Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Waarom inflatie zo belangrijk is voor de beurs

De inflatie is in de afgelopen jaren flink gedaald. Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van 2%, wordt dit percentage al enkele jaren niet gehaald. Sterker nog, in 2016 heerste angst voor deflatie in Europa.

De angst voor deflatie is verdwenen, maar de inflatie blijft laag. Ik wil daarom eens inzoomen op waarom de inflatie is gedaald en waarom de inflatie zo belangrijk is voor de rente en beleggingen. 

Grote impact

Inflatie is een stijging van de gemiddelde prijzen. Bijna altijd stijgen de prijzen, maar in uitzonderlijke gevallen dalen de gemiddelde prijzen. Op korte termijn valt de inflatie niet zo op, maar op langere termijn heeft inflatie grote impact op de prijzen.

De meeste mensen herkennen dat de prijs van een brood, een spijkerbroek of een woning 20 jaar geleden veel lager was. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar 2% inflatie op jaarbasis. Bij een lager percentage loont het onvoldoende om te investeren en bij een hoger percentage krijgen risico's de overhand.

Inflatieontwikkeling

De afgelopen jaren is de inflatie lager geweest dan de gewenste 2% van de ECB. We kijken daarbij vooral naar de kerninflatie, waarin de beweeglijke energie en voedingsprijzen niet worden meegenomen.

Een belangrijke reden achter de lage inflatie is de opkomst van automatisering in verschillende vormen. Robotisering zorgt voor meer automatisering in het productieproces en administratieve processen worden vereenvoudigd door slimme software. Hierdoor kunnen diensten en goederen goedkoper worden geproduceerd. Deze trend is naar verwachting blijvend, waardoor de inflatie laag blijft.

Lage rente

De spaarrente bepaalt de groei van je vermogen op de spaarrekening. Dit zegt echter niet alles over de ontwikkeling van je koopkracht. Om te weten hoe je koopkracht ontwikkelt, heb je ook inzicht nodig in de inflatie. Als de prijzen namelijk met minstens hetzelfde percentage stijgen, verdien je niets met sparen. Je kunt immers net zoveel kopen als voorheen. Als de inflatie stijgt, neemt de nominale rente normaal gesproken ook toe. Anders wordt sparen onaantrekkelijk en halen veel mensen hun geld van de spaarrekening. 

Na de financiële crisis in 2008/2009 hebben centrale banken de rente in snel tempo verlaagd. Nu de economie duidelijk uit de recessie is zou de rente weer stapsgewijs kunnen worden verhoogd. Vanwege de lage inflatie zijn centrale banken hier echter zeer voorzichtig mee. De rente is hierdoor nog steeds zeer laag. 

Hogere koersen

De lage rente zorgt voor een toestroom van vermogen naar risicovollere beleggingen. Veel beleggers vinden de rente op staatsobligaties te laag en willen meer risico nemen om zo een hoger rendement te halen. Hetzelfde gedrag zien we bij spaarders, die besluiten te beleggen. De extra vraag naar aandelen leidt tot stijgende koersen.

De inflatie is de afgelopen jaren gedaald door toenemend gebruik van automatisering. Als gevolg van de lage inflatie blijft ook de rente op een zeer laag niveau. Een lage rente zorgt op haar beurt weer voor meer interesse in risicodragende effecten zoals aandelen, waardoor de prijzen stijgen. Ik verwacht dat de inflatie voorlopig laag blijft, en dat is positief de koersontwikkeling van aandelen. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht