met de Fed en de uitspraken van Yellen. “Het is belangrijk om te weten dat, hoewel een stijgende rente doorgaans negatief is voor EM, de categorie in drie van de vier afgelopen rentecycli juist een outperformance liet zien. En die ene keer dat dat niet zo was, was in 1994. Toen ging de cyclus veel sneller dan verwacht.” 

De combinatie van deze twee redenen maakt JP Morgan op dit moment positief over EM als een reflation trade, zo zegt Sullivan.

Beter voorbereid

De expert benadrukt verder dat de situatie heel anders is dan ten tijde van de taper tantrum in 2013, toen de Fed begon met het geleidelijk afbouwen van het stimuleringsprogramma in de VS. “Het is dit keer anders. We zien veel betere vooruitzichten en de markten zijn beter voorbereid. De markten prijzen nu drie renteverhogingen in voor dit jaar en drie voor volgend jaar.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht