Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe vind ik de juiste dividendaandelen?

Beleggen in hoogdividendaandelen? Hier moet u op letten (adv)

Advertorial 

Het zal u niet ontgaan zijn dat de rente al een tijd laag staat. Als alternatief voor die lage spaarrente maken steeds meer mensen de overstap naar beleggen. Dat heeft een grote vraag ontketend naar aandelen met een hoog en stabiel dividend, dat als plaatsvervanger van de spaarrente kan worden gezien.

Natuurlijk is dat niet één-op-één te vergelijken. Uw spaartegoed tot een ton wordt door de overheid gedekt. En dividend is nooit een zekerheid.

Leeuwendeel rendement

Desalniettemin zijn aandelen met een hoog dividendrendement aantrekkelijk, omdat uit historische data blijkt dat het dividend verantwoordelijk is voor een groot deel van het rendement.

Dat is goed te zien in onderstaande grafiek van de AEX-index. In de bovenste lijn is het dividend herbelegd, in de onderste lijn is enkel de prijs van de aandelen meegenomen.

Als u in 1999 was ingestapt en nooit dividend had ontvangen had u 23% verloren, maar doordat veel aandelen in de AEX dividend uitkeren had u zo'n 40% rendement behaald.

Simpele formule

Het dividendrendement van een aandeel is niets meer of minder dan een simpele formule. Het is het dividend, gedeeld door de koers.

U kunt het dividendrendement berekenen aan de hand van de formule dividend/koers in procenten. Een hoog dividendrendement kan dus komen door een hoog dividend, maar evengoed door een lage koers! 

Hoe selecteert u hoogdividendaandelen?

Maar hoe selecteert u nu een aandeel met hoog dividend? Om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken moeten we weten waarom het dividendrendement van een bedrijf zo hoog is. 

U kunt daarbij letten op:

  • Betaalt een bedrijf al langere tijd zo'n hoog dividend?
  • Is het dividend ook de komende jaren houdbaar?

We willen dus eigenlijk weten hoe betrouwbaar het dividend is. In de toekomst kijken blijft lastig, maar we kunnen natuurlijk wél achterom kijken. Betaalt het onderliggende bedrijf bijvoorbeeld al jarenlang een mooi dividend, of is het dit keer voor het eerst? Dat zou kunnen in verband met een bonusdividend of bijvoorbeeld de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Historie hoogdividendaandelen

Kijk hiervoor in de historie van het bedrijf. Is er een langjarig trackrecord waaruit blijkt dat de onderneming jaar na jaar een stabiel dividend uitkeert, dan is dat een enorme pré. Het zegt officieel niets over de toekomst, maar wanneer een bedrijf al jarenlang een stabiel dividend uitkeert, is de kans groter dat zij dat in de toekomst ook blijft doen.

Dan moet u ook nog kijken of bij bedrijven met een stabiel dividend niet het dividendrendement enorm is opgelopen. Dat zou namelijk betekenen dat de koers flink omlaag gegaan is. Dat is op zichzelf niet erg, maar u zou dan wel eerst kunnen onderzoeken waarom die koers zo omlaag gegaan is. Vaak is daar wel een reden voor. 

Let op dividendlekkage

Het laatste punt om op te letten is de manier waarop u in deze aandelen belegt. Doet u dat via goedkope, goed gespreide ETF's, vraag dan ook eens naar de dividendlekkage. U kunt namelijk veelal de dividendbelasting die u betaalt gewoon terugkrijgen. Dat is in normale gevallen al heel interessant, maar met hoogdividendaandelen begrijpelijkerwijs nog veel meer. Dat kan op jaarbasis wel tot 0,50% opleveren. 

Sparen is natuurlijk altijd veiliger, maar als u gewoon een goed langetermijnrendement wilt maken, is er niets mis met een goede hoogdividendaandelen-portefeuille. En het selecteren ervan? Dat kunt u, voor weinig geld, ook gewoon aan de specialisten overlaten. 

Kijk bijvoorbeeld naar de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF. In deze ETF repliceert Think ETF's het rendement van de Morningstar Developed Markets Large cap Dividend Leaders index, die bestaat uit 100 aandelen wereldwijd.

Bij het samenstellen van de index houdt Morningstar rekening met het huidige dividend, maar kijkt ook naar de toekomst door een combinatie van bovenstaande regels toe te passen.

Het mooie aan een ETF is dat de index een zelfreinigend karakter heeft. Eens per jaar worden de posities in de index getoetst aan de regels van de index, zodat bedrijven die vermoedelijk geen duurzaam dividend uitkeren, uit de index verdwijnen. In het verleden resulteerde dat in een mooi dividendrendement van 4 à 5%. En met het dividendlekkage-voordeel van Think ETF's vormt dit mogelijk een aantrekkelijk aanvulling voor uw portefeuille. 

Meer weten over de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF? Klik dan hier


Dit artikel is geschreven door Think ETF’s. Niets uit dit artikel is bedoeld als advies. De genoemde cijfers en percentages zijn gebaseerd op historische data en bieden geen garantie voor de toekomst.

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht