Onthoud deze 12 dingen over beleggen | Beursduivel.be

12 dingen die iedere belegger moet onthouden

Door Belegger.nl op 20 mrt 2017 om 15:21 | Views: 5.044

12 dingen die iedere belegger moet onthouden

Vaak denken we als beleggers het beter te weten dan experts en denken we met onze eigen portefeuilles de markt te kunnen verslaan. De praktijk blijkt meestal weerbarstiger. MarketWatch zet 12 dingen op een rij die kunnen helpen om toch een mooi resultaat te behalen.

Houd bij beleggen de volgende 12 punten in gedachten:

1. In het verleden bestaat geen risico

Achteraf zijn risico's makkelijk te verklaren en weten we precies hoe we gehandeld zouden hebben. Het gaat natuurlijk om het risico in de toekomst: bedenk goed voor uzelf hoeveel u bereid bent te verliezen.

2. Diversificatie

Hoe leuk het ook is om uw eigen favoriete aandelen uit te kiezen, beleg een groot deel in een indexfonds. Veel minder risico, en statistisch gezien is de kans op succes even groot.

3. De juiste categorie

Volgens experts komt het overgrote deel van het rendement voort uit de gekozen beleggingscategorie, en slechts een klein deel door individuele aandelen of het timen van aan- en verkopen. De juiste beleggingscategorie kiezen is dus al het halve werk.

4. Gratis informatie

Als u weet waar u moet zoeken, is goede, betrouwbare informatie gratis te verkrijgen. 

5. Kosten zo laag mogelijk

Voor bijna iedere beleggingscategorie geldt dat een mooier rendement het makkelijkst te behalen is door in de kosten te snijden. 

6. Maar kijk verder dan alleen de laagste prijs

Het is redelijk dat voor sommige fondsen met complexere portefeuilles (of actief gemanagede fondsen) de kosten hoger liggen.

7. Hoger rendement bij aandelen

Door het accepteren van meer risico kunnen langetermijnbeleggers vrijwel altijd rekenen op hogere rendementen bij aandelen dan bij obligaties. Zelfs conservatieve beleggers met een portefeuille van 80% obligaties en 20% aandelen.

Voorbeeld: in de 46 jaar van 1970 tot en met 2015 rendeerde een portefeuille met 100% staatsobligaties (middellange termijn) 6,2%. Als 20% van de portefeuille werd verschoven naar gediversifieerde aandelenfondsen, steeg het rendement naar 7,4%. 

8. Smallcaps horen erbij

Langetermijnbeleggers behalen bijna altijd meer rendement als zij smallcaps toevoegen aan hun portefeuille. 

Over de afgelopen 15 jaar rendeerde het Vanguard Small Capitalization Index Fund (rente op rente) 9,89%, vergeleken met de 7,46% (rente op rente) voor het Vanguard 500 Index Fund Admiral Class.

9. Vergeet ook de waardeaandelen niet

Als we alle 15-jarige periodes langsgaan van 1928 tot 2015, zien we dat largecap waardeaandelen gemiddeld 13,2% renderen, tegenover gemiddeld 10,7% voor de S&P 500.

10. Nog mooier: combineer smallcaps met waarde

Smallcap waardeaandelen rendeerden in diezelfde periodes 16,1%. Een belegging van 10.000 dollar in deze categorie brengt na 15 jaar 93.860 dollar op, terwijl dit voor de S&P 500 (die 10,7% rendeert) 45.942 dollar zou zijn. Meer dan een verdubbeling dus.

11. Maar in het verleden behaalde resultaten…

Het is allerminst zeker dat de genoemde rendementen in de toekomst ook gehaald zullen worden. Er kan immers van alles gebeuren. Maar de kans dat aandelen meer blijven opleveren dan obligaties is wel groot, net als de kans dat een combinatie van smallcaps en waardeaandelen meer oplevert.

12. Huiswerk

Combineer al deze tips en doe goed het benodigde huiswerk alvorens in een langetermijnbelegging te stappen. 

Bekijk ook: Zes gevaarlijke beleggingsfouten op een rij

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext, other by real time BATS Chix.
'Symbol' + '#' = Index indications calculated, real time 24 hours by Commerzbank. Streaming powered by: VWD Group