Tips bij beginnen met beleggen | Beursduivel.be

Zeven tips voor een goed beleggingsplan

Door Belegger.nl op 14 apr 2017 om 09:00 | Views: 4.309

Zeven tips voor een goed beleggingsplan

Een goed beleggingsplan vergroot de kans op succes op de beurs. Het helpt om koers te houden als de beurs op en neer gaat, vertelt Bart Spronk, oprichter van vergelijkingssite beleggingsmatch, in zijn column op IEXGeld.nl. Hij noemt zeven tips die u kunt gebruiken als u zelf een plan in elkaar wilt zetten. Wij kijken even mee.

1. Formuleer een concreet doel

Bedenk eerst waarom u überhaupt gaat beleggen. Doet u het voor aanvulling op uw pensioen (over twintig jaar), of voor de studie van uw kinderen (over bijvoorbeeld tien jaar)?

Een concreet doel legt het fundament voor de volgende bouwsteen van het beleggingsplan, namelijk de beleggingshorizon. Heeft u geen concreet doel, denk dan in ieder geval na over de termijn dat u het geld kunt missen.

2. Bepaal de termijn

Bedenk op wat voor termijn u uw doel wilt bereiken of hoe lang u uw geld niet nodig heeft. Hoe langer de horizon, hoe groter de kans dat beleggen een succes wordt. Een termijn van tien à vijftien jaar is aan te raden.

De beleggingshorizon bepaalt ook voor een groot deel of u offensief of juist defensief kunt beleggen. Met een korte horizon (<5 jaar) adviseren professionele partijen al snel om defensief te beleggen. Met een lange horizon is er meer ruimte om offensiever (met meer risico) te beleggen.

3. Kies het juiste bedrag

Bepaal hoeveel geld u voor een langere termijn niet nodig heeft. Stel u heeft 100.000 euro ter beschikking. Welk gedeelte zou u hiervan een langere tijd (vijf, tien, vijftien jaar) kunnen missen? Als dat de helft is, dan is dat een goed bedrag om mee te beleggen. De rest houdt u aan als buffer voor (on)voorziene uitgaven.

4. Bepaal uw maximale verlies

Hoe hoger het rendement dat u wilt behalen, hoe hoger het risico dat u hiervoor moet accepteren. Bent u bereid om dit risico te accepteren, of neemt u liever een defensieve houding? Dit is van grote invloed op het risicoprofiel. Als u zenuwachtig wordt bij een koersschommeling van 10%, kunt u beter niet te veel in aandelen beleggen.

Om een inschatting te maken van wat u maximaal kunt verliezen in een slecht jaar, kunt u naar de rendementen van professionele vermogensbeheerders kijken in slechte jaren, zoals 2008. Tijdens de kredietcrisis waren verliezen van 20% tot 25% in een neutraal profiel (50% aandelen, 50% obligaties) geen uitzondering (zie grafiek). Kunt u daarmee leven?


Klik op de afbeelding voor een grote versie.

5. Zorg voor een goede verdeling van het vermogen

Een veelgebruikte methode om het risico te beperken is om uw geld te spreiden over verschillende beleggingscategorieën.

De meest gangbare categorieën zijn aandelen, obligaties, alternatieven (grondstoffen, hedgefunds, vastgoed, e.d.) en liquiditeiten. Hieronder ziet u een voorbeeld van de verdeling van het vermogen in een neutraal profiel.

De verdeling van het vermogen over de bovenstaande categorieën (asset allocatie) is een van de belangrijkste sleutels om rendement en risico te managen. Uit academische literatuur blijkt dat ten minste 80% van het beleggingsrendement door de asset allocatie wordt bepaald.

Professionele beheerders hebben voor elk risicoprofiel een bijpassende asset allocatie. In de meeste gevallen bestaat een zeer defensief profiel voor 100% uit obligaties en een zeer offensief profiel voor 100% uit aandelen.

6. Kies je eigen beleggingsbeleid

Elke professionele partij heeft een beleggingsbeleid. Dus waarom u niet? Wenst u de markt zoveel mogelijk na te bootsen? Dan kiest u een portefeuille met indextrackers. Wenst u juist meer rendement te behalen dan de markt, of het risico te beperken? Dan past een actieve strategie beter.

Actief beleggen kunt u in principe met alle beleggingsproducten. Bedenk wel goed hoe u wilt handelen in specifieke situaties. Verkoopt u bijvoorbeeld beleggingen bij voldoende winst? Of stapt u (deels) uit aandelen in een crisis? Leg uw voornemens vast in uw plan.

7. Houd koers

Houd uw plan jaarlijks tegen het licht om te kijken of het nodig om uw doelstellingen of beleggingen bij te stellen. Bijvoorbeeld wanneer het doel dichterbij komt of het even minder gaat op de beurs. Juist dat zijn de momenten om te toetsen of u nog op koers ligt om uw doel te behalen, of dat het zaak is om bij te sturen.

Lees meer: 'Perfectie hoeft niet bij beleggen'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext, other by real time BATS Chix.
'Symbol' + '#' = Index indications calculated, real time 24 hours by Commerzbank. Streaming powered by: VWD Group