Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Experts positief over aandelen AkzoNobel

AkzoNobel meest geliefde aandeel onder experts

Waar beleggingsexperts normaal gesproken optimistisch van aard zijn, gaat dat dit jaar absoluut niet op. Zowel voor de komende maand als voor het komende halfjaar hebben experts sombere verwachtingen en dat is niks nieuws dit jaar

Dat stelt Corné van Zeijl van Actiam op basis van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts. 

Voor de meimaand zijn de experts somber, zo blijkt. "Nu is het in mei wel wat makkelijker. Er gaan immers vrij veel aandelen ex-dividend en dat geeft sowieso wat neerwaartse druk. In april was dat ex-dividendeffect op de AEX 0,6%", licht Van Zeijl toe. 

Afgelopen maand liet de AEX een redelijk bescheiden plus van 0,9% zien, ondanks de euforie die was ontstaan toen de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen bekend werd. Voor de tweede ronde lijkt een winst voor Macron al te zijn ingeprijsd, stelt Van Zeijl. 

Koerspotentie door Trump

De polls geven een stand van 60-40 (Macron – Le Pen) aan. De wedkantoren prijzen daarom al een 90% kans voor een overwinning van Macron in. "Maar ja, de wedkantoren waren er ook van overtuigd dat er geen Brexit zou komen en dat Trump niet zou winnen in de Verenigde Staten." Experts gaan voor mei in 26% van de gevallen uit van een stijgende beurs. 40% verwacht een dalende beurs.

Experts die positief zijn zien onder andere nog koerspotentie vanwege Trumps belastingplannen. Zij merken op dat een belastingtarief van 15% goed is voor bedrijven. Een andere reden dat sommigen positief zijn, is het mooie winstseizoen. Zo worden nu zelfs in de Verenigde Staten de winsten naar boven bijgesteld. Eerder was dat alleen in Europa het geval. De pessimisten zien een stijgende rente en geopolitieke spanningen als grootste risico, aldus Van Zeijl. 

Expertverwachting korte termijn
Kortetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

Voorspelling mei  
optimistisch 26%
neutraal 34%
pessimistisch 40%
per saldo -15%

 

Behalve voor de komende maand zijn experts ook voorzichtig in hun verwachtingen voor de komende zes maanden. Daarvoor dragen zij volgens Van Zeijl dezelfde argumenten aan: rente, geopolitiek, winsten en Trump.

Expertverwachting lange termijn
Langetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

Voorspelling komend halfjaar  
optimistisch 26%
neutraal 42%
pessimistisch 32%
per saldo -6%

 

Flopkeuzes april

Met hun aandelenkeuzes zaten experts er vorige maand goed naast. Hun selectie toppers daalde gemiddeld 0,4% en de flopaandelen stegen juist gemiddeld met 4,9%. De grootste stijger onder de toppers was Altice. Van Zeijl: "Ik denk dat dat vooral door de uitslag van de eerste ronde in Frankrijk was. Veel van de activiteiten van Altice zijn in Frankrijk en zijn nogal gevoelig voor overheidsingrijpen."

Alleen AkzoNobel en DSM lieten bij de toppers een plus zien. Alle floppers gingen omhoog. 

Toppers april Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
AkzoNobel +7 +3,3% Altice -5 +7,5%
Aegon +6 -1,9% Unibail-Rodamco -5 +2,9%
Ahold +3 -5,2% Unilever -4 +3,4%
DSM +3 +3,6% Philips -3 +5,6%
Gemalto +3 -1,8%      
Gemiddeld   -0,4% Gemiddeld   +4,9%
AEX   +0,9%      

 

AkzoNobel topfavoriet

Voor de komende maand is het makkelijk. AkzoNobel is by far the number one. Liefst 26 experts (van de 62 die deelnamen aan de enquête) denken dat AkzoNobel de topper van de maand gaat worden. Slechts twee experts gaan uit van een daling van het aandeel.

"De redenatie is dat PPG in ieder geval niet weggaat en waarschijnlijk een bod gaat plaatsen voor het einde van de maand. Dat betekent een flinke upside, terwijl de downside beperkt is."

AkzoNobel wordt op zeer grote afstand gevolgd door Ahold en Randstad. Aan de flopperskant staat Galapagos bovenaan. Beurskenners vinden het aandeel te ver door gestegen. Op de tweede en derde plaats staan Altice en Unilever waar naar verwachting al het goede nieuws ondertussen wel in de koers verwerkt is. Gemalto en Unibail staan met Unilever op een gedeelde derde plaats.  

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
AkzoNobel +24 Galapagos -6
Ahold Delhaize +4 Altice -5
Randstad +3 Unilever -3
    Unibail-Rodamco -3
    Gemalto -3

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht