Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'De waarderingen zijn nog niet te hoog op aandelenmarkt VS'

'Het is nog maar 1997 in internetbubbeltijd'

Beleggers hoeven niet te vrezen voor de sterke rally’s in technologieaandelen als Facebook, Amazon en Google. In termen van de internetbubbel is het nog maar 1997 voor Amerikaanse aandelen, zo laat een studie van Leuthold Group zien.

Leuthold Group zette de waarderingen van vandaag de dag af tegen die in de hoogtijdagen voor de dotcom-crisis. Het model legt de S&P 500 langs de meetlat aan de hand van 6 factoren, waaronder winsten, dividenden en cash flow. Daaruit blijkt dat Amerikaanse aandelen noteren op een niveau van 20 jaar geleden.

1997

Dat is dus het jaar 1997, toen er nog 2,5 jaar en 60% te gaan was, in wat toen de langste bullmarkt ooit zou worden. 

Doug Ramsey CIO van Leuthold: “Je ziet dat het vertrouwen terugvalt, maar het is nog niets vergeleken bij de late jaren negentig. Als de cyclische omstandigheden positief blijven, is er nog ruimte omhoog.”

Waarschuwingssignalen

Toch zijn er wel degelijk waarschuwingssignalen. Net als voor de dotcom-crisis is de rally geconcentreerd bij de techgiganten. Ze behoren niet alleen tot de grootste bedrijven van de VS, ze liggen wat betreft winsten ook ver voor op de rest van de markt. Apple, Google, Microsoft, Facebook en Amazon kregen er dit jaar gemiddeld al 19% bij, bijna drie keer zoveel als de bredere S&P 500.

Volgens Ramsey hebben beleggers twee bearmarkten in één decennium nog goed in het achterhoofd. "De vraag naar stabiliteit is groot. Veiligheid, stabiliteit en inkomen is het mantra, en dat is nogal overgewaardeerd geworden, net als groei dat 17 jaar geleden was."

Bekijk ook: 'Deze zomer significante correctie'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht