Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Fusies en overnames meestal recept voor waardevernietiging'

'Overname leidt vaak tot waardevernietiging'

Volgens Wolfgang Fickus van het Investment Committee van Comgest is organische groei het belangrijkst voor winstgroei op de lange termijn. Het is daarom slim om vooral in bedrijven te beleggen die in staat zijn om omzetgroei over meerdere jaren te behalen.

Dat schrijft Fickus in het commentaar 'Cash is king, even in M&A'.

Bedrijven kunnen groeien door middel van organische groei, waarbij een stijgende omzet zich na verloop van tijd vertaalt in een oplopende aandelenkoers. Niet alle bedrijven kiezen voor deze autonome omzetgroei. Zij kiezen er voor om te groeien door middel van overnames.

Risicovollere manier

Maar bij dit soort corporate actions moeten beleggers extra alert zijn, vindt de expert. “De historie leert dat fusies en overnames veel risicovollere strategieën zijn om groei te realiseren. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat twee derde van alle overnames leidt tot waardevernietiging bij de overnemende partij.”

“Dat komt doordat de synergievoordelen, zoals lagere kosten of een omzetstijging, vaak overschat worden. Daarnaast valt de timing van overnames vaak samen met een piek in de bedrijfswaarderingen.”

Niet altijd slecht

Toch betekent dit zeker niet dat fusies en overnames altijd slecht zijn. “Ook in de Europese en Emerging Markets-portefeuilles van Comgest bevinden zich bedrijven die geregeld overnames doen. Deze ondernemingen hebben veelal een lagere vrije kasstroom dan de bedrijven in portefeuille die alleen zelfstandig groeien. Zolang de waardering van deze overnemende partijen dit hogere risico weerspiegelt, zijn deze bedrijven zeker interessant.”

"De hoogte van de kasstroom gegeneerd uit het geïnvesteerde vermogen (cash flow return on investment) is een belangrijk onderdeel om naar te kijken bij een nieuw gevormd bedrijf. Als die in de loop van de tijd verbetert, dan is er sprake van synergie-effecten en een aanwijzing dat het vermogen om waarde te genereren is toegenomen. Maar als de CFROI na een overname daalt, dan is dat een teken dat de overname tot waardevernietiging heeft geleid.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht